Hvordan få bedre karakterer?

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Skoleelever sitter med ryggen til kamera og ser mot en lærer som underviser
FOKUS: Er du fokusert på skolen og gjør lekser hjemme, har du et godt grunnlag for å gjøre ditt beste. Foto: Unsplash

Karakterene avgjør hvor mange dører som står åpne når du skal videre i utdanningen eller i arbeidslivet. Dersom du går ut av skolen med gode karakterer, har du mulighet til å komme inn på stort sett alt du måtte ønske.

Kanskje vet du ikke hva du ønsker å studere når du er ferdig med grunnskolen, eller kanskje vet du ikke om du vil studere i det hele tatt. Jobber du godt med skolen, og oppnår gode resultater, har du valgmuligheter så det holder.

Husk på at det viktigste er ikke å være best i alt, men at du gjør ditt beste. Under følger noen konkrete tips til hvordan du kan gjøre ditt beste.

Kompetansemål

Har du noen gang lest kompetansemålene i læreplanene? Det kan være veldig nyttig. Først og fremst får du vite hva lærerne forventer at du skal kunne, men du kan også bruke det som et argument dersom du mener du har oppfylt kompetansemålene, og likevel får en dårlig karakter.

Du kan også be læreren din om å skrive ned kompetansemålene tydelig for hvert halvår.

Kompetansemål til alle fag finner du i læreplanene hos Utdanningsdirektoratet.

Jobb på skolen

Det er viktig å utnytte tiden du har til lekser på skolen. Mange skoler setter av noen timer i uka til å jobbe med lekser, men det er ikke alle som velger å benytte seg av dette tilbudet.

Hvis du bruker denne tiden godt, kan du få gjort unna mange av ukens oppgaver, og få mer fritid etter skoletid. På denne måten kan du også få hjelp av læreren til det du synes er vanskelig.

Dersom du følger godt med i timen, tar notater og gjør oppgavene du blir bedt om, går lekselesingen litt greiere, og det blir lettere og mer tidsbesparende å lese før en prøve.

Det dere gjennomgår i timene er ofte det som blir tema på prøver og oppgaver. Stoffet læreren har gått gjennom er derfor et bra sted å starte.

Vær fokusert - Og gjør lekser

Forsøk å fokusere på skolearbeidet mens du holder på med det. Jo mer fokusert og konsentrert du er, jo fortere går det, og desto lettere er det å forstå og huske det du gjør.

Finn ut hvordan du konsentrerer deg best. Noen trenger å ha det helt stille, andre foretrekker at det er litt summing rundt dem. Hvordan jobber du best?

Lekser kan være utrolig kjedelig. Helst vil man jo gjøre noe annet som er morsommere. Dersom du jobber konsentrert med leksene, bruker du kortere tid, og får mer fritid. Og dersom du jobber jevnt og trutt med leksene, trenger du sannsynligvis kortere tid når du skal forberede deg til prøver.

Trenger du hjelp med leksene? Les vår artikkel med nyttige nettsider når du jobber med skoleoppgaver.

Fag - noen lettere enn andre?

Det er ikke sikkert du trenger å jobbe like mye med alle fag. Noen tar matte lettere enn for eksempel samfunnsfag, mens andre sliter veldig med realfagene.

Hvilke fag gjør du det best i? Hvilke føler du at du trenger mer tid på å forstå? Prioriter de fagene du syns er vanskelig, men ikke glem de andre.

Sett deg mål, og tenkt positivt

Hvilke fag ligger du litt etter i? Er det noen fag du trenger å jobbe ekstra med? Hvilke karakterer ønsker du å oppnå? Fikk du 2 i matte i terminkarakter? Kanskje klarer du å trekke den opp til 3 eller 4 hvis du jobber hardt nå? Sett deg mål for skolen, og strekk deg mot dem.

Innstiller du deg på at du aldri kommer til å få bedre karakterer, blir det sannsynligvis også sånn. Om du derimot tenker: «Dette fikser jeg!», og har tro på deg selv, er det også større sannsynlighet for at du når lenger.

Viktig å koble av

Selv om lekser og karakterer er viktig, er det også viktig å koble av fra skolearbeidet. Lag deg en timeplan for når du skal jobbe med leksene, jobb konsentrert, og legg dem helt bort etterpå.

For å kunne jobbe konsentrert med skolen, er det veldig viktig å koble helt av, få nok søvn, og gjøre masse morsomt på fritiden. Sørg for å være i aktivitet og trene innimellom, vær med venner og gjør ting du liker.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 29.04.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Skoleelever sitter med ryggen til kamera og ser mot en lærer som underviser
FOKUS: Er du fokusert på skolen og gjør lekser hjemme, har du et godt grunnlag for å gjøre ditt beste. Foto: Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Hjelp til eksamen - Se videoene

Trenger du hjelp til eksamen? Gruer du deg? NDLA har samlet eksamenstips som får deg til å prestere maksimalt når det virkelig gjelder. Se flere videoer i denne artikkelen.

Tre ungdommer står ute. En av jentene holder noen skrivebøker, og de smiler til hverandre.

Husketeknikker

Pugger du hele tiden uten at ting setter seg? Det finnes teknikker som gjør det både gøyere og lettere å huske, uten at du bruker mer tid på å lære.

Gutt med kropp som en post it-blokk (ung.no)

Slik klager du på karakteren

Er du misfornøyd med en karakter og ønsker å klage? Her får du en oversikt over hvilke frister som gjelder og hvordan du skal gå fram.

Gutt er misfornøyd og tar seg til ansiktet (foto: Adrian Swancar på unsplash.com)
Aktuelt

Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.

Lukt fra underlivet

Alle, både gutter og jenter, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen er fullstendig luktfri, men det skal ikke lukte vondt.

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Hva er informasjonskapsler (cookies)?

Hva brukes de til, er de farlige og hvordan kan du slette dem?

Illustrasjon av en cookie som ligger på et tastatur.