Lett for å bytte ut leksene med sosiale medier?

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Snapchat eller Instagram før leksene - men som blir der.

Jente som ligger på en benk og sjekker mobilen.
GODE RUTINER: Det kan være fristende å heller sjekke alle sosiale medier enn å gjøre leksene. Det kan være lurt å lage seg noen gode rutiner. Foto: Colourbox


Noen ganger er motivasjonen for å gjøre leksene helt fraværende. Å chatte med venner, spille et spill på mobilen eller sjekke nye storyer på Snapchat kan friste mye mer. Selv om det ikke er så lett å logge av alle sosiale medier kan det være lurt å lage en god plan for hvordan jobbe med leksene dine.

1. Lag deg rutiner

Du kan begynne i det små. Bestem deg eksempelvis for å gjøre lekser en fast tid hver dag. Sett av 1 time (eller gjerne mer) til lekser, samme klokkeslett hver dag. Ikke sjekk sosiale medier før denne leksetiden er ferdig. Jobb effektivt, og slutt jobbingen etter nøyaktig denne timen/tiden du har satt av. Kanskje rekker du ikke å bli ferdig med alt i løpet av tiden, men slutt likevel og fortsett til samme klokkeslett dagen etter.

2. Kan du gjøre leksene før du går hjem?

Kanskje kan du låne et grupperom eller et annet sted på skolen der du får sitte i fred. Når skoledagen er ferdig, start med leksene med en gang. Husk å spise og ta litt frisk luft før du begynner.

Kanskje er det lettere å gjøre ferdig alt av skolearbeid før du i det hele tatt går hjem. På den måten kan du konsentrere deg om skolearbeid når du jobber med lekser i skolebygningen, og mobilen når du er hjemme.

3. Lag lister over når du skal gjøre hva

Skaff deg for eksempel en kalender der du skriver inn hvilke lekser du skal gjøre de forskjellige dagene. Dette gjør at du hver dag er forberedt på hva du skal gjøre. På den måten kan du motivere deg til å gjøre akkurat dét.

Det er lett å miste konsentrasjonen hvis du setter seg ned for å gjøre lekser uten å på forhånd ha planlagt hva du faktisk skal jobbe med.

4. Ha tålmodighet, og lag små mål underveis

Det tar tid å lage seg rutiner. Ofte må du prøve og feile litt på veien. Ikke gi opp! Med jevn jobbing over tid vil resultatene garantert komme ettterhvert.

Små mål kan være til mye hjelp for motivasjonen underveis. Et eksempel på mål kan være å gjøre leksearbeid til det faste klokkeslettet hver dag i en uke. Gi deg selv en liten belønning når du oppnår målet.

5. Umulig å holde seg helt unna? Slå av varsel

Det er utrolig vanskelig å konsentrere seg om skolearbeidet hvis det stadig vekk dukker opp varsel på mobilen. Det vil alltids friste å chatte med venner, og kanskje kan dere også hjelpe hverandre med leksene? Som oftest ender man imidlertid opp med å chatte om helt andre ting. Den kan derfor være en ide å skru av alle varsler på telefonen for en liten periode, da kan du kanskje konsentrere deg litt bedre.

I artiklene over finnes mange tips til studieteknikk og hvordan du kan jobbe med skolefagene. Kanskje finner du tips eller får noen gode ideer til arbeidsformer du kan teste ut.

Fakta

Trenger du litt hjelp til å ikke sjekke sosiale medier når du jobber med leksene? Her er fem tips:

  • Lag deg rutiner
  • Kan du gjøre leksene på skolen?
  • Lag deg liste over hva du skal gjør, og når
  • Ha tålmodighet, og lag deg små mål
  • Slå av varsel

Skrevet av Utdanningsrådgiver i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 11.11.2019

Offentleg og kvalitetssikra
Jente som ligger på en benk og sjekker mobilen.
GODE RUTINER: Det kan være fristende å heller sjekke alle sosiale medier enn å gjøre leksene. Det kan være lurt å lage seg noen gode rutiner. Foto: Colourbox

Fakta

Trenger du litt hjelp til å ikke sjekke sosiale medier når du jobber med leksene? Her er fem tips:

  • Lag deg rutiner
  • Kan du gjøre leksene på skolen?
  • Lag deg liste over hva du skal gjør, og når
  • Ha tålmodighet, og lag deg små mål
  • Slå av varsel
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan få bedre karakterer?

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Skoleelever sitter med ryggen til kamera og ser mot en lærer som underviser

Studieteknikk - hvordan jobbe med leksene?

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente