Hvordan spare penger på pensumbøker?

Studiestart betyr nytt pensum og nye bøker, men bøker kan koste mye for en fattig student. Her får du tips om billigere alternativer.

Sist oppdatert: 12.11.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Ung person blar i bok
DYRE BØKER? Hvis du kjøper brukte pensumbøker, kan du spare mye penger.

Skolen har akkurat begynt, og mange må skaffe seg årets pensum. Pensumlisten er full av dyre bøker som skal leses og kanskje pugges frem til eksamen.

Husk at noen bøker er viktigere enn andre, og noen trenger du kanskje ikke kjøpe engang. Eller du kan vente litt og se an om du egentlig behøver å kjøpe den? Pensum kan for eksempel bestå av ett kapittel i en bok og tre kapitler i en annen.

Kjøp brukte bøker

Å kjøpe brukte bøker kan spare deg for en formue. Mange selger bøkene sine fra i fjor til under halv pris. Det arrangeres egne bruktbok-salg på skoler og nettsider rundt omkring i Norge. Noen bokhandlere selger brukte bøker til rundt 60 prosent av fullpris. Det kan også vært lurt å sjekke sosiale medier som Facebook.

Mange studium har egne grupper hvor brukte bøker selges til en rimelig pris. Husk at brukte bøker kan ha blitt utgitt i nyere utgave. Sjekk derfor at bøkene ikke har blitt oppdatert eller mangler deler av pensum. Det står i pensumlisten hvilken utgave som kreves til faget. Foran i boken står det når den siste ble gitt ut.

Det finner også enkelte nettsider hvor du kan kjøpe og selge brukte pensumbøker. Bookis.no og Ibok.no er to eksempler på dette. Det er også mulig å finne aktuelle fagbøker på Finn.no.

Spleis

Å spleise på bøker krever litt planlegging. Gå sammen to eller flere, og kjøp bøkene sammen. Planlegg først hvem som skal lese bøkene når, og bytt når dere har lest dem. Å spleise kan fungere i mange sammenhenger, men vær oppmerksom på at det til noen eksamener er tillat å bruke pensumbøker, og da er det ikke nødvendigvis lurt å dele pensumboka med en annen.

Selg fjorårets bøker

Er ikke bøkene for gamle, kan de selges. Ikke prøv å lure yngre studenter som ikke vet at bøkene har blitt oppdatert eller kommer i nyere versjoner. De kan være ubrukelige, eller de kan selges for en billigere penge. Bokhandlere er ofte interessert i å kjøpe bøker. De betaler rundt førti prosent av fullpris og selger dem for seksti.

Sjekk biblioteket

Skolen har som oftest bibliotek hvor de har de bøkene du trenger på skolen. Det er greit å låne bøker hvis du bare trenger å lese deler av boken, for eksempel når bare ett kapittel er pensum. Sjekk også med lærestedet der du går om pensumartikler kan være samlet i egne kompendier som kan kjøpes eller lånes på biblioteket.

De fleste byer har bibliotek hvor en kan låne bøker. Bibliotekene kan muligens ikke låne ut bøkene mer enn en måned eller to uker av gangen. Derfor lønner det seg å være tidlig ute foran en eksamen og lignende.

Sammenlign priser

Dersom du skal kjøpe nye bøker lønner det seg å sammenligne priser på flere steder før du kjøper. Det er absolutt ikke sikkert at den lokale bokhandelen på lærestedet ditt har de beste prisene. Sjekk nettsidene til ulike norske bokhandlere, og dersom du har engelsk pensum kan det være en fordel å sjekke Amazon.

Ung person blar i bok
DYRE BØKER? Hvis du kjøper brukte pensumbøker, kan du spare mye penger.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?