Vil du bli psykolog?

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. For å komme inn må du jobbe hardt.

Bli psykolog? (colourbox.com)

Det er mange steder som tilbyr utdanning innen for fagretningen psykologi. Du kan velge bachelorgrad i psykologi, men vil du få den beskyttede tittelen psykolog, er det bare fire steder du kan studere. Det er ved universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Høy poenggrense

Ved Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim søker du opptak til profesjonsstudiet, som varer i seks år, gjennom Samordna opptak. Da er det karakterene fra videregående og tilleggspoeng som gjelder. Ved Universitetet i Bergen og Norges Arktiske Universitet i Tromsø er oppbygningen litt annerledes – der må du først ta en årsenhet i psykologi, som danner opptaksgrunnlaget for et femårig studium. Du blir tatt opp på bakgrunn av karakterene dine fra denne årsenheten.

Poenggrensene til psykologistudiene er generelt høye, både for dem med førstegangsvitnemål og dem med ordinært vitnemål. På Samordna opptak sine nettsider kan du finne oppdatert liste for poenggrensene til alle studier hvert år.

Spesielle opptakskrav?

Opptakskravet til psykologstudiene er generell studiekompetanse. Du trenger altså ikke noen spesielle tilleggsfag eller fagkombinasjoner for å komme inn.

Vil du lese mer om utdanningen til psykolog, og om hvor du kan jobbe som psykolog, kan du gå inn på utdanning.no . Der finner du også mer informasjon om andre psykologistudier.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 22.01.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Bli psykolog? (colourbox.com)

Fakta

Noen ordforklaringer:

Psykologi: Det vitenskapelige studiet av atferd og mentale prosesser. Det finnes ulike disipliner (underkategorier), som arbeids- og organisasjonspsykologi, personlighetspsykologi og sosialpsykologi.


Klinisk psykologi: En disiplin av psykologien som omfatter forståelse og behandling av psykiske plager.


Psykolog: Egen utdanning innen klinisk psykologi på 6 år. Kan ikke skrive ut medisiner.


Psykiater: En lege med tilleggsutdanning på minst 5 år. Kan skrive ut medisiner.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)