Jeg vet ikke hva jeg vil bli!

Å skulle ta avgjørende valg for fremtiden kan kjennes helt umulig når du er ung og ikke aner hva du vil bli. Husk at du har tid, og at du ikke er alene om det!

Sist oppdatert: 28.03.2022 Av: Ungdomsjournalist, i samarbeid med ung.no

VALGETS KVAL: Det er ikke alltid like lett å finne ut hva du skal bli når mulighetene er så mange. (Illustrasjon: Ung.no)

Som ung vil du gjerne leve her og nå uten å bekymre deg for framtiden.

Plutselig står du overfor viktige veivalg, som å måtte velge utdanningsprogram, studieretning, fag og så videre.

Dette kan kjennes helt umulig når du ikke har peiling på hva du vil bli.

Til deg som skal velge videregående

Som 15-åring kan det være overveldende å velge om du skal gå studieretning eller yrkesretning, hvilken linje du vil inn på og hvilken skole du skal velge. Det viktigste for de neste årene er at valget er ditt, og at du velger noe du trives med og som gjør deg motivert for å lære.

Hvis det er vanskelig å velge kan det være lurt å:

  • snakke med rådgiver. Han eller hun kan gi deg informasjon om mulighetene du har.
  • snakke med kontaktlærer. Han eller hun kjenner deg godt og vet hvordan du lærer best mulig.
  • dra på «åpen dag». Mange videregående skoler tilbyr dette, der du kan snakke med faglærere eller bare se hvordan skolen er.
  • ta kontakt med skolen/skolene du er interessert i. De kan svare deg på spørsmål om for eksempel fagtilbud eller timeplan.
  • sjekk ut nettsider som vilbli.no og utdanning.no. Her finner du masse informasjon om de ulike utdanningsprogrammene, og du kan blant annet ta en quiz for å finne ut hva som passer for deg.

I denne artikkelen kan du også lese mer om forskjellene mellom de ulike linjene:

I tillegg kan det være lurt å begynne ved å stille seg selv følgende spørsmål:

Til deg som skal velge etter videregående

Videregående slutter brått, og plutselig skal du velge hva du skal spesialisere deg innen. For noen er dette valget lettere, kanskje fordi de gjennom videregående har oppdaget noe de interesserer seg spesielt for.

Men for mange er det fortsatt vanskelig, og havet av muligheter er svært; både retning, by, land og om du vil studere i det hele tatt. Det kan virke umulig å vite hvor du i det hele tatt skal starte.

I disse artiklene har vi også samlet gode råd og informasjon til deg som skal velge utdanning:

Selv om du ikke vet nøyaktig hva du vil bli, så har du kanskje litt peiling på hvilke retninger du er interessert i? Dette kan være et godt sted å starte i hvert fall.

  • Liker du å spille fotball trenger du ikke å sikte mot å bli proff, men kanskje betyr det at du er interessert i idrettsfag eller fysioterapi?
  • Er engelsk favorittfaget ditt nå, må du ikke studere det videre – men kanskje du er glad i skriving, språk, litteratur eller formidling?

Essensen her er å spørre seg selv hva du liker og hvilke interesser du har.

Mange jobber og stillinger finnes ikke enda, og mange har ulike fremgangsmåter for å komme dit. Velg derfor noe du er motivert for å lære mer om de neste årene, uten å stresse for mye med hva du skal bli etterpå.

Det er lov å ombestemme seg

Mange velger studie om igjen flere ganger! Det er ikke noe galt i å bli usikker, eller å plutselig finne ut hva du egentlig vil. Du må prøve deg fram for å lykkes, og for å finne noe du trives med.

Selv i voksen alder er det folk som foretar en fullstendig karriereomveltning. Det finnes mange muligheter for å endre jobb eller for å videreutdanne seg. Livet stopper ikke etter utdanningen, og du trenger ikke gjøre det samme resten av livet.

Husk at det er bedre å studere noen ekstra år nå enn å jobbe med noe du ikke liker resten av livet!

Trenger du mer tid til å tenke?

Du er absolutt ikke nødt til å begynne på et studie rett etter du er ferdig med videregående skole. Trenger du mer tid før du tar det endelige valget, finnes det flere alternativer:

  • Noen velger å ta et årsstudium på universitetet. Dette kan passe for deg som vil teste ut om en utdanning kan være noe for deg – eller for deg som «vil komme i gang», men ikke er helt klar for å starte på en grad enda.
  • Å dra på folkehøgskole kan også være et godt alternativ. Her kan du få mer tid til å bli kjent med deg selv og dine interesser, uten mas om karakterer og skolestress. Les mer om folkehøgskole i artikkelen under:
  • Det er helt vanlig å ta et eller flere friår etter videregående, særlig hvis du kjenner at du trenger litt pause fra skolebenken, eller bare trenger mer tid til å tenke. Under kan du lese mer om hvordan et friår kan legges opp:
VALGETS KVAL: Det er ikke alltid like lett å finne ut hva du skal bli når mulighetene er så mange. (Illustrasjon: Ung.no)
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Høyere utdanning

Les mer

Videregående skole

Les mer

Utdanning

Les mer