Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne. Ungdomsjournalist Hege skriver at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

VANSKELIG: Ikke alle vet hva de vil bli, og noen må kanskje prøve ut litt forskjellig før de bestemmer seg. Husk at du har tid og at du ikke er alene om det! Foto: Pexels/Mart Production

Det er nok mange barn som har hatt en drøm om å bli rockestjerne eller popstjerne. Senere henger man seg kanskje på bølgen om å ville bli dyrlege, fordi man er ekstra glad i hunden hjemme. Eller hva med å bli politi? De er da tøffe!

Det er dessverre ikke så enkelt som det virker når vi er små, og det er heller ikke slik at alle blir født med en visshet om hva de vil bli når de blir store.

Valget kommer allerede når du er 15

Etter ungdomsskolen kommer ditt første valg på veien mot å finne ut hva du skal bli når du blir "voksen".

På videregående må du nemlig velge om du vil ta yrkesrettet utdanning eller studieforberedende, noe som virker som en stor og viktig avgjørelse. Vil du bli elektriker eller jobbe innenfor helsevesenet? Vil du studere videre etter videregående? Det er et vanskelig valg, og det kan virke overveldende å skulle gjøre et slikt valg som 15-16 åring.

Ikke endelig

Heldigvis er det slik at valget av videregående utdanning ikke trenger å ha så mye å si for resten av utdanningen eller yrkesvalget ditt. Begynnner du på yrkesfag og angrer underveis, kan du velge påbygging til generell studiekompetanse i Vg3. På den måten har du fortsatt mulighet til å studere videre etter videregående.

Du har også mulighet til å ta opp fag etter videregående om du ønsker å forbedre karakteren. Du kan også ta opp fag du ikke har hatt på skolen om du ønsker å bytte ut disse karakterene med et annet fag. Dette gjør man som privatist. Les mer om hvordan du tar fag som privatist her.

Høyere utdanning?

Etter videregående kommer det enda et nytt valg. For noen er dette valget lettere, kanskje fordi de gjennom videregående har oppdaget noe de interesserte seg spesielt for.

For mange er det fortsatt vanskelig. Går man til studieveiledere får man spørsmålene "Hva liker du å gjøre på fritiden?", "Hvilket fag interesserer du deg mest for?" og "Har du noen spesielle interesser?". Kanskje liker du å spille fotball på fritiden? Det må ikke bety at du har ambisjoner om å bli fotballproff. Er engelsk det faget du liker best på skolen, er det ikke nødvendigvis en viktig pekepinn på hva du bør studere etter videregående.

Og hva hvis du ikke har noen spesielle interesser, men heller mange ting du liker litt? Tro meg, du er ikke alene.

Tid til å tenke?

Mange synes videregående stopper veldig brått, og aner ikke hva de skal gjøre etter at skoleåret er over.

Men fortvil ikke. Det er mange ting du kan gjøre, som ikke forutsetter at du trenger å bestemme deg for en spesiell retning med en gang.

De siste årene har det blitt veldig vanlig å gå et år på Folkehøyskole, der du kan velge ulike retninger som friluftsliv, media og så videre. Noen folkehøyskoler spesialiserer seg også på ulike aktiviteter som f.eks. snowboard, sang eller skuespill. Det er rett og slett et år hvor man kan ha det gøy, treffe nye mennesker og gjøre ting man liker. Det går også an å ta seg et år med bare jobbing, ta et årsstudium på universitet eller høgskole, reise eller verve seg til militæret.

Det er lov å være vinglepetter

Interesser endres over årene. Kanskje har du startet på en utdanning du ikke trivdes med likevel? Det er lov å ombestemme seg.

Det er lov til å hoppe inn i noe du ikke riktig vet om du vil, bare for å prøve det. De færreste er helt sikre på hva de vil gjøre når de starter å studere, og mange er enda usikre etter tre år. Det er det du ender opp med å gjøre som er det viktigste. Det er vanlig å bytte skole, starte på en utdanning for så å slutte og begynne på noe nytt.

Man må prøve seg fram for å lykkes, og for å finne noe man trives med. Enda i voksen alder er det folk som foretar en fullstendig karriereomveltning. Det finnes mange muligheter for å endre jobb, eller for å videreutdanne seg. Livet stopper ikke etter utdanningen, og man trenger ikke gjøre det samme resten av livet.

Husk at du ikke er alene, og ikke bli frustrert om du ikke vet hva du vil bli. Vær aktiv og se på hvilke muligheter som finnes der ute. Snakk med folk, og hør hva de gjør. Kanskje er det noe for deg?

Skrevet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Sist oppdatert: 24.01.2019

Offentlig og kvalitetssikret
VANSKELIG: Ikke alle vet hva de vil bli, og noen må kanskje prøve ut litt forskjellig før de bestemmer seg. Husk at du har tid og at du ikke er alene om det! Foto: Pexels/Mart Production
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Utdanningsprogram på videregående skole

Skal du søke på videregående skole til våren, og lurer på hva du skal velge? Her får du en oppdatert oversikt over de ulike programmene du kan velge mellom på både yrkesfag og studieforberedende.

Gutt står og tenker (colourbox.com)

Hvordan velger du riktig utdanning?

Syns du det er vanskelig å vite hva du bør tenke på og gjøre når du skal velge utdanning? Her noen råd som kan være til hjelp.

Skilt med forskjellige yrker. Foto: ung.no

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.