Hopp til hovedinnholdet

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Gutt tenker (colourbox.com)
USIKKER? Noen trenger et friår før de forsetter på utdanningen sin. Du kan for eksempel jobbe, reise, være frivillig eller lære deg et språk.

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Gutt tenker (colourbox.com)
USIKKER? Noen trenger et friår før de forsetter på utdanningen sin. Du kan for eksempel jobbe, reise, være frivillig eller lære deg et språk.

Det finnes mange alternativ dersom du trenger et friår. Et år hvor du gjør noe helt annet enn studier kan gi motivasjon, lærdom, vennskap, og innsikt i hva du ønsker å gjøre videre. Vi har samlet noen tips til hva friåret kan inneholde.

Jobbe - få erfaring og lær noe nytt

Det er viktig at du ikke bruker friåret til å ligge på sofaen og se i taket. Et år der du ikke har gjort noe som helst, ser ikke bra ut på CV-en. I tillegg er det vanskelig å motivere seg til å begynne på skolen/studier igjen etterpå hvis du har blitt vant med å ikke bruke kroppen til annet enn å slappe av.

Ved å jobbe får du erfaringer og lærer annerledes enn på skolen. Du slipper karakterer og eksamen, og du tjener egne penger. I artikkelen For deg som søker jobb for første gang finner du eksempler på jobber som ikke krever en bestemt utdanning eller mye arbeidserfaring.

Reise

Noen bruker friåret til å reise jorden rundt, dra på interrail eller bo en periode i et annet land. Dette koster gjerne penger. Hvis lommeboken din ikke er altfor tykk, finnes det likevel mange løsninger. Du kan for eksempel jobbe et halvt år, og deretter reise ut i verden. Et annet alternativ er å finne en liten jobb i utlandet, og på den måten kombinere reisen med jobbing.

Det finnes også egne opplegg hvor du kan få hjelp til å reise og arbeide i utlandet, som GoXplore , Kilroy og Atlantis. En norsk organisasjon hjelper deg med alt det praktiske før reisen og finner småjobber til deg i landet du skal reise til. Underveis kan du selv styre hvor du drar og finne deg nye småjobber på veien.

 

Frivillig arbeid

Det finnes en rekke organisasjoner som tilbyr opplegg for frivillig arbeid i utlandet. Noen av disse oppleggene koster det penger å delta på, andre er billigere eller helt gratis. Sjekk for eksempel ut nettsiden til Aktiv ungdom hvor du kan søke støtte til ulike prosjekt.

I artikkelen Frivillig arbeid i utlandet kan du lese mer om å jobbe som frivillig i utlandet.

Også i Norge kan du bidra i samfunnet ved å jobbe frivillig. Det behøves besøksvenner, leksehjelp, flyktningguider, natteravner, fotballtrenere og liknende. Frivillig arbeid tjener du ikke penger på, men derimot erfaringer du helt sikkert får bruk for senere i arbeidslivet og på fritiden. Ta kontakt med en frivillighetssentral eller organisasjoner der du bor og spør hvordan du kan bidra.

 

Folkehøgskole

Folkehøgskole er et skoleår uten eksamen og karakterer. Har du aldri bodd hjemmefra, er dette en fin måte til å få prøvd seg på egen hånd. Du bor på internat, får måltidene servert på skolen, og velger hvilken linje du vil gå ut i fra hvilke interesser du har. Kanskje vil du drive idrett, prøve deg innen ekstremsport, utvikle deg innen drama eller sang, er interessert i foto, eller vil lære mer om kunst og håndverk? Linjene du kan velge blant er mange og varierte.

På flere skoler reiser man også på en eller flere utenlandsturer i løpet av skoleåret. Et år på folkehøgskole gir rett til støtte hos Lånekassen. De fleste skoler har 18-årsgrense, men det finnes også folkehøgskoler som tar inn elever på 16 år. På www.folkehogskole.no kan du søke blant alle skoler og linjer.

 

Lære språk

Et friår kan du også bruke til å gjøre noe du alltid har hatt lyst til, men ikke hatt tid til. Språkkunnskaper er bra for både CV og senere jobbsøking. Kanskje synes du spansk var et morsomt fag på videregående, og har lyst til å lære mer? Eller har du alltid drømt om å snakke japansk? Det finnes en rekke språkkurs både i Norge og i utlandet.

Det er lettest å lære språk i et land de snakker språket til daglig. Mange organisasjoner arrangerer språkreiser til utlandet med ulik varighet. Du kan være borte fra noen uker i sommerferien og opp til et helt år. Hvis du ikke vil reise gjennom et organisert opplegg, kan du finne kurs i utlandet på egen hånd. Husk i så fall på at du må finne deg et sted å bo, ordne alle nødvendige papirer osv. Kontakt ambassaden i landet du vil reise til for informasjon om hva du må ordne på forhånd. En del land har også kultursentre her hjemme som kan hjelpe deg på vei med planleggingen.

For oversikt over språkkurs i Norge, sjekk for eksempel kursagenten.no.

Au pair

Er du glad i barn, har passet småsøsken eller sittet mye barnevakt på fritiden? Som au pair får du oppleve et nytt land og kultur, lære språk og samtidig jobbe med barn. Au pairen bor hos familien han/hun jobber i. Arbeidet kan være tøft, særlig i begynnelsen når alt er nytt. Du må være selvstendig og tåle å ta i et tak.

Som au pair lærer du mye om landet du kommer til, og menneskene der. Det er også en av de absolutt billigste formene for utenlandsopphold. Det er viktig at du reiser gjennom et byrå. På den måten har du kontaktpersoner her hjemme underveis i oppholdet. De kan også hjelpe deg hvis det skulle skjære seg med familien du jobber i eller om det oppstår andre problemer.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
19.12.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Vikstern
1
06.01.2017 00:43:24
Tenker å ta et friår etter å va ferdig 1,2 og 3 året MK. Tenker å gjøre dette fordi jeg er sykt skolelei! I tillegg planleger jeg å bruke året til å jobbe med å utvikle egen "film making" kunnskaper. Jeg tror til og med jeg kan lære mer innenfor film en det alle MK linjene lærte meg til sammen :) Om ikke latskapen tar over såklart.... :/ Vist jeg klarer å oppnå egen film erfaring tror jeg kan få mye mer ut av året etter der igjen på folkehøyskole innenfor film!
kalle
1
01.03.2016 09:20:59
planlegg friåret i god tid. anbefaler førstegangstjeneste,jobb eller folkehøyskole
20 år
2
20.01.2016 18:58:00
Dersom du er sjenert og usikker anbefales folkehøgskole. Du får drilla det skikkelig sosialt, og det er ganske slitsomt, men du får helt utrolig mye igjen for det.
Espen.
14
23.09.2015 08:49:05
Det dummeste du gjør hvis du tar et friår eller to er å gå hjemme og drive dank. Det er vanskelig for oss unge å få seg jobb og det blir enda vanskeligere å komme tilbake på skolebenken hvis man velger å ta et friår eller flere ved å gjøre ingenting. Går du arbeidsledig over 6 måneder så blir det vanskeligere å få seg jobb, mange arbeidsgivere ser negativt på hull i cv - hvor det viser seg at du ikke har gjort noe som helst.
Kathrine
5
23.09.2015 08:45:35
Ikke ta et friår ved å gå hjemme folkens. kom dere ut i jobb og få nyttig arbeidserfaring. utnytt friåret fullt ut ,legg av penger på sparekonto til studier og på bsu.
Levski
4
23.07.2015 09:32:26
Ikke kall det friår, men du får jo penger og erfaringer, i tillegg til kunnskap og ikke minst trening, ved å velge FØRSTEGANGSTJENESTEN!
Sara
5
21.07.2015 14:54:37
Har tenkt å gifte meg da.
Vebjørn
5
20.06.2015 01:36:26
Jeg tok et halvt jobb år på et alders- og sykehjem. Der fikk veldig god arbeidserfaring og fikk tjent opp penger til å reise. På nyåret oppfylte jeg drømmen min om å reise til Australia gjennom GoXplore Work & Travel programmet. Jeg var 4 måneder i Australia, der jeg reiste i tre måneder og jobbet en måned på en gård med mange andre backpackere. Jeg ble kjent med mange mennesker gjennom reisen og har fått meg venner spredt utover verden. Derfor vil jeg anbefale på det sterkeste å ta et halv jobb år og et halvt reise år!
per ivar,19år
9
15.06.2015 13:34:25
skal nå ta et friår fra høsten av,før lærerstudiene.Skal jobbe i et å,har fått meg en deltidsjobb. og samtidig ta litt frivillighetsarbeid på konserter og festivaler i Trondheim. Har planlagt friåret mitt i 2 år nå,glær mæ t skoleslutt nå og til friåret. Jobbe og spare penger til studier ,få verdifull arbeidserfaring og gode attester m m. .
kristin
3
04.06.2015 12:43:08
jeg anbefaler et år jobbår som friår.Har friår nå,tjener egne penger og sparer til studier til høsten. Slipper å ta opp så høyt studielån og får lagt av meg penger til studietiden og på Bsu kontoen min. Viktig å få arbeidserfaring i ung alder og tjene egne penger. Vil ikke leve og snylte på foreldrene mine,vil greie meg selv.
nicolai
3
04.06.2015 12:51:42
jeg har også gjort det. Fikk meg jobb ,ville ikke ende opp i nav systemet og som arbeidsledig,skal ta et jobb år til fra høsten nå og fram til studier høsten 2016. Vil legge meg opp en stor sum på spare kontoen til studier og bsu. Vil helst unngå å ta opp studielån. Blir vanskelig å få boliglån hvis man har mye gjeld fra før. så er d lurt å ha egenkapital hvis man skal få boliglån.
P
2
06.05.2015 14:24:54
prøv å studere videre. hva er det verste som kan hende?
jens
5
05.05.2015 12:53:24
angrer på friåret mitt i 2014-2015. Latskapen tok meg ,hadde så store planer,endte som arbeidsledig.
stian
2
05.05.2015 12:50:19
hadde friår,planla 2 år i forveien,jobbet om sommeren,etter skoletid og hele friåret. Spart opp masse penger slik at jeg slapp og ta opp studienlån. i tillegg til sparing på Bsu. D er viktig.
eva
0
05.05.2015 12:46:10
jobb i friåret,legg opp penger til studietiden og på BSU KONTOEN.
kjersti
2
05.05.2015 12:43:39
et friår hvor du har gått hjemme og drivet dank,late dager,sove lenge og oppe om nettene tar seg ikke gått ut på CV og arbeidsgivere ser negativt på at du har ikke gjort noe ut av friåret.
Susi
1
05.05.2015 10:34:40
Det hadde vært deilig med et friår på folkehøyskole
john
0
05.05.2015 09:25:22
planlegg friåret i god tid er et godt tips,begynn jobbsøking tidlig slik at du slipper å bruk friåret på å gå arbeidsledig og blakk. Blir et bortkasta friår hvis man velger å vær lat.
Henrik
6
17.03.2014 17:56:55
Jeg brukte mitt friår på å delta på utvekslingsprogrammet Communication for Change og sitter igjen med masse erfaring, venner fra hele verden og en forståelse for hvordan verden egentlig henger sammen. Jeg fikk også mulighet til å være med å bidra og arbeide for en mer rettferdig verden. Anbefaler andre å gjøre det samme:)
Grønnsak
1
06.10.2013 01:53:58
Jens, jeg skal ta et friår før lærlingtiden fordi jeg rett og slett må være 19 for å få lærlingplass i Norwegian. Vil derfor dra til utlandet og lære spansk dette året. Jeg dumper jo ikke :-) dum kommentar..
wild
6
30.08.2013 01:41:40
Jens hold munn. Det er mange grunner til at folk tar fri år. Kanskje det var ditt tilfelle. Men du vet ikke grunnen til andre. Så klapp igjen hullet ditt
Jenny
12
17.08.2012 23:43:24
Anbefaler veldig et friår! Frista lite å begynne på medisinstudiet rett etter vgs.
Levski
1
23.07.2015 09:35:19
Ok, hvordan kom du inn på medisinstudiet? er foreldrene dine smarte så det går i arv, ingeniør, lege osv. eller har du jobba veldig hardt? Eller interesse? Har du noen tips?
king
17
15.08.2012 00:31:26
man kan ta friår og da kan man game call of duty heletiden. det er chill å spille cod med aimbot
Kine
16
01.08.2010 23:45:00
Du Jens, er vel litt å ta i!! Man er ikke dumme i hue bare fordi man ikke kommer inn på akkurat den skolen man vil!! Mye morro å gjøre ut av et fri år om man vil, er mange som velger å vente et år med å fortsette utdanninga si skjønner du!
Jens
7
28.07.2010 13:30:00
Hei Dette er bare tull. Eneste grunnen til at man tar et \"fri\" år er at man enten dumper på skolen eller er for dumme til å komme inn på den skolen man vil. Begynn å tenk!!!!!
Ch
0
10.09.2015 22:17:22
Det er helt feil! I fjor kom jeg inn på sykepleien, men jeg tok ikke plassen fordi jeg følte at jeg ikke var klar til å ta det steget helt ennå. Jeg ønsket å finne meg selv og ta tid til å oppleve verden! Jeg valgte å arbeide som frivillig på barnehjem i utlandet, og deretter jobbet jeg resten av året. Det er veldig, veldig mange som tar friår etter videregående, og det er kjempebra! Hvorfor ikke ta et friår hvis man er litt usikker på hva man vil studere. Det er beundringsverdig, og ikke et "dumt valg" som du påstår.
styggejens
1
09.03.2015 01:13:17
Hva er dette for noe tull, jeg skal ta et friår ikke fordi jeg ikke kommer inn eller er dum er fordi jeg vil oppleve litt og ha en break fra stress før jeg starter livet. Du er en tulling hvis du ikke vurderer det mener jeg, har måtte gjort som andre krevde av deg i 18 år og endelig kan du se og reise litt.
Sara
1
15.09.2014 06:44:29
Det er ikke alle som vet hva de vil gjøre videre og da er det bedre å ta et år og tenke enn å begynne på feil studie, vel?
TAHC
12
24.07.2010 19:06:00
tjen verneplikten i et år, det er en fantastisk mulighet til å få mye gratis opplæring, masse moro og mye action

Spørsmål og svar

Hva gjør man etter videregående?
Hei. Så fint at du tar kontakt for å finne ut mer om disse tingene. Det kan være ganske mye å sette seg inn i, men jeg skal prøve å gi deg et t...
Hva trenger jeg for å flytte til England?
Hei   Så spennende med drømmer og planer om å reise og bo i utlandet. England er et veldig fint land med masse historie og kultur.  Du spør om...
I det siste har jeg følt meg lit «tom» og trist
Hei Det er forståelig at det har blitt vanskelig nå når du ikke har noe å fylle hverdagen med. Det er ikke bra bare å gå hjemme. Det kan føre ...
Hvordan skal jeg få mitt optimale friår?
Hei, så spennende planer du har! Det kan være en god idé med et friår før videre utdanning. Du nevner mange spennende muligheter og jeg skjønne...
Hva kan jeg gjøre etter VGS?
Hei og takk for spørsmål! Enig med deg, hvis man etter VGS ikke skal begynne rett på høyere utdanning, ser det bra ut for CVen at man har brukt ...
Mulig å bli lærer uten generell studiekompetanse? 
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Vi kjenner dessverre ikke til muligheten til å bli lærer uten generell studiekompetanse. Man må dessverre stud...
Friår i utlandet - tips?
Hei   Et friår kan være inspirerende for valg av jobb og utdanning senere, og det å bo i utlandet og lære språket der, er en viktig erfaring. ...
Har jeg tenkt å bo et år i utlandet når jeg er ferdig.
Hei, og takk for spørsmål! Så spennende at du planlegger et utenlandsopphold! Dette blir helt sikkert en veldig nyttig og minnerik erfaring, som o...
Går det ann å ta et friår? 
Hei og takk for spørsmål!  Det går ann å ta et friår (les mer om dette under svaret). Du har ungdomsrett, som betyr at du kan bruke 5 år på ...
Hvilke aktører kan jeg reise gjennom hvis jeg vil på språkreise eller jobbe som frivillig i utlandet? 
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil reise!  Jeg forstår det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det finnes flere...
Konsentrere meg om meg selv og heller jobbe,tjene penger og reise?
Hei, og takk for spørsmål!   Du har rett til å ta deg et friår i løpet av videregående. Samtidig er det bare kjempeviktig at du melder fra ti...
Kan jeg flytte til USA for å ta videregående?
Hei Takk for ditt spørsmål!   Aller først vil jeg si at du burde snakke med noen om hvordan du har det. Det er viktig at du snakker med noen du...
Hva er det man kan gjøre istedenfor vanlig skole?
Hei, og takk for ditt spørsmål!Det er helt normalt å være skolelei, og de fleste har kjent på det. Heldigvis er det ofte bare periodevis, og vi...
Hva kan jeg gjøre under friår?
Hei, og takk for ditt spørsmål!Det kan fortsatt være mulig å begynne på en folkehøgskole denne høsten selv om de allerede er i gang. Her er en...
Er lei skole, å kommer nok aldri mer til å gå skole. Hva kan jeg gjøre som ikke kan begynne å studere eller få en lærlingeplass
Hei, og takk for spørsmål! Det viktigste nå er at du skaffer deg en jobb eller eventuelt annen aktivitet som du føler er meningsfull. Senere vil ...
Er det noen studier eller lignende etter jul jeg kan søke på?
Hei og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil bli sykepleier! I utgangspunktet er det for sent å søke studier, men det kan finnes unntak. ...
Friår. Jeg har veldig lyst til å dra til utlandet
Hei, og takk for spørsmål! Det finnes utrolig mange muligheter til et friår i utlandet! :) Det viktige er at du så tidlig som mulig lager deg et ...
Gå rett på studier eller ta et hvileår?
Hei og takk for spørsmål!  Det er vanskelig for meg å si om du bør ta et friår eller bruke det på noe mer "nyttig". Uansett hva du velger å g...
Utrolig lei av skole. Et år i utlandet?
Hei, og takk for spørsmålet ditt!   Det er ganske vanlig å bli skolelei av og til, og noen velger da å ta et friår underveis på videregå...
Hva skal jeg bruke friåret mitt på? 
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Det er utrolig mange muligheter, og jeg forstår det er vanskelig å vite hvor man skal starte. Det er vanskelig ...
Se alle