Kjønnsnormer – vi er alle forskjellige

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er «guttete» og «jentete». Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Gutt med sminke som holder noen blader foran ansiktet.
DU BESTEMMER: Det er bare du selv som vet akkurat hvem du er og det finnes ingen riktig eller feil måte å uttrykke seg og identifisere seg på! Foto: Unsplash / jorge-saavedra

De fleste av oss har vokst opp med forskjellige forventninger til hva det å være gutt og jente innebærer. Det er for eksempel vanlig å tenke at det er «jentete» å gå med sminke, ha langt hår, danse eller turne på fritiden og jobbe som sykepleier, mens det er «guttete» å spille fotball og dataspill, være tøff og jobbe som brannmann. Men så enkelt er det jo ikke i virkeligheten!

Det er ingen av oss som er helt like; vi har alle forskjellige ting vi er flinke til, forskjellige personligheter, forskjellige måter å se ut på og forskjellige ting vi liker, helt uavhengig av kjønn.

Kjønnsnormer i endring

Kjønnsnormer endrer seg hele tiden, så forventningene til kjønn er ikke de samme i dag som de var da foreldrene dine var unge.

Visste du for eksempel at rosa pleide å bli sett på som en guttefarge? For ca. 100 år siden var det gutter som gikk kledd i rosa, fordi det ble sett på som en sterk og tøff farge, mens vi i dag ofte tenker på rosa som «jentefargen».

Hva vi ser på som «guttete» og «jentete» forandrer seg altså over tid, og fra sted til sted. Dette viser oss at kjønnsnormer ikke er noe vi blir født med, men noe vi skaper i samfunnet vårt.

Kjønnsnormer kan også variere mellom de forskjellige kulturer du føler tilhørighet til. Kanskje er det en forventning til hva som er «jentete» og «guttete» blant vennene dine på skolen, mens det er en annen kjønnsnorm hos din familie og slekt som bor i et annet land.

Bare du selv vet hvem du er

Det er heller ikke slik at alle er gutter eller jenter, eller at det bare finnes to typer kropper. Vi er alle forskjellige og har mange forskjellige kropper og identiteter. Det er bare du selv som vet akkurat hvem du er og det finnes ingen riktig eller feil måte å uttrykke seg og identifisere seg på!

Hvilket kjønnsuttrykk vil du ha?

Ordet kjønnsuttrykk viser til hvordan vi mennesker uttrykker kjønnet vårt gjennom for eksempel klær, stil, frisyre og kroppsholdning.

Noen av oss har et maskulint kjønnsuttrykk, noen foretrekker å være feminin, og noen av oss blander både feminine og maskuline uttrykk.

Hvordan du vil uttrykk deg og ditt kjønn er opp til deg. I ungdomstida vil du kanskje eksperimentere med ulike uttrykk, før du finner det som passer deg aller best. Og kanskje vil du bruke andre kjønnsuttrykk igjennom livet ditt. Uansett hvordan du uttrykker deg er du jo deg selv!

Skrevet av Redaksjonen, i samarbeid med Skeiv ungdom

Sist oppdatert: 09.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Gutt med sminke som holder noen blader foran ansiktet.
DU BESTEMMER: Det er bare du selv som vet akkurat hvem du er og det finnes ingen riktig eller feil måte å uttrykke seg og identifisere seg på! Foto: Unsplash / jorge-saavedra

Fakta

Trenger du noen å snakke med om kjønn og identitet? Vi har samlet flere gode chattetjenester som du kan kontakte på denne siden.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Jente som holder mobilen sin og smiler.

Selvtillit og selvfølelse

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Jentegjeng

Du er unik! Vil du vise det?

Har du lyst til å skille deg ut? Eller vil du helst slippe? Uansett hva du velger, er det greit. Det viktigste er at du trives med deg selv.

Skrevet av ungdomsredaksjonen

UNIK: Alle mennesker har noe som skiller dem fra andre. Det handler om å finne ut hva det er og være stolt av det. Foto: Colourbox
Aktuelt

Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.

Lukt fra underlivet

Alle, både gutter og jenter, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen er fullstendig luktfri, men det skal ikke lukte vondt.

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Hva er informasjonskapsler (cookies)?

Hva brukes de til, er de farlige og hvordan kan du slette dem?

Illustrasjon av en cookie som ligger på et tastatur.