Vanlig at jenter ikke får orgasme under samleie

Det er vanlig at en jente ikke får orgasme når hun har samleie. Det er en vanlig misforståelse at alle jenter nyter bevegelsene fra en penis i skjeden, og at det alene gir dem orgasme.

Sist oppdatert: 08.12.2020 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Jente ligger i senga og stirrer opp i taket mens hun tenker
30 PROSENT: Bare 30 % av jenter får orgasme bare ved penetrering alene. De fleste trenger å bli stimulert på andre måter også for å få en eventuell orgasme. Foto: Colourbox

Det er bare rundt 30 % av jentene som får orgasme på denne måten. De resterende 70 % må stimulere den ytre delen av klitoris for å få orgasme, også når de har samleie.

Kjenner lite i skjeden

Mange kjenner lite eller ingenting når de har samleie. Det er fordi det er få nerver inni skjeden. Sånn må det være med tanke på at skjeden også skal være veien ut hvis man skal ha en baby. Hvis det var masse nerver i skjeden ville det være uutholdelig smertefullt å føde.

Noen kan lære seg å like penetrering etter hvert, og noen liker det med en gang. Den letteste måten å få orgasme på er ved å stimulere den ytre delen av klitoris, også når man har samleie.

Lær å nyte egen seksualitet

For å nyte seksualitet med en annen, må du først lære deg å nyte seksualitet med deg selv. Da må du først bli seksuelt tent/kåt, og beholde den tenningen mens du onanerer. Det du tenner på, seksuelle fantasier, kobles gjennom nervesystemet til kjønnet ditt slik at du blir kåt.

Ingen har noe med hva du tenker på eller fantaserer om når du onanerer. Det er bare din egen fantasi som setter grenser for hva du kan drømme om

Fra egen nytelse til nytelse med partner

Med en partner kan du også benytte disse fantasiene. I tillegg vil det å nyte synet av partneren din og den fysiske og følelsesmessige stimuleringen, også bidra til at du oppnår og beholder kåtheten.

Våt og kåt

Når jenter blir kåte, lages det skjedesekret (naturlig glidemiddel) i to av de indre delene av klitoris. Og det kommer mer væske gjennom skjedeveggen når hele underlivet forsynes med mer blod. Når den seksuelle tenningen er på topp, er skjeden ordentlig våt og utvidet. Skjedesekretet kan sive ut av skjeden under og etter at dere har hatt samleie.

Øverst der de indre kjønnsleppene møtes ligger klitorishodet eller glans av klitoris. Klitorishodet er dekket av en liten forhud. Når man blir seksuelt tent blir klitoris fylt med blod, og klitorishodet blir mer synlig og kommer mer fram fra forhuden.

Fra utvendig til innvendig orgasme

Ytterste del av skjeden kan stimuleres slik at du får orgasme:

  • Fingre eller penis i skjeden samtidig som du stimulerer den ytre delen av klitoris, kan gi deg orgasme som «forplanter» seg fra den ytre delen av klitoris til de indre delene av klitoris
  • Du kan også få orgasme kun ved stimulering i skjeden

Hvordan stimulere?

Når du onanerer stryker du eller gnir fuktede fingre mot den ytre delen av klitoris. Noen synes det er vondt å berøre rett på klitoris og stryker derfor rundt selve tuppen. For at berøringen med en finger skal føles godt, kan du ta litt spytt eller glidemiddel på fingeren din, eller hente ut skjedesekret når du er blitt våt nok i skjeden. Da blir det glatt og føles godt.

Du kan også prøve å forme to fingre som i en V og stryke på begge sider av ytre klitoris samtidig. Noen synes det er deilig å onanere kraftig og intenst, mens andre igjen foretrekker mer forsiktig stimulering. Noen liker å berøre andre steder på kroppen samtidig, mens andre igjen fokuserer bare på klitoris. Prøv deg fram med forsiktige bevegelser, og husk å nyte de seksuelle fantasiene dine.

Du kan vise partneren din hvilke berøringer du liker. Du kan holde hånda di over partnerens og forklare. Husk at du må konsentrere deg om det som tenner deg seksuelt.

Tren opp bekkenbunnsmusklene

Aktiv bruk av bekkenbunnens muskler øker trykket i skjeden, og som gjør at orgasmen kan komme lettere. For å få bedre kontroll på musklene dine og samtidig øke nytelsen, kan du øve deg på å bytte mellom å stramme og slappe av i disse.

For å finne musklene kan du, neste gang du tisser, stoppe å tisse og knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler du bruker. Du strammer innover og oppover. Disse musklene er det du skal arbeide med.

Du kan trene akkurat slik du trener andre muskelgrupper. 15 x 3. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av. Etter noen uker har du veldig god kontroll på musklene og kan bruke dem aktivt når du onanerer, og etter hvert under samleie. Se her på NRK nett TV hvordan kvinnen bruker pust, bevegelse og muskler når hun får orgasme.

Hva skjer ved en orgasme?

Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris og/eller skjeden. Det kan også skje i mormunn og livmor som ligger i enden av skjeden. Noen kan også kjenne sammentrekningene i andre deler av kroppen, som f.eks. mage rumpe og lår.

Under orgasmen stiger pulsen og blodtrykket, du puster tyngre eller holder pusten noen sekunder. Noen svetter, brystknoppene (niplene) blir harde, brystene blir større og huden på hals og bryst kan bli rødlige.

Bruk tid, bli trygg

Bruk god tid på å utforske og nyte kroppen din. Da blir du trygg på deg selv, hvilke berøringer og stimuleringer du liker og nyter. Da får du et godt seksuelt selvbilde.

Fakta

Bare 30 % prosent av jenter får orgasme ved samleie/penetrering.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Jente ligger i senga og stirrer opp i taket mens hun tenker
30 PROSENT: Bare 30 % av jenter får orgasme bare ved penetrering alene. De fleste trenger å bli stimulert på andre måter også for å få en eventuell orgasme. Foto: Colourbox

Fakta

Bare 30 % prosent av jenter får orgasme ved samleie/penetrering.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Kilder:

"Gleden med skjeden", Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider