Påvirker ulik sexlyst forholdet?

Hvis den ene i forholdet ønsker mye sex og den andre ikke har like stor seksuell lyst, kan det fort bli problemer i parforholdet.

Sist oppdatert: 04.11.2020 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Ungt par hvor den ene har større seksuell lyst enn den andre
ULIKE BEHOV: Hvis en av dere ønsker mye sex, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet. Foto: Charles Deluvio/unsplash

Hvis du mener dere har for lite sex, kan du si det. Du kan for eksempel si at du er en seksuell person, at du liker å ha sex med partneren din og at du synes dere har for lite sex sammen.

Hvis du vet at partneren din ofte onanerer for seg selv, kan du si noe om at det er vanlig at man onanerer i et forhold, men at du ønsker at dere skal ha mer felles seksualitet, og at du savner det.

Hvis begge er glad i sex er det det godt utgangspunkt for god felles seksualitet. Hva er det som gjør at partneren velger å onanere for seg selv i stedet for å ha sex sammen? Er det noe partneren savner, eller ønsker at dere skal gjøre sammen? Er det en fantasi eller andre ting partneren din vil utforske?

Hva med deg, hvilke ønsker har du? Hvis dere kan snakke om dette og finne ut hvor ofte dere ønsker å ha sex sammen, har dere gode muligheter for å ha det godt sammen.

Snakk sammen

For å komme videre i forholdet, må dere snakke sammen. Finn tid og sted der dere har god tid og ikke blir forstyrret. Unngå å ta opp temaet i forbindelse med sex.

Hvis du snakker ut fra hva du føler og mener, kan partneren ikke bli sint eller sur. Da er det din opplevelse av situasjonen som kommer fram. Hvis du klarer å være rolig og ikke hever stemmen, vil det også hjelpe i samtalen.

Du kan starte med å si at det er noe viktig du vil snakke om. Da får du oppmerksomheten til partneren din. Så kan du fortsette med å si noe positivt, som at du er glad i partneren din. Da kan du ta opp temaet.

Lav seksuell lyst?

Hvis den ene av dere har større seksuell lyst enn den andre, må dere også ta samtalen. Hva har skjedd siden dere møttes? Det er vanlig å ha mye sex i begynnelsen av forholdet, før de fleste merker at det dabber litt av når den første forelskelsen legger seg.

Hva kan årsaken være?

Årsaker til nedsatt seksuell lyst kan være hormonell prevensjon som p-piller. Å bytte fra p-piller til f.eks. p-stav eller hormonspiral kan hjelpe. Det er bare ett hormon i disse, mot ofte to hormoner i p-piller.

Hormonmengden i disse er så lav at de ofte ikke påvirker den seksuelle lysten. Det er ikke østrogen i p-stav og hormonspiral, og hormoner er under 1/7 av det du finner i p-piller og gestagenpiller

Noen som har lav seksuell lyst har opplevd overgrep eller at noen har tråkket over intime grenser. Det vil si at noen ikke har respektert at de sier nei. Det kan forandre helt hvordan man ser på sex, både med seg selv og med andre.

Da trenger man hjelp til å arbeide med det som skjedde, plassere skylden og skammen hos overgriperen og få mulighet til å "ta tilbake kroppen sin". Mange har fått god hjelp av gynekolog, sexologisk rådgiver og psykomotorisk fysioterapeut.

Noen mister seksuell lyst fordi de strever i forholdet til partneren sin. Kanskje er forelskelsen gått over i vennskapelige følelser?

Andre igjen er stressa og har ikke overskuddet til å ha sex. Det kan være stress med skole/studier, jobb, trening eller dårlig selvfølelse. Men seksualitet kan også gi overskudd, og når hud møter hud frigjøres bindingshormonet, eller kosehormonet oxytocin, som gir gode følelser.

Andre nyter ikke sex med partneren og får kanskje ikke orgasme. Da kan sex fort bli kjedelig. Da opplever de kanskje at de har sex bare for at en andre vil det.

Hvem kan hjelpe dere?

Du kan snakke med fastlegen din eller helsesykepleier på helsestasjon for ungdom.

Mens du venter på hjelp, kan du tenke gjennom hva det var som gjorde at du seksuelt tent før. Er det mulig at du kan finne tilbake til lysten ved å benytte de samme metodene/seksuelle fantasiene som tidligere?

Hvis du f.eks. bruker seksuelle fantasier, går nervesignalene fra hjernen og ned til kjønnet ditt og du tenner seksuelt. Du kan også begynne med berøre og stimulere. Da går den seksuelle tenningen fra kjønnet ditt og opp til hjernen, og du tenner seksuelt.

Hvordan er forholdet deres?

Kanskje må dere tenke gjennom hvordan forholdet deres er. Når dere begynner å granske forholdet, kan det dukke opp tanker og følelser dere ikke har tenkt over, og dere4 ser hverandre i et nytt lys. Det kan være på både godt og vondt.

I et forhold er det en del grunnleggende følelser og holdninger som bør være tilstede

  • Det ene er respekt, det å ha respekt for hverandre som de personene dere er. Ordet respekt betyr å se på nytt, og det er viktig å virkelig se den andre, lytte og ta den andre på alvor.
  • Likeverd er viktig. Det betyr at begges stemme og ønsker skal høres, og bety like mye.
  • Tillit gjør at dere stoler på hverandre og vil hverandre det beste. Dere både påvirker og påvirkes av hverandre, og dere skal kunne kjenne at den andre alltid er der for deg.
  • Kjærligheten må være der. Kjærlighet er vanskelig å definere, men består av omsorg, nærhet, varme gode følelser, tilhørighet og samhørighet?

Hvis det er grunnleggende kjærlighet i forholdet deres, er det mye av dette andre dere kan jobbe med, finne løsninger og måter å være med hverandre på, som kan bli godt og bra for begge.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Ungt par hvor den ene har større seksuell lyst enn den andre
ULIKE BEHOV: Hvis en av dere ønsker mye sex, mens den andre ikke har så stor seksuell lyst, kan det bli problemer i parforholdet. Foto: Charles Deluvio/unsplash

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider