Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente lener seg mot en vegg (colourbox,com)
Jente lener seg mot en vegg (colourbox,com)

A-Å

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)
SUNT OG GODT: Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Offentlig og kvalitetssikret

Kåthet

Når man kommer i puberteten lages det blant annet et hormon som heter testosteron. Dette hormonet er viktig for blant annet seksuell lyst eller kåthet. Jenter har omlag 1/10 av mengden testosteron som gutter har. Når man blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes som at det kiler i kjønnet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet. Hos jenter svulmer ytre del av klitoris og de 4 indre svamplegemene opp, akkurat som de 3 svamplegemene i penis til gutter.

Når kåtheten øker i puberteten, kan det øke nysgjerrigheten på sex og ønsket om å se mer nakenhet. Kanskje kan det gi et ønske om å ta på- eller være mer fysisk nær og opptatt av andres kropp på en annen måte enn før.

Selv om hormonene øker, betyr det ikke at du MÅ gjøre alt du har lyst til. Med litt kunnskap om temaet og om deg selv, kan det å finne en grei balanse i dette gå fint.

Kåt, men kjenner seg ikke klar for å onanere

Noen synes det er rart når det kiler i kjønnet og man kjenner den seksuelle tenningen kommer. Kanskje vil man ikke bli seksuelt tent. Da er det som om kjønnet ”lever sitt eget liv”, tenningen kommer. Kanskje føler man seg ikke klar til å gjøre noe med det, stimulere kjønnet? Det å stimulere kjønnet kalles for å onanere. Man kan onanere til man får gode følelser. De beste følelsene kalles orgasme.

Hvis man ikke vil onanere, kan man avlede seg selv. Da går den seksuelle tenningen/kåtheten over. For å avlede seg selv kan oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, man snakke med andre omkring seg eller utføre aktiviteter som krever oppmerksomhet.

Kåt og vil onanere

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er en selv som bestemmer over kroppen og kjønnet sitt!

Seksuelle tanker og indre bilder

Det en tenner på, ser tenker og fantasier om, kobles gjennom nervesystemet til kjønnet slik at en blir kåt. Ingen har noe med hva man tenker på, fantaserer om, når man onanerer. Mange lager seg "historier" over det temaet eller konseptet som de finner seksuelt opphissende. Disse historiene utvikles, og man legger til nye elementer, vinklinger som utvider den seksuelle tenningen. Det er bare ens egen fantasi som setter grenser for hva man kan dikte/drømme om/tenke på. Tanken er som kjent fri.

Man kan for eksempel bli seksuelt tent på en av samme kjønn, og også kjenne seksuell tiltrekning til en av motsatt kjønn. Mange fantaserer om seksualitet med personer av samme kjønn og onanerer til fantasier av samme kjønn, men blir ikke forelsket i personer av samme kjønn. Man kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv, sin egen feminitet eller maskulinitet og kjønnet sitt. Man kan også utforske eller ha seksualitet med en av samme kjønn.

Gutter

Penisen består av penisroten, penisskaftet og penishodet. Penishodet har omlag 8000 nerveender så det er følsomt. Penishodet er omsluttet av forhud, hvis ikke gutten er omskjært. Da er forhuden fjernet.

Når gutten blir kåt blir penis stiv, punghuden rynker seg, testiklene utvider seg samtidig som de blir løftet opp mot mellomkjøttet. Det dannes lystdråper, precum/forsats som er et blankt, glatt sekret som kommer ut av urinrørsåpningen. Det kan være sædceller i denne væsken.

Forsats er glatt gjør at onaneringen føles bedre.

Når man onanerer er det vanlig at man ikke får sædutløsning til å begynne med, selv om man får orgasme. Sædutløsningen vil komme når testiklene er omlag 3 x 2 cm.

Onanering:

De fleste finner sin egen måte å onanere på og det er bare fantasien som setter begrensning. Det er to varianter som er mest vanlig: den ene er tørr, den andre med smøring.

Tørr: du legger en eller to fingre rundt penis like under hodet. Så beveger du hele forhuden opp og ned ved hvert tak. Fordi forhuden glir veldig lett over penishodet og den delen av skaftet den dekker, holder de fleste ganske hardt. Når fingrene stryker over strengen (frenulum) under penishodet føles det veldig godt.

Smøring: Smør inn penis med litt olje (uten tilsetninger), glidemiddel eller lotion med en pH verdi på 7 og onaneringen vil føles enda bedre. Legg hele hånden rundt penis. Smøringen gjør det mulig for hånden å gli over skaftet og penishodet. Mange gutter liker å dra forhuden tilbake når de onanerer.

Det er også mulig å holde rundt penisroten og/eller kose med testiklene samtidig som du onanerer. Noen liker å holde og kose med den ene hånden mens de onanerer med den andre.

Orgasme

Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i penis og pung. Noen kan også kjenne sammentrekningene i andre deler av kroppen, mage rumpe, lår etc. Under orgasmen stiger puls og blodtrykk, man puster tyngre/og eller holder pusten noen sekunder, noen svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større og huden på hals og bryst kan bli rødlige.

Orgasmefasen består av emisjonsfasen og utløsningsfasen. Emisjonsfasen innebærer at det gjennom rytmiske sammentrekninger i sædledere, sædblærer, prostata og indre urinrør bygges opp et press fra sædvæsken, like før den støtes ut gjennom urinrøret i penis. Emisjonen følges av en opplevelse av at det er umulig å ikke ha utløsning. Etter dette følger vanligvis sammentrekninger i urinrøret med omtrent 0,8 sekunders intervall. Selve sædutløsningen skjer ved 3 til 7 støt eller mer.

Under orgasmen puster man dobbelt så fort som til vanlig, og blodtrykket stiger.

Selv om orgasmefasen beskrives både med orgasme og utløsning er dette to forskjellige reflekser, men de er tilbøyelige til å opptre samtidig. Gutter kan ha orgasme uten utløsning.

For flere onanitips kan du google "onanitips for gutter" da vil du få ideer til hvordan du kan variere onanien.

Jenter

Øverst der de indre kjønnsleppene møtes ligger klitorishodet eller glans klitoris. Klitorishodet er dekket av forhud. Klitorishodet er svært følsomt. Det er omlag 8000 nerveender på et svært lite område. Når man blir seksuelt tent blir klitoris blodfylt, og klitorishodet blir mer synlig, kommer mer fram fra forhuden.

Kvinnens indre kjønnsorgan består av forlengelsen av klitorishodet, klitorisskaftet, som går videre inn i kroppen i to 8 - 12 cm lange "ben" eller crus, som en Y, og omgir/omslutter skjedeveggen. Se denne tegningen hvordan det ser ut inne i kroppen. De to ”benene” hviler på hver sin side av underlivet, begravd under kjønnsleppene. Inni hvert "ben" er det svamplegemer som fylles med blod og svulmer opp når jenta er seksuelt tent. I området mellom de indre kjønnsleppene, ligger i tillegg to ekstra svamplegemer som omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen

Skjeden utvider seg og det lages skjedesekret i to kjertler som ligger like innenfor skjedeinngangen og det kommer mer væske gjennom skjedeveggen når hele underlivet forsynes med mer blod. Når den seksuelle tenningen er på topp er skjeden ordentlig våt og utvidet. Skjedesekretet kan sive ut av skjeden under og etter seksualiteten.

G-punkt?

Forskning har ikke greid å påvise en separat struktur som man refererer til som G-punktet. Det antas at det som kalles for G-punktet er en dyptliggende, indre del av klitoris som blir indirekte stimulert gjennom skjedeveggen.

Onanering

Når man onanerer stryker man eller gnir fuktede/våte fingre mot ytre del av klitoris. Noen synes det er vondt å berøre rett på klitoris og stryker derfor rundt selve tuppen. For at berøringen med en finger skal føles godt kan du ta litt spytt/glidemiddel på fingeren, eller hente ut skjedesekret når du er blitt våt i skjeden. Da blir det glatt og føles godt. Noen former to fingre som i en V og stryker på begge sider av ytre klitoris samtidig. Noen synes det er deilig å onanere kraftig og intenst, mens andre igjen foretrekker mer varsom stimulering. Noen liker å berøre andre steder på kroppen samtidig, mens andre igjen fokuserer på klitoris alene. Prøv deg fram. Husk å nyte de seksuelle fantasiene dine.

Ytterste del av skjeden kan stimuleres slik at det føles godt. Fingre i skjeden samtidig som man stimulerer den ytre delen av klitoris, kan gi orgasme som "forplanter" seg fra den ytre delen av klitoris til de indre benene av klitoris, slik at man kan få skjedeorgasme.

Aktiv bruk av bekkenbunns muskler øker trykket i skjeden og orgasmen kan komme lettere. For å få bedre kontroll på bekkenbunns muskler og samtidig øke nytelsen, kan du øve deg på å stramme/slappe av; For å "finne” musklene, kan du, neste gang du tisser, stoppe å tisse, knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler du bruker. Du strammer innover og oppover. Disse musklene er det du skal arbeide med. Du kan trene akkurat slik du trener andre muskelgrupper; 15 x 3. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av. Etter noen uker har du veldig god kontroll på disse musklene og kan bruke disse aktivt når du onanerer. Se her på NRK nett TV hvordan kvinnen bruker pust, bevegelse og muskler når hun får orgasme.

Orgasme

Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede, eventuelt også mormunn og livmor som ligger i enden av skjeden. Noen kan også kjenne sammentrekningene i andre deler av kroppen; mage rumpe, lår etc. Under orgasmen stiger puls og blodtrykk, man puster tyngre/og eller holder pusten noen sekunder, noen svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større og huden på hals og bryst kan bli rødlige.

Artikkelen er skrevet av sexologisk rådgiver Grete Lind i samarbeid med ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
kåt69
1
15.09.2017 13:35:28
hvorfor blir pikken hoven etter å ha runket?
Help
2
08.09.2017 14:31:38
Hva er å fingre
..
1
11.09.2017 17:33:34
Å ta på seg sjølv der nede/putte en finger eller to inn
Fjvxjy
4
08.09.2017 14:25:10
Sex er godt
j 15
0
07.09.2017 10:19:29
Hei , jeg er en 15 år gammel jente som ikke blir /føler meg våt / kåt. Hva gjør jeg ?
Hjelp
4
03.09.2017 18:49:03
Jeg er kåt hver gang jeg ser en kjekk gutt.
Usiker
2
03.09.2017 00:23:50
Hei...eg liker en gutt som e 4 år eldre en meg, eg liker han likzm høyere en eg liker kj min, men poenge er han e kompisen til storebroren min, men han eg liker synst eg e digg, hva skal eg gjøre, og han har blokket meg fra snapp så kan ikke snakke med han...
Skjorte-Karen
1
04.09.2017 14:00:22
Hvorfor blokkerte han deg på Snapchat? :o

Spørsmål og svar

Typen min har tykk penis, å den vil liksom ikke inn i meg.
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det kan være litt vanskelig å få penisen inn i skjeden hvis den er tykk. Da er det viktig a...
Har veldig lyst til å ha sex med en i klassen min og kusinen/søskenbarnet mitt.
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er vanlig at penisen blir stiv og at man har lyst til å ha sex, når man er med de man ten...
Hvordan fingrer jenter? Har prøvd, får heller ikke til å komme.
Hei jente 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er veldig mange, omlag 70 %, som ikke liker fingring i skjeden. De kjenner lite eller inge...
Hvorfor kommer det mer sæd etter at kjæresten min har runket meg?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Mengden sædvæske kan variere fra gang til gang, uten at det finnes noen forklaring. Noen ganger kan det...
Jeg er keen på sex. Hva skal jeg gjøre?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er vanlig å være kåt i den alderen du er i nå. Det lages masse hormoner i kroppen og d...
Han presset penisen inni meg. Det var veldig vondt og jeg følte ingenting.
Hei jente 19 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er så trist å lese at seksualiteten med en annen ble slik for deg. Det er svært viktig ...
Jeg klarer ikke å konsentrere meg på skolen fordi jeg tenker på sex.
Hei gutt 15 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er vanlig å være kåt i den alderen du er i nå. Det lages masse hormoner og det kan ta l...
Hva er egentlig normalt å gjer under et samleie?
Hei jente 17 år. Takk for at du skrev til ung.no   Så bra at du hadde en fin opplevelse med han du holder på med.    Det at du spør om nå...
Hva betyr det å onanere, hvordan gjør en det og er det sunt?
Hei gutt 13! Takk for spørsmål. Å onanere er et annet ord for å kose med tissen sin. Både gutter og jenter onanerer. Noen gutter kaller det fo...
Er det farlig å holde dusjstrålen mot underlivet?
Hei jente 14! Takk for spørsmål. Det du har funnet ut av, er hvordan du liker å onanere eller kose med deg selv for å få gode opplevelser og or...
Jeg kjenner ingenting når jeg fingrer, vil jeg få det til med en gutt?
Hei jente 19! Takk for spørsmål. For å få orgasmer, er det fint å bruke litt tid på å finne ut av hva det er du liker og hvilke deler av krop...
Jeg har så lyst til å ha sex, men får ikke lov av foreldrene mine. Hva skal jeg gjøre?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Når man er 13 år, er det helt vanlig å kjenne seg kåt og være nysgjerrig på sex, men det betyr ikke...
Hvordan ha sex med seg selv
Hei Takk for at du kontakter oss på UNG.NO Jeg forstår det som at du er usikker på hvordan du skal fingre deg selv. Det finnes ikke noe fasitsvar...
Er 13 år, har lyst på sex, men har ikke kjæreste Jeg onanerer.
Hei jente! Det er fint at du skriver til ung.no om dette! Det virker som mensen din er kommet godt i gang og det betyr jo også da at du er fruktbar...
Hvordan lage en dildo og hvor langt skal den inn?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Du kan bruke håndtaket på en hårbørste, en gulrot eller et stearinlys. Det er ikke nødven...
Hva kan hjelpe når jeg må onanere 2-3 ganger om dagen?
Hei gutt 18! Takk for spørsmål. I noen perioder av livet, er en mere kåt enn i andre. Puberteten er en slik periode og når en er 18 år, er en m...
Jeg onanerer ofte, hvordan redusere det?
Hei jente 18! Takk for spørsmål. Når en er i puberteten, skjer det mye forskjellig med kroppen. En vokser i høyden, det kommer hår på deler av...
Jeg liker å fingre med en sminkekost og vugge fram og tilbake, er det normalt?
Hei Takk for at du skriver til oss. Du er helt en helt vanlig jente som liker å utforske din kropp og nyter og onanere. Det er fint at du onanerer...
Kan jeg ha tynne gjenstander i urinrøret?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   1. Nei du må ikke føre noe inn i urinrøret! Det er svært farlig. Urinrøret kan få rifter...
Jeg har fingret meg selv og kjente en slags klomp rett inni i skjeden.
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er ikke noe å være redd for og ikke noe å gå til lege for.  Den klumpen du kjenner e...
Se alle