Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)
SUNT OG GODT: Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Offentlig og kvalitetssikret

Kåthet

Når man kommer i puberteten lages det blant annet et hormon som heter testosteron. Dette hormonet er viktig for blant annet seksuell lyst eller kåthet. Jenter har omlag 1/10 av mengden testosteron som gutter har. Når man blir seksuelt tent/kåt kan det kjennes som at det kiler i kjønnet. Man kan også kjenne at det kiler i magen. Da strømmer det blod til kjønnet. Hos jenter svulmer ytre del av klitoris og de 4 indre svamplegemene opp, akkurat som de 3 svamplegemene i penis til gutter.

Når kåtheten øker i puberteten, kan det øke nysgjerrigheten på sex og ønsket om å se mer nakenhet. Kanskje kan det gi et ønske om å ta på- eller være mer fysisk nær og opptatt av andres kropp på en annen måte enn før.

Selv om hormonene øker, betyr det ikke at du MÅ gjøre alt du har lyst til. Med litt kunnskap om temaet og om deg selv, kan det å finne en grei balanse i dette gå fint.

Kåt, men kjenner seg ikke klar for å onanere

Noen synes det er rart når det kiler i kjønnet og man kjenner den seksuelle tenningen kommer. Kanskje vil man ikke bli seksuelt tent. Da er det som om kjønnet ”lever sitt eget liv”, tenningen kommer. Kanskje føler man seg ikke klar til å gjøre noe med det, stimulere kjønnet? Det å stimulere kjønnet kalles for å onanere. Man kan onanere til man får gode følelser. De beste følelsene kalles orgasme.

Hvis man ikke vil onanere, kan man avlede seg selv. Da går den seksuelle tenningen/kåtheten over. For å avlede seg selv kan oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, man snakke med andre omkring seg eller utføre aktiviteter som krever oppmerksomhet.

Kåt og vil onanere

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Det er også sunt fordi man blir kjent med kjønnet sitt og hvilke bevegelser og stimuli man liker og nyter.

Det er vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er en selv som bestemmer over kroppen og kjønnet sitt!

Seksuelle tanker og indre bilder

Det en tenner på, ser tenker og fantasier om, kobles gjennom nervesystemet til kjønnet slik at en blir kåt. Ingen har noe med hva man tenker på, fantaserer om, når man onanerer. Mange lager seg "historier" over det temaet eller konseptet som de finner seksuelt opphissende. Disse historiene utvikles, og man legger til nye elementer, vinklinger som utvider den seksuelle tenningen. Det er bare ens egen fantasi som setter grenser for hva man kan dikte/drømme om/tenke på. Tanken er som kjent fri.

Man kan for eksempel bli seksuelt tent på en av samme kjønn, og også kjenne seksuell tiltrekning til en av motsatt kjønn. Mange fantaserer om seksualitet med personer av samme kjønn og onanerer til fantasier av samme kjønn, men blir ikke forelsket i personer av samme kjønn. Man kan se på det som seksuell tenning. Mange tenner på seg selv, sin egen feminitet eller maskulinitet og kjønnet sitt. Man kan også utforske eller ha seksualitet med en av samme kjønn.

Gutter

Penisen består av penisroten, penisskaftet og penishodet. Penishodet har omlag 8000 nerveender så det er følsomt. Penishodet er omsluttet av forhud, hvis ikke gutten er omskjært. Da er forhuden fjernet.

Når gutten blir kåt blir penis stiv, punghuden rynker seg, testiklene utvider seg samtidig som de blir løftet opp mot mellomkjøttet. Det dannes lystdråper, precum/forsats som er et blankt, glatt sekret som kommer ut av urinrørsåpningen. Det kan være sædceller i denne væsken.

Forsats er glatt gjør at onaneringen føles bedre.

Når man onanerer er det vanlig at man ikke får sædutløsning til å begynne med, selv om man får orgasme. Sædutløsningen vil komme når testiklene er omlag 3 x 2 cm.

Onanering:

De fleste finner sin egen måte å onanere på og det er bare fantasien som setter begrensning. Det er to varianter som er mest vanlig: den ene er tørr, den andre med smøring.

Tørr: du legger en eller to fingre rundt penis like under hodet. Så beveger du hele forhuden opp og ned ved hvert tak. Fordi forhuden glir veldig lett over penishodet og den delen av skaftet den dekker, holder de fleste ganske hardt. Når fingrene stryker over strengen (frenulum) under penishodet føles det veldig godt.

Smøring: Smør inn penis med litt olje (uten tilsetninger), glidemiddel eller lotion med en pH verdi på 7 og onaneringen vil føles enda bedre. Legg hele hånden rundt penis. Smøringen gjør det mulig for hånden å gli over skaftet og penishodet. Mange gutter liker å dra forhuden tilbake når de onanerer.

Det er også mulig å holde rundt penisroten og/eller kose med testiklene samtidig som du onanerer. Noen liker å holde og kose med den ene hånden mens de onanerer med den andre.

Orgasme

Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i penis og pung. Noen kan også kjenne sammentrekningene i andre deler av kroppen, mage rumpe, lår etc. Under orgasmen stiger puls og blodtrykk, man puster tyngre/og eller holder pusten noen sekunder, noen svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større og huden på hals og bryst kan bli rødlige.

Orgasmefasen består av emisjonsfasen og utløsningsfasen. Emisjonsfasen innebærer at det gjennom rytmiske sammentrekninger i sædledere, sædblærer, prostata og indre urinrør bygges opp et press fra sædvæsken, like før den støtes ut gjennom urinrøret i penis. Emisjonen følges av en opplevelse av at det er umulig å ikke ha utløsning. Etter dette følger vanligvis sammentrekninger i urinrøret med omtrent 0,8 sekunders intervall. Selve sædutløsningen skjer ved 3 til 7 støt eller mer.

Under orgasmen puster man dobbelt så fort som til vanlig, og blodtrykket stiger.

Selv om orgasmefasen beskrives både med orgasme og utløsning er dette to forskjellige reflekser, men de er tilbøyelige til å opptre samtidig. Gutter kan ha orgasme uten utløsning.

For flere onanitips kan du google "onanitips for gutter" da vil du få ideer til hvordan du kan variere onanien.

Jenter

Øverst der de indre kjønnsleppene møtes ligger klitorishodet eller glans klitoris. Klitorishodet er dekket av forhud. Klitorishodet er svært følsomt. Det er omlag 8000 nerveender på et svært lite område. Når man blir seksuelt tent blir klitoris blodfylt, og klitorishodet blir mer synlig, kommer mer fram fra forhuden.

Kvinnens indre kjønnsorgan består av forlengelsen av klitorishodet, klitorisskaftet, som går videre inn i kroppen i to 8 - 12 cm lange "ben" eller crus, som en Y, og omgir/omslutter skjedeveggen. Se denne tegningen hvordan det ser ut inne i kroppen. De to ”benene” hviler på hver sin side av underlivet, begravd under kjønnsleppene. Inni hvert "ben" er det svamplegemer som fylles med blod og svulmer opp når jenta er seksuelt tent. I området mellom de indre kjønnsleppene, ligger i tillegg to ekstra svamplegemer som omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen

Skjeden utvider seg og det lages skjedesekret i to kjertler som ligger like innenfor skjedeinngangen og det kommer mer væske gjennom skjedeveggen når hele underlivet forsynes med mer blod. Når den seksuelle tenningen er på topp er skjeden ordentlig våt og utvidet. Skjedesekretet kan sive ut av skjeden under og etter seksualiteten.

G-punkt?

Forskning har ikke greid å påvise en separat struktur som man refererer til som G-punktet. Det antas at det som kalles for G-punktet er en dyptliggende, indre del av klitoris som blir indirekte stimulert gjennom skjedeveggen.

Onanering

Når man onanerer stryker man eller gnir fuktede/våte fingre mot ytre del av klitoris. Noen synes det er vondt å berøre rett på klitoris og stryker derfor rundt selve tuppen. For at berøringen med en finger skal føles godt kan du ta litt spytt/glidemiddel på fingeren, eller hente ut skjedesekret når du er blitt våt i skjeden. Da blir det glatt og føles godt. Noen former to fingre som i en V og stryker på begge sider av ytre klitoris samtidig. Noen synes det er deilig å onanere kraftig og intenst, mens andre igjen foretrekker mer varsom stimulering. Noen liker å berøre andre steder på kroppen samtidig, mens andre igjen fokuserer på klitoris alene. Prøv deg fram. Husk å nyte de seksuelle fantasiene dine.

Ytterste del av skjeden kan stimuleres slik at det føles godt. Fingre i skjeden samtidig som man stimulerer den ytre delen av klitoris, kan gi orgasme som "forplanter" seg fra den ytre delen av klitoris til de indre benene av klitoris, slik at man kan få skjedeorgasme.

Aktiv bruk av bekkenbunns muskler øker trykket i skjeden og orgasmen kan komme lettere. For å få bedre kontroll på bekkenbunns muskler og samtidig øke nytelsen, kan du øve deg på å stramme/slappe av; For å "finne” musklene, kan du, neste gang du tisser, stoppe å tisse, knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler du bruker. Du strammer innover og oppover. Disse musklene er det du skal arbeide med. Du kan trene akkurat slik du trener andre muskelgrupper; 15 x 3. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av. Etter noen uker har du veldig god kontroll på disse musklene og kan bruke disse aktivt når du onanerer. Se her på NRK nett TV hvordan kvinnen bruker pust, bevegelse og muskler når hun får orgasme.

Orgasme

Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede, eventuelt også mormunn og livmor som ligger i enden av skjeden. Noen kan også kjenne sammentrekningene i andre deler av kroppen; mage rumpe, lår etc. Under orgasmen stiger puls og blodtrykk, man puster tyngre/og eller holder pusten noen sekunder, noen svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større og huden på hals og bryst kan bli rødlige.

Artikkelen er skrevet av sexologisk rådgiver Grete Lind i samarbeid med ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
J_04
1
03.01.2018 23:03:11
Har lyst til å spørre kj om sex, men tør ikke. Hva skal jeg gjøre?
Jente
0
18.01.2018 13:13:09
Det står jente_04 så hvis du er 04 er du alt alt for ung
Pulegutten
0
09.01.2018 16:30:42
Han vil garantert ha sex med deg, spør i veg det er alle gutters drøm
Gutt12
4
21.12.2017 18:39:04
Er det engentlig digg og fingre for jenter
Jente12
4
26.12.2017 02:06:14
Det er helt fantastisk
GuttLol
3
21.12.2017 18:37:27
Hvorfor bare sitter du og fingrer når du kan finne en gutt som vil ha sex vis du er kåtlolxD
Jente
3
26.12.2017 02:07:07
Altså, det er vanskelig å finne en gutt som tørr å snakke om sex å sånt
Jeg er 13 og trist
3
14.12.2017 00:47:29
jeg vil ikke ha kjæreste, jeg vil bare ha en gutt som jeg kan kose med og snakke med som min gooood venn men alle hater meg. kanskje jeg er for stygg og ingen liker meg
Sosiale
3
21.12.2017 19:51:22
Sosiale medier vis du har
gutt 13
4
14.12.2017 04:52:29
jeg kan kose med deg
...
3
16.12.2017 21:45:13
Nei jeg er veldig serr tuller du?
Jeg er blablablah og blahblahblah
2
16.12.2017 21:44:32
HAHA Tuller du?
Sexy
4
05.12.2017 21:12:53
Eg følte meg sjelden kåt når jeg var femten heller. Bare vent, det kommer etterhvert. Kjennetegn: du får skikkelig sexlyst, tenker på nakne gutter og peniser hele tiden
Sex
3
24.11.2017 23:58:54
Hei jeg er en jente på 12 år og fingrer hele tiden.. er det farleg å ta en sminke kost å liksom fingre med en? Er desperat
Jente 12
2
26.12.2017 02:08:26
Nei det er ikke farlig bare ta bakenden
kåt69
6
15.09.2017 13:35:28
hvorfor blir pikken hoven etter å ha runket?
Boope
3
13.10.2017 20:38:59
Da har du ikke gjort det riktig kompis
Help
6
08.09.2017 14:31:38
Hva er å fingre
Lol
0
21.12.2017 18:41:41
xD
..
4
11.09.2017 17:33:34
Å ta på seg sjølv der nede/putte en finger eller to inn
Fjvxjy
12
08.09.2017 14:25:10
Sex er godt
j 15
2
07.09.2017 10:19:29
Hei , jeg er en 15 år gammel jente som ikke blir /føler meg våt / kåt. Hva gjør jeg ?
Dropp det! Du e bra nok!
4
05.12.2017 21:15:37
Bare vent. Det kommer etter kvart. Eg var ikke kåt før egvar mellom 15-16 år
Hjelp
9
03.09.2017 18:49:03
Jeg er kåt hver gang jeg ser en kjekk gutt.
Usiker
6
03.09.2017 00:23:50
Hei...eg liker en gutt som e 4 år eldre en meg, eg liker han likzm høyere en eg liker kj min, men poenge er han e kompisen til storebroren min, men han eg liker synst eg e digg, hva skal eg gjøre, og han har blokket meg fra snapp så kan ikke snakke med han...
Skjorte-Karen
4
04.09.2017 14:00:22
Hvorfor blokkerte han deg på Snapchat? :o

Spørsmål og svar

Typen min har tykk penis, å den vil liksom ikke inn i meg.
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det kan være litt vanskelig å få penisen inn i skjeden hvis den er tykk. Da er det viktig a...
Jeg liker å fingre med en sminkekost og vugge fram og tilbake, er det normalt?
Hei Takk for at du skriver til oss. Du er helt en helt vanlig jente som liker å utforske din kropp og nyter og onanere. Det er fint at du onanerer...
Har veldig lyst til å ha sex med en i klassen min og kusinen/søskenbarnet mitt.
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er vanlig at penisen blir stiv og at man har lyst til å ha sex, når man er med de man ten...
Er det vanlig for jenter med store pupper å gi orgasme/utløsning m puppene?
Hei jente 17 år. Takk for at dus krev til ung.no   Ja, det er mange gutter som liker store pupper veldig godt.  Kanskje skal du arbeide med å ...
Er det greit at jeg onanerer med en jeg er forelsket i?
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er fint å være forelsket. Men hvis forelskelsen kun er en vei, kan man bli såret og skuf...
Onani. Dårlig samvittighet når jeg blir kåt.
Hei Onani er en fin måte å bli kjent med seg selv på! Onani er bra fordi en blir kjent med egen kropp og en opplever glede og nytelse. Dette er ...
Er det homo å ronke, siden du ronker en kuk?
Hei gutt 13 år. Takk for at du skrev til ung.no Nei, det er ikke homo å ronke/onanere seg selv. Det er sunt å onanere. Da blir man kjent med hvil...
Onani. Hvordan gjør jeg det?
Hei Onani er en fin måte å bli kjent med seg selv på!Det beste svaret er å prøve deg frem til hva du synes er best. I tillegg til selve det te...
Jeg har lyst til å suge meg selv - har dere noen råd mot frustrasjonen?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. For å klare å suge seg selv, krever det at du er myk nok til å klare å bøye deg slik at du får munn...
Jeg trenger en side hvor det ikke koster penger for å få sex.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Jeg vet ikke av noen slik sider.    Det kan være vanskelig å finne en kjæreste. Vanligvi...
Hun og kjæresten er 13 år og har vært sammen lenge, nå er de klare for å ha sex.
Hei jente (13) Takk for at du skriver til ung.no. Jeg har delt inn svaret mitt i tre overskrifter for at det skal bli lettere for deg å lese. Om se...
Hvordan skal jeg spørre om å låne mamma sin dildo?
Hei jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Så fint at du kjenner på kåthet og har lyst til å utforske. Det er mange måter å gjøre det...
Hvordan ha sex med seg selv uten å fingre?
Hei Takk for at du skriver til oss.Så fint at du ønsker å onanere og lære mer om din kropp! Jeg vet ikke hva som gjør at du har satt en aldersg...
Er det greit at jeg onanerer naken på bussen flere ganger?
Hei jente 13 år. Takk for at du skrev til ung.no   Nei, det er ikke greit. Det er ikke lov. Man skal ikke sette andre i forlegenhet med å være ...
Jeg liker å være naken og onanere.
Hei jente, 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no.Det å være naken og onanere er en fin måte å bli kjent med kroppen på. Onani er naturlig, ...
Hvordan kan jeg få til å runke sammen med kompisen min når jeg er på overnatting?
Hei gutt 14! Takk for spørsmål. Når en er midt i puberteten, kan en kjenne seg kåt stort sett hele tiden. Det skal ingenting til for at penis bl...
Onani i søvne. Hvorfor skjer det?
Hei Takk for spørsmål. Puberteten er en fase av livet hvor mange onanerer mye og ofte. Det er normalt å være kåt og nysgjerrig på sex og onani...
Hva er porno?
Hei gutt 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Porno er framstilling av sex via film, bilder eller tekst mellom mennesker for at man skal bli ...
Er det farlig å smake på sekretet fra skjeden?
Hei jente (14) Det er flott at du utforsker kroppen din og prøver å bli kjent med din egen seksualitet. Det er ikke farlig å smake på sekretet/s...
Svie ved tissing etter onanering.
Hei Det kan være helt normalt at man er litt sår på penis etter onanering - og dermed får litt svie når man tisser etterpå. Urinrøret munnerj ...
Se alle