I puberteten begynner kroppen å lage et hormon som heter testosteron. Dette hormonet er viktig for blant annet seksuell lyst eller kåthet. Jenter har bare rundt 10 prosent av mengden testosteron som gutter har.

Når du blir kåt kan det kjennes som at det kiler i kjønnet. Du kan også kjenne at det kiler i magen. Det ef fordi det strømmer blod til kjønnet. Hos jenter svulmer ytre del av klitoris og de fire indre svamplegemene opp, akkurat som de tre svamplegemene i penis hos gutter vokser.

Når kåtheten øker i puberteten, kan det øke nysgjerrigheten på sex og ønsket om å se mer nakenhet. Men selv om hormonene øker, betyr ikke det at du MÅ gjøre alt du har lyst til. Blir du mer kjent med temaet og deg selv, finner du en grei balanse som passer deg.

Kåt, men ikke klar for å onanere

Noen synes det er rart når det kiler i kjønnet og kjenner at man blir kåt. Det er som om kjønnet «lever sitt eget liv». Noen føler seg ikke klare for å gjøre noe med det. Andre begynner å utforske og stimulere kjønnet. Det kalles for å onanere (runke, fingre). Onanerer man til man får en veldig god og sterk følelse, er det som regel snakk om en orgasme.

Hvis du ikke vil onanere, kan du avlede deg selv og tenke på andre ting. Da går den seksuelle tenningen over. For å avlede deg selv kan du f.eks. se på TV, spille, høre på musikk, snakke med andre rundt deg eller drive med andre aktiviteter som krever oppmerksomheten din.

Kåt og vil onanere

Det er sunt å onanere. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner. Det er også sunt fordi du blir kjent med kjønnet ditt og hvilke bevegelser og stimuli som du liker ekstra godt.

FAKTA

Selv om kåtheten og den seksuelle lysten øker, betyr ikke det at du MÅ ha sex med deg selv eller andre. Gjør ting når du føler deg klar for det, og husk å respektere andres grenser.

Det er helt vanlig å onanere. Noen gjør det flere ganger om dagen, og det er helt ok. Det er noen som aldri onanerer. Det er også helt ok. Det er du selv som bestemmer over kroppen og kjønnet dir.

Seksuelle tanker og indre bilder

Det du tenker på og fantasier om, kobles gjennom nervesystemet til kjønnet ditt slik at du blir kåt. Ingen har noe med hva du tenker på, fantaserer om, når du onanerer.

Mange lager seg «historier» over det de blir opphisset av. Disse historiene forandrer seg, og man legger stadig vekk til nye elementer og vinklinger som utvider den seksuelle tenningen. Det er bare din egen fantasi som setter grenser for hva du kan tenke på.

Mange fantaserer om seksualitet med personer av samme kjønn, selv om de ikke blir forelsket i personer av samme kjønn. Mange blir kåte av å se på seg selv, sin egen femininitet eller maskulinitet og kjønnet sitt.

Gutter

Penisen består av penisroten, penisskaftet og penishodet. Penishodet har rundt 8.000 nerveender, så det er veldig følsomt. Penishodet er omsluttet av forhud - hvis ikke gutten er omskåret. Da er forhuden fjernet.

Når gutten blir kåt, blir penis stiv, huden rundt pungen blir rynkete og testiklene utvider seg samtidig som de blir løftet opp mot mellomkjøttet. Det dannes lystdråper (precum/forsats) som er en blankt, glatt væske som kommer ut av urinrørsåpningen. Disse gjør at onaneringen føles bedre, og kan inneholde sædceller. .

Når man onanerer er det vanlig at man ikke får sædutløsning til å begynne med, selv om man får orgasme. Sædutløsningen vil komme når testiklene er ca. 3 x 2 cm.

 • arrow_drop_down_circle  Onanering
  De fleste finner sin egen måte å onanere på, og det er bare fantasien som setter begrensning. Det er to varianter som er mest vanlig: den ene er tørr, den andre med smøring.

  Tørr: Du legger én eller to fingre rundt penis like under hodet. Så beveger du hele forhuden opp og ned ved hvert tak. Fordi forhuden glir veldig lett over penishodet og den delen av skaftet den dekker, holder de fleste ganske hardt. Når fingrene stryker over strengen (frenulum) under penishodet føles det veldig godt.

  Smøring: Smør inn penis med litt olje (uten tilsetninger), glidemiddel eller lotion med en pH verdi på 7 og onaneringen vil føles enda bedre. Legg hele hånden rundt penis. Smøringen gjør det mulig for hånda å gli over skaftet og penishodet. Mange gutter liker å dra forhuden tilbake når de onanerer.

  Det er også mulig å holde rundt penisroten og/eller kose med testiklene samtidig som du onanerer. Noen liker å holde og kose med den ene hånden mens de onanerer med den andre.

 • arrow_drop_down_circle  Orgasme
  Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i penis og i pungen. Noen kan også kjenne sammentrekningene i andre deler av kroppen, som mage, rumpe, lår osv. Under orgasmen stiger pulsen og blodtrykket, man puster tyngre og/eller holder pusten noen sekunder. Noen svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større og huden på hals og bryst kan bli rødlige.

  Orgasmefasen består av emisjonsfasen og utløsningsfasen. Emisjonsfasen innebærer at det gjennom rytmiske sammentrekninger i sædledere, sædblærer, prostata og indre urinrør bygges opp et press fra sædvæsken, like før den støtes ut gjennom urinrøret i penis.

  Emisjonen følges av en opplevelse av at det er umulig å ikke ha utløsning. Etter dette følger vanligvis sammentrekninger i urinrøret med omtrent 0,8 sekunders intervall. Selve sædutløsningen skjer ved tre til syv støt eller mer.

  Under orgasmen puster man dobbelt så fort som til vanlig, og blodtrykket stiger.

  Selv om orgasmefasen beskrives både med orgasme og utløsning, er dette to forskjellige reflekser som kan opptre samtidig. Gutter kan også ha orgasme uten å få utløsning.

Jenter

Øverst, der de indre kjønnsleppene møtes. ligger klitorishodet (glans klitoris). Klitorishodet er svært følsomt og dekket av forhud. Det er ca. 8.000 nerveender på et veldig lite område. Når man blir seksuelt tent blir klitoris fylt av blod. Klitorishodet kommer fram fra forhuden og blir mer synlig.

Jentas indre kjønnsorgan består av forlengelsen av klitorishodet, klitorisskaftet, som går videre inn i kroppen i to 8-12 cm lange deler (crus) som en Y, og omgir skjedeveggen. På denne tegningen kan du se hvordan det ser ut inne i kroppen.

De to delene hviler på hver sin side av underlivet, begravd under kjønnsleppene. I hver del er det svamplegemer som fylles med blod og svulmer opp når jenta er seksuelt tent. Mellom de indre kjønnsleppene ligger de i tillegg to ekstra svamplegemer som omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen.

Skjeden utvider seg, og det lages skjedesekret i to kjertler som ligger like innenfor skjedeinngangen, i to av de indre delene av klitoris. Det kommer mer væske gjennom skjedeveggen når hele underlivet fylles med mer blod. Når den seksuelle tenningen er på topp, er skjeden ordentlig våt og utvidet. Skjedesekretet kan sive ut av skjeden både under og etter seksualiteten.

Hva er G-punktet?

Forskning har ikke greid å påvise en egen struktur som man kan vise til som G-punktet. Man regner med at det som kalles for G-punktet er en dyptliggende, indre del av klitoris som blir indirekte stimulert gjennom skjedeveggen.

 • arrow_drop_down_circle  Onanering
  Når man onanerer stryker man eller gnir fuktede/våte fingre mot den ytre delen av klitoris. Noen synes det er vondt å berøre rett på klitoris og stryker derfor rundt selve tuppen.

  For at berøringen med en finger skal føles godt, kan du ta litt spytt eller glidemiddel på fingeren, eller hente ut skjedesekret når du er blitt våt i skjeden. Da blir det glatt og føles godt. Noen former to fingre som i en V og stryker på begge sider av ytre klitoris samtidig.

  Noen synes det er deilig å onanere kraftig og intenst, mens andre igjen foretrekker mer varsom stimulering. Noen liker å berøre andre steder på kroppen samtidig, mens andre igjen fokuserer på klitoris alene. Prøv deg fram. Husk å nyte de seksuelle fantasiene dine.

  Ytterste del av skjeden kan stimuleres slik at det føles godt. Fingrer du i skjeden samtidig som du stimulerer den ytre delen av klitoris, kan det gi orgasme som sprer seg fra den ytre delen av klitorisen til de indre benene av klitoris. Da får du en skjedeorgasme. Noen får også orgasme kun ved stimulering i skjeden.

  Aktiv bruk av bekkenbunnens muskler øker trykket i skjeden og orgasmen kan komme lettere. For å få bedre kontroll på disse musklene og samtidig øke nytelsen, kan du øve deg på vekselvis å stramme/slappe av i dem.

  For å finne musklene, kan du, neste gang du tisser, stoppe å tisse, knipe/stramme musklene slik at urinstrålen stopper. Prøv dette flere ganger, og kjenn etter hvilke muskler du bruker. Du strammer innover og oppover.

  Disse musklene er det du skal arbeide med. Du kan trene akkurat slik du trener andre muskelgrupper; 15 x 3 repetisjoner. Stram/knip musklene, hold litt og slapp av. Etter noen uker har du veldig god kontroll på musklene og kan bruke dem aktivt når du onanerer.

 • arrow_drop_down_circle  Orgasme
  Orgasme merkes som gode, rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller i skjeden, eventuelt også mormunn og livmor som ligger i enden av skjeden. Noen kan også kjenne sammentrekningene i andre deler av kroppen, som mage, rumpe, lår osv.

  Under orgasmen stiger pulsen og blodtrykket, du puster tyngre/og eller holder pusten noen sekunder, noen svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større og huden på hals og bryst kan bli rødlige.