Kåt? Hvordan tolke eller vise det?

Hvordan kan du vite at kjæresten eller den du vil ha sex med, vil det samme? Og hvordan kan du selv vise partner at du er klar for å ha sex?

En gutt og jente koser (Foto: Edward Cisneros på Unsplash.com)
LYST: Vis at du har lyst til å ha sex, men lag også rom for at det er lov å si nei hvis den andre ikke har lyst.

Det finnes ingen fasit på slike spørsmål. Alle har sine ulike måter å vise at de er kåt og klar for sex. Noen er veldig direkte, mens andre kan ha store problemer med å vise utad at de er kåte og ønsker sex. Derfor er det en fordel om dere kjenner hverandre, er trygge på hverandre, og kanskje har lært å ”lese” hverandre. Da trenger dere kanskje ikke engang å si noe.

Men hvis dere ikke kjenner hverandre så veldig godt, eller kanskje til og med er helt ukjente for hverandre, er det vanskelig å vite helt sikkert hvilke tegn som betyr hva.

Noen tegn er ganske sikre

Et godt signal er at personen du vil ha sex med, er med på det som skjer mellom dere:

Om det hele starter med øyekontakt, vil øynene kunne vise interesse og blikket kan bli mer og mer intenst.

Eller dere begynner å kysse, og det går over til klining. Dere tar på hverandre, og berøringen blir mer intens og beveger seg mot intime områder.

Det er mange ulike nonverbale signaler på at en person er kåt, men uansett hvordan ting utvikler og utspiller seg trenger det ikke bety at han eller hun vil noe mer enn å se på deg, kysse og kline eller berøre deg.

Den sikreste måten å vite om noen er kåt og vil ha sex med deg, er rett og slett å spørre.

Kroppslige tegn

Kroppslige tegn på at en person er kåt, er at hjertet slår litt fortere, pusten går raskere og du blir varm i kroppen. Måten dere kysser på, kan i mange tilfeller fortelle om du er kåt eller ei – intensiteten øker.

Det skjer også noe med kjønnsorganet: Hos ei jente vil skjeden bli ekstra våt, og klitoris svulme opp (dette er ikke alltid lett å kjenne). Brystknoppene blir gjerne stive. Hos en gutt vil penis bli erigert og det kan komme ut såkalt lystdråper ut av urinrøret.

Redd for å bli avvist?

Når du er kåt og ønsker å ha sex med en annen, er det altså viktig å forsikre deg om at det er frivillig og at personen ikke føler seg presset. For å hindre at du har tolket noe feil, er det best å spørre direkte. Men for mange er dette vanskelig. - Hva tenker han eller hun om meg, om jeg spør? Tenk om svaret blir nei! Noe så flaut!!

Redselen for å bli avvist er altså den største årsaken til at mange ikke tør spørre og blir usikker, og ønsker heller andre måter å få visshet på. Men det finnes egentlig ingen andre måter.

Et tips kan være at i stedet for å spørre, så kan du hinte om hva du selv ønsker, og ut i fra responsen finne ut om det er en sjanse for at den andre vil det samme. ”Jeg er så kåt”. ”Jeg kunne faktisk tenke med å ha sex med deg”. Eller stille mindre ”farlige” spørsmål som ”Er det greit at jeg tar på deg her (for eksempel underlivet)?”

Inviter, ikke press!

Uansett hvordan du enn velger å hinte eller spørre; gjør det som en invitasjon – ikke press. Og lag rom for at det er helt greit om du sier nei.

Hvordan du inviterer, er det heller ingen fasit på. Du kan være både direkte og indirekte, men uansett må du passe på å sjekke ut responsen godt.

Ikke alle ønsker å være den som tar initiativ og inviterer til sex. Er du av dem, og du venter på et initiativ fra partneren din, må du kanskje fortelle partneren din at du liker at hen tar intitiativet. Partneren kan jo også bli usikker om du gir veldig utydelige eller lite signaler. Det kan det også blir misforståelser av.

Det er lov å si nei uansett hvor intim dere er!

Som tidligere sagt - alle er forskjellige, så ingen av disse signalene behøver å bety at personen vil ha samleie.

Husk at det er lov å kline og kose intenst, men likevel ikke ønske samleie. Det er lov å si nei og stoppe når som helst – for begge – uansett hvor intimt det hele er.

Avvise uten å såre

Én ting er å ta initiativ til sex, en annen ting er å vite hvordan du sier nei.

Å ha en positiv og vennlig innstilling er en sikker vinner. Du bør unngå sårende og negative kommentarer. Selv om du ikke vil ha sex, kan du likevel være hyggelig og bekreftende med personen - samtidig som du avviser å ha sex med han eller henne.

For eksempel kan du si: ”I dag ønsker jeg ikke å gjøre noe mer med deg” i stedet for ”Hva er det du innbiller deg!?” Det skal være rom for å si at «Nå har vi har det fint, men det er i grunnen bare dette jeg har lyst til i dag».

Øvelse gjør mester

Det å øve seg på å tolke signaler, og tørre å risikere å bli avvist, er den beste måten å bli god på slike situasjoner. Så selv om det føles skummelt, så er det å snakke om hva du selv vil, og hva partner vil, den smarteste veien til å lære seg dette.

Husk at øvelse gjør mester – også når det gjelder å tolke andre og selv gi signaler ut.

Skrevet av Spesialist i sexologisk rådgiving, i samarbeid med ung.no.

Sist oppdatert: 22.10.2021

Offentleg og kvalitetssikra
En gutt og jente koser (Foto: Edward Cisneros på Unsplash.com)
LYST: Vis at du har lyst til å ha sex, men lag også rom for at det er lov å si nei hvis den andre ikke har lyst.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sånn kan du ta initiativ til sex

Vil du ha sex med noen, men vet ikke helt hvordan du skal vise det? Her er noen gode råd.

Et par holder hender og kysser (colourbox.com)

Hva er samtykke til sex?

Samtykke til sex betyr å uttrykke et ønske om å ha sex. Lær deg å tyde den andres signaler og stopp hvis du er i tvil.

Hva gjør at du blir kåt?

Hva som gjør oss kåte varierer fra person til person. De fleste har et eller annet som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen blir sjelden kåte, mens andre blir det ofte.

Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente