Det er kommunen som tar imot forhåndsstemmer. Kommunen bestemmer når og hvor du kan forhåndsstemme, og informerer om dette. Forhåndsstemmingen starter 10. august og varer til siste fredag før valgdagen 9. september. Lurer du på hvor valglokalet ditt er, eller hva som er åpningstiden? På valglokaler.no finner du ditt valglokale, enten du skal forhåndsstemme eller stemme på selve valgdagen.

 

Du kan avtale å stemme tidlig

Hvis du ikke har mulighet til å stemme i perioden det er forhåndsstemming, eller på valgdagen, kan du stemme fra 1. juli. Da må du avtale dette med kommunen der du bor.

Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune

Du kan forhåndsstemme i en annen kommune enn der du bor (er folkeregistrert). Kommunene har ikke valglister for andre kommuner enn seg selv. Hvis du stemmer utenfor kommunen du bor i, vil du derfor bare få utdelt stemmesedler for de politiske partiene, uten grupper og navn på enkeltpersoner.

Slik forhåndsstemmer du

  • I valglokalet får du en konvolutt av valgmedarbeideren. De som jobber der, forklarer deg hva du skal gjøre. Hvis du stemmer i en annen kommune, får du utdelt stemmesedler med bare de politiske partiene.
  • Deretter går du til en stemmeboks og velger stemmeseddelen til det partiet du vil stemme på. Gjør eventuelle endringer, og legg stemmeseddelen i konvolutten.
  • Deretter gir du konvolutten til en valgmedarbeider, som legger konvolutten din sammen med et valgkort ned i en omslagskonvolutt. Så legger du konvolutten i valgurnen.

 

Husk legitimasjon

Du må ha med deg legitimasjon med bilde for å stemme. Du må ikke ha med valgkort når du skal stemme, men det går raskere hvis du har det med.