Å være forelsket i noen som allerede har kjæreste

Av og til er du ikke like heldig med hvem du forelsker deg i. Noen ganger gjengjelder de rett og slett ikke følelsene dine, andre ganger kan de være opptatt.

Sist oppdatert: 11.02.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Tre venner snakker sammen og smiler lurt
ULYKKELIG FORELSKET: Hva gjør du når du er hodestups forelsket i en som allerede er i et forhold? En av ungdomsjournalistene våre har noen råd til deg. Foto: Bufdir

Du er håpløst forelsket, men den du er forelsket i har allerede en kjæreste. Da er det vanskelig å vite hvordan du skal gå fram.

Kan du si noe til den du er forelsket i? Bør du bare gi opp? Eller skal du vente og se om du får sjansen senere? Er du forelsket i noen som allerede er i et forhold kan du kanskje lure på mange av disse spørsmålene.

Og ikke minst: Bør du ta hensyn til kjæresten til den du er interessert i oppi alt dette? Hva om du blir årsaken til at det blir slutt mellom dem?

Hvordan bør du gå fram?

Det er viktig å tenke over hva du virkelig vil og om det er verdt eventuelt å ofre et vennskap, eller såre noens følelser for at du skal få utløp for dine følelser. Her finnes det flere forskjellige alternativer som kan avhenge av blant annet:

  • Hva slags forhold du har til den du er forelsket i
  • Hvordan forholdet mellom de to som er sammen er
  • Hva slags forhold du har til kjæresten til den du er forelsket i

Vær en god venn

Det går an å bruke tiden mens hun/han har kjæreste til å utvikle et godt vennskapelig forhold. På den måten vil dere allerede ha god kontakt hvis forholdet skulle ta slutt.

Husk likevel på at det på ingen måte er sikkert at det blir slutt, eller at han/hun er interessert i deg selv om det skulle bli slutt.

Hvis du synes det er vanskelig bare å være venner når du egentlig har mer enn vennskapelige følelser, så kan det kanskje være like greit å ta litt avstand. Det er lettere å få følelsene på avstand hvis dere ikke har jevnlig kontakt. Selv om det kanskje ikke føles sånn akkurat nå, så vil følelsene avta hvis du ikke forsterker dem ved å omgås han eller henne mye.

Hold det innenfor vennskapets grenser

Hvis du likevel vil bevare vennskapet, så er det viktig å huske på at det å være en god venn innebærer å holde seg innenfor vennskapets grenser. Det går an å henge sammen, men det å be en du er forelsket i på date når vedkommende har kjæreste er ikke greit.

Finn heller på noe som er helt og holdent vennskapelig, og gjerne sammen med flere. Da er det større sjanse for at kjæresten også godtar at dere henger sammen. Vær respektfull for at de to er i et forhold, og ta avstand hvis du kjenner at det blir vanskelig for deg å takle.

Bør du si noe?

Det å innrømme at man er forelsket kan få positive utfall. Det kan samtidig gjøre at han/hun trekker seg unna på grunn av kjæresten, at du risikerer å ødelegge for forholdet eller få deg uvenner. Det er noe man må vurdere utfra hvordan situasjonen er og hvilket forhold du har til personen.

Hvis du føler at han/hun gjengjelder følelser på et eller annet vis, for eksempel gjennom å flørte med deg, kan det være en god idé å ta opp dette:

  • Si gjerne rett ut at du er usikker på dere to og hvor dere står, og at du synes det er vanskelig så lenge han/hun er i et forhold.
  • Be om en avklaring, og respekter valget.
  • Ønsker han/hun å fortsette forholdet, så bør du respektere dette og eventuelt ta litt avstand. Dere kan helt sikkert fortsette å være gode venner senere, men det er kanskje lurt å vente til de heteste følelsene har lagt seg litt.

Hva hvis personen også er forelsket i deg?

Hvis det viser seg at han/hun har følelser for deg, så bør dere bli enige om hvordan dere skal løse dette. Det er aldri noen god idé å «være to i forholdet på en gang», så be om at forelskelsen din er ærlig, både overfor deg og kjæresten, slik at det blir mest mulig ålreit for alle parter.

Det kan skje at følelser endrer seg og man blir forelsket i noen andre enn kjæresten, og det er ikke noe galt i det. Det som er galt, er å gå videre med disse følelsene uten å avklare forholdet med kjæresten.

Er det greit å prøve seg?

Det kan oppleves litt lettere å prøve seg på noen hvis kjæresten til den du er forelsket i er noen helt ukjente for deg.

Hvis kjæresten er noen du går på skole med, eller kjenner av andre grunner, kan du risikere å ødelegge mye av ditt eget miljø på skolen eller i omgangskretsen din. Det er stor sannsynlighet for at både kjæresten til den du er forelsket i og hele vennekretsen blir sur på deg dersom du prøver deg og dermed prøver å ødelegge forholdet. Hvis du er venn med kjæresten, er det beste å holde seg helt unna.

Du må til syvende og sist velge hva som passer deg og forholdet mellom forelskelsen din og kjæresten best, men husk å vurdere det nøye og ikke ta noen forhastede avgjørelser. Hva ville du følt om noen prøvde seg på din kjæreste?

Av og til kan det være greit å bare gå videre

Husk at forelskelsen ikke kommer til å vare evig. Det kan virke slik akkurat i øyeblikket – du er håpløst forelsket og tenker at du aldri kommer til å finne noen andre som er like fantastiske. Slik er det ikke.

Hvis du velger å innse det faktum at han ikke er ledig på markedet og kanskje aldri blir det, hvis du velger å gå videre, så kommer det til å gå over. Men kanskje må du holde seg litt på avstand en stund, prøve å holde seg opptatt og tenke på andre ting.

Av og til kan det faktisk være lettere å falle for personer som er i et forhold. Når man har kjæreste er man ofte mer avslappet og mer sikker på seg selv. Man tør å være seg selv, og det kan gjøre at det er lettere å falle for personen. Kanskje bør du gi andre en sjanse?

Tre venner snakker sammen og smiler lurt
ULYKKELIG FORELSKET: Hva gjør du når du er hodestups forelsket i en som allerede er i et forhold? En av ungdomsjournalistene våre har noen råd til deg. Foto: Bufdir

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?