Lager du musikk?

Har du lyst til å dele musikken din med andre, og kanskje komme i kontakt med folk som kan hjelpe deg videre i karrieren? Her er et par tips om hvordan du kan legge ut musikken din.

Sist oppdatert: 09.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Bandøving
DEL MUSIKK: Spiller du i band eller lager du musikk aleine? Uansett er det inspirerende og moro å dele resultatet med de du kjenner - og kanskje resten av verden?

Nye tider

Tiden da man måtte sette av oppsparte penger for å dra til et profesjonelt lydstudio for å spille inn i en demo er forbi. Selv om det kan være en lur investering, er det i dag er nesten like enkelt å gjøre alt hjemme eller i øvingslokalet. Har du riktig programvare og en god mikrofon, er det bare å kjøre på.

Oppdaget på nettet

Stadig vekk hører man om band og artister som ble oppdaget etter at de har blitt populære på nettet. Internett er en demokratisk arena for musikk - det vil si at hvem som helst kan få vise seg fram og nå alle verdens brukere med musikken sin.

Selv om det er mange som kniver om oppmerksomheten, er det viktig å vise seg fram på nettet. Ikke minst fordi det er moro å få høre hva andre synes om musikken din, men også fordi plateselskaper og andre som kan hjelpe deg videre i karrieren, følger med på nettet på jakt etter artister som er gjenstand for "snakkiser".

Hvor kan jeg legge ut musikken min?

I dag er det flere steder du kan legge ut musikken din gratis. Her er noen av de mest brukte sidene norske artister bruker for å legge ut sin musikk:

  • Her hjemme er det Urørt i regi av NRK som er den største arenaen. Nettstedet drives av NRK, og hvert år kårer de årets Urørt-artist blant de innkommede demoene. De har også daglige sendinger på P3 der de spiller utvalgte låter. Her finner du stort sett musikk fra norske artister – alt fra hjemmesnekrede demoer fra gutterommet, til profesjonelle studioproduksjoner av etablerte artister med plateselskap i ryggen.


  • Av internasjonale tjenester har du for eksempel SoundCloud og MySpace. Du kan også lage en egen kanal på YouTube. Har du ikke noe videomateriale, kan du alltids bare legge ut musikken over f.eks. et foto eller med teksten.

Kult med respons

Felles for flere av disse sidene er at du kan dele musikken din med andre, legge inn bilder og info om deg selv eller bandet ditt. Du kan lenke til venner som også lager musikk, kontakte andre artister du liker og på denne måten danne deg et aldri så lite nettverk der dere ”stjeler” venner og fans fra hverandre. På den måten kan du få spredd musikken din, og etter hvert får du kanskje tilbakemeldinger på det du har laget. Det kan være både ris og ros, så du får prøve å lære noe av det så lenge det er konstruktiv kritikk.

På de fleste av disse stedene kan du legge ut så mange sanger du vil, men det kan være lurt å holde litt igjen. Legg bare ut de låtene du er mest fornøyd med og bytt de ut etter hvert som du lager nye og bedre. Hvis du bytter ut litt musikk med jevne mellomrom, er det lettere å få folk til å besøke siden din oftere.

Hva med en musikkvideo?

Du kan også spre musikken din ytterligere ved å lenke til musikken din fra sosiale medier. Fortell vennene dine om hva du driver med på fritida, og la dem høre hvor flink du er! Kanskje kan du lage en enkel video og legge det ut på YouTube for eksempel? Kanskje du kjenner noen som har laget en kortfilm og som trenger nettopp din originalmusikk? Film kan være god reklame for musikken din, men da må du huske på å sørge for at du blir kreditert på rulleteksten. Folk må jo få vite at det er DU som har laget musikken hvis de blir nysgjerrige.

Dette bør du huske på:

Før du legger ut musikk er det noen viktige ting du må tenke på. Det viktigste å huske på er å ikke legge ut låter som er skrevet av andre! Det vil uansett bli fjernet av moderator, og kan skaffe deg skikkelig trøbbel hvis det blit oppdaget av de som sitter på rettighetene til låta. Det samme gjelder hvis du bruker samples eller har fått hjelp av andre musikere til å spille på låta di – spør dem først om det er greit at du bruker det og legger det ut! Det er også lurt å legge ut låtene i så god kvalitet som tjenesten tillater - det fortjener musikken din.

Selv om du legger musikken din ut på nettet, har du fremdeles rettighetene til den. Så straks du slipper dem løs på nettet derimot, lever de sitt eget liv og du har aldri noen garanti for at noen ikke misbruker låtene dine. Oppdager du at noen har gjort det uten ditt samtykke, kan du kontakte TONO og spørre hva du skal gjøre. Det er TONO som forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge.

Lykke til!

Bandøving
DEL MUSIKK: Spiller du i band eller lager du musikk aleine? Uansett er det inspirerende og moro å dele resultatet med de du kjenner - og kanskje resten av verden?

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider