Alkohol, rus og graviditet

Når man drikker, går alkoholen gjennom morkaken inn i fosterets blod. Alkohol kan gi barnet hjerneskader og misdannelser og hemme kroppsveksten.

Du gir barnet den beste starten hvis du avstår fra narkotika i svangerskapet.

Gravide og alkoho, ung.no (colourbox.com)
IKKE TRYGT: Å drikke alkohol mens du er gravid kan være skadelig for barnet, og kan føre til hjerneskader og misdannelser hos fosteret.

For noen unge jenter er det en fjern tanke at de en gang skal bli gravide, mens andre går og gleder seg til at de en dag skal bli mor. Uansett kan det være greit å vite litt om hvordan man som gravid kan gi barna den beste starten på livet.

Alkoholfritt svangerskap er best for barnet

Alt en jente som er gravid spiser og drikker deler hun med barnet i magen. Når mor drikker alkohol, drikker også barnet alkohol. Fosterets hjerne og andre organer utvikler seg gjennom hele svangerskapet, og selv små mengder alkohol kan forstyrre denne utviklingen. Det kan føre til at barnet vil slite med bl.a. konsentrasjonsproblemer og lærevansker senere i livet.

Hvordan påvirker alkohol fosteret?

Når du drikker vin, øl eller brennevin, suges alkoholen raskt opp i blodet og fraktes til de ulike organene i kroppen. Når du er gravid, går alkoholen ufortynnet gjennom morkaken over i fosterets blodomløp. En del av alkoholen kommer også over i fostervannet som barnet drikker. Barnet vil dessuten bruke lengre tid enn mor på å bryte ned og få alkoholen ut av kroppen.

Hvor mye kan du drikke?

Det finnes ingen sikker grense for hvor mye alkohol barnet tåler, og selv små mengder kan være skadelig. Derfor anbefaler vi at gravide er på den sikre siden – og ikke drikker noe alkohol under svangerskapet. Du bør også tenke gjennom alkoholvanene dine hvis du planlegger å bli gravid.

Hvilke skader kan barnet få?

Alle celler og organer kan bli påvirket når fosteret utsettes for alkohol. Hjernen er spesielt sårbar fordi den utvikles helt fram til fødselen. Selv små mengder alkohol kan forsinke utviklingen av hjernen, nervesystemet og andre organer. Når alkoholforbruket øker, kan også skadene bli mer alvorlige.

Alkohol kan være skadelig for barnet fra første dag

De fleste vet ikke at de er gravide før de sitter med en positiv test i hånden. Da er barnet allerede i ferd med å vokse og utvikle seg. Derfor anbefaler vi at gravide ikke drikker noe alkohol. Har du drukket under svangerskapet, så slutt å drikke nå. Da hjelper du barnet ditt.

Helsedirektoratet finner du mer om graviditet og alkohol.

Rusmidler og graviditet

Cannabis og andre illegale narkotiske stoffer er forbudt i Norge og kan føre til komplikasjoner under graviditeten og fødselen. Risikoen for skader og misdannelser varierer fra stoff til stoff.

Nyfødte barn som er blitt eksponert for narkotiske stoffer (opioider, amfetamin, kokain osv) kan lide av abstinensreaksjoner og må gjennom avvenning i nyfødtperioden.

Hvis du har brukt narkotika

Hvis du allerede har brukt narkotika, er det viktigste å tenke framover og kutte ut dette helt i resten av svangerskapet. Hver dag som du lar være å bruke narkotika, bidrar du til at barnet får en god start. Har du spørsmål eller bekymringer, snakk med jordmoren eller legen din.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 04.12.2018

Kilder:
Offentlig og kvalitetssikret
Gravide og alkoho, ung.no (colourbox.com)
IKKE TRYGT: Å drikke alkohol mens du er gravid kan være skadelig for barnet, og kan føre til hjerneskader og misdannelser hos fosteret.

Fakta

  • Alt en jente som er gravid spiser og drikker deler hun med barnet i magen. Når mor drikker alkohol, drikker også barnet alkohol
  • Selv små mengder alkohol kan forsinke utviklingen av hjernen, nervesystemet og andre organer
  • Gravide anbefales å unngå alkohol under svangerskapetHelsedirektoratet kan du lese mer om graviditet og alkohol.

Fikk du svar på det du lurte på?