Har du vorter?

Mange unge får finger- eller fotvorter. De små utvekstene av hard hud kan være sjenerende og litt vanskelige å bli kvitt, men de er ikke farlige.

IKKE FARLIG: Vorter på føtter og hender skyldes et virus som angriper huden. Vorter smitter derfor lett til både deg selv og andre ved direkte og indirekte hudkontakt. (Foto: Colourbox)

Visste du at opptil 15 prosent av alle skolebarn har finger- og fotvorter? Eller at det er spesielt vanlig å få det når du er i ungdomsskolealder?

Vorter er med andre ord helt normalt, og noe alle på et eller annet tidspunkt har hatt eller vil få. Så selv om det kan føles flaut, er det ikke noe du trenger å skamme deg over.

Hvordan ser vorter ut?

Vorter har ofte samme farge som resten av huden, men står ut fra den vanlige huden som et parti med tykkere hud. Dette partiet kan være formet som en liten kul, være flatt og bare litt utstående eller tynt. De fleste vorter er harde og har en ujevn overflate.

I noen tilfeller kan vortene være mørke og ha en jevn overflate. Om du skraper på en vorte kan du ofte se sorte prikker. Fotvorter sitter under fotbladet og kan gå innover i huden. Det gjør at de kan være svært ubehagelige å tråkke på.

Fakta

Fakta om vorter

Finger- og fotvorter oppstår når huden smittes av et virus i HPV-familien (Humant Papillomavirus).

Disse virusene er i familie med virus som gir kjønnsvorter og risiko for livmorhalskreft, men det er ikke de samme virusene. Finger- og fotvorter gir ikke risiko for kreft.

Hvordan smitter vorter?

Årsaken til finger- og fotvorter er en smittsom virusinfeksjon i huden. Vorter smitter ved direkte kontakt, det vil si om vanlig hud kommer i kontakt med vorten. Det kan gi smitte både fra en annen person, men du kan også smitte deg selv med vorter. For eksempel fra en fot til en annen.

Vorter kan også smitte ved indirekte kontakt. Det vil si via overflater eller ting. Det vanligste er smitte av fotvorter fra dusjing i offentlig dusj. Smitte via ting kan skje gjennom deling av håndkle, barbersaker eller neglesaks for eksempel.

Kan jeg unngå smitte?

For barn og unge er det vanskelig å unngå smitte helt. Årsaken er at vorter er såpass vanlig i befolkningen, og at de fleste også har vorter over lang tid. Derfor er det ofte til enhver tid noen i de fleste skoleklasser som har smitte. Voksne er ofte blitt immune mot de vanlige vortevirusene og får derfor ikke nye plager.

For å unngå å bli smittet bør du:

  • bruke sandaler på steder andre har gått barbeint, for eksempel i offentlige dusjer og garderober
  • unngå å dele håndklær, negleklipper eller annet personlig hygieneutstyr med venner og kjente

Har du vorter allerede bør du:

  • bruke sandaler når du er i offentlige dusjer og garderober
  • bruke sandaler i dusjen hjemme for å unngå å smitte andre i familien
  • unngå å bite negler og lage sår der vorteviruset kan spre seg til andre fingre (hudskader gjør huden mer sårbar for smitte)

Behandling av vorter

Vorter kan være vanskelige å behandle. Heldigvis går vorter over av seg selv, men det kan ta lang tid. Halvparten av alle vorter går over av seg selv innen ett år. Av de som er igjen etter dette, går halvparten over i løpet av det neste året. Så godt som alle vorter går over innen fem år.

Ved forsøk på behandling av vorter finnes det mange ulike alternativer:

  1. Det vanligste å forsøke er reseptfrie vortemidler fra apotek. Da er det viktig å følge pakningsvedlegget til preparatet du kjøper nøye. Hard og dø hud ytterst på vorten bør også fjernes før produktet brukes. Det kan du gjøre ved og først mykgjøre huden med en varm dusj eller et håndbad og deretter bruke en fil.
  2. Frysebehandling er en annen vanlig metode. På tross av at behandlingen er vanlig, har den for de fleste dårlig effekt.
  3. Mange går til legen med ønske om å få operert bort vorter. Årsaken er som regel at de synes det er flaut og stygt med vorter, og de vil ha dem bort med en gang. Det gjøres som hovedregel ikke fordi vorter går over av seg selv, og det å skjære i huden alltid vil gi et arr.

    Arr kan også gi varige plager, spesielt under foten. Da er det en mye bedre løsning å dekke til vorten med et plaster, da unngår du også å smitte deg selv eller andre.

Er vorter farlige?

Noen er bekymret for at hånd- og fotvorter skal være farlige. Årsaken er antagelig at vorter kommer fra visse typer HPV-virus, og de fleste har hørt at HPV kan gi risiko for kreft. Det stemmer at andre typer HPV-virus gir risiko for livmorhalskreft, det er bakgrunnen for at alle nå får tilbud om HPV vaksine i syvende klasse. Men dette er ikke de samme virusene som fører til hånd- og fotvorter. Slike vorter er helt ufarlige.

Skrevet av Legen, Ung.no

Sist oppdatert: 19.11.2021

Offentlig og kvalitetssikret
IKKE FARLIG: Vorter på føtter og hender skyldes et virus som angriper huden. Vorter smitter derfor lett til både deg selv og andre ved direkte og indirekte hudkontakt. (Foto: Colourbox)

Fakta

Fakta om vorter

Finger- og fotvorter oppstår når huden smittes av et virus i HPV-familien (Humant Papillomavirus).

Disse virusene er i familie med virus som gir kjønnsvorter og risiko for livmorhalskreft, men det er ikke de samme virusene. Finger- og fotvorter gir ikke risiko for kreft.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Har du vondt i hodet?

Hodepine er en vanlig plage som kan ha mange ulike årsaker. En type hodepine er likevel desidert vanligst hos unge. Les om hva du bør og ikke bør gjøre, og når du bør ta en tur til legen.

Nyttig å vite om avføring, fordøyelse og dovaner

Avføring er en naturlig del av hverdagen, men det kan være svært plagsomt når avføringen ikke fungerer som den skal. Hva er normalt og når burde du kontakte lege?

VANER: Sørg for å ha gode vaner, så tar du godt vare på tarmen din. Ikke hold igjen, men gå på do når kroppen sier ifra.
Aktuelt

Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.

Lukt fra underlivet

Alle, både gutter og jenter, har sin særegne lukt fra underlivet. Ingen er fullstendig luktfri, men det skal ikke lukte vondt.

Undertøy til tørk (colourbox.com)

Hva er informasjonskapsler (cookies)?

Hva brukes de til, er de farlige og hvordan kan du slette dem?

Illustrasjon av en cookie som ligger på et tastatur.