Er det skadelige stoffer i sminken din?

Visste du at mange kosmetikk- og kroppspleieprodkter inneholder skadelige stoffer? Dette må du se etter for å unngå de uheldige stoffene.

Sist oppdatert: 12.01.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

""
BEVISST? Er du klar over hva produktene du bruker inneholder? Velger du svane- eller blomstermerkede produkter, er disse testet og godkjent som helse- og miljøvennlige. Foto: Colourbox

Med kosmetiske produkter og kroppspleieprodukter menes vi både sminke, hudkrem, solkrem, såpe, sjampo, parfyme, deodorant og andre ting vi bruker for å stelle og holde oss rene. Selv om mange kosmetikk- og kroppspleieprodukter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer, finnes det heldigvis gode alternativer.

Hormonforstyrrende stoffer

I mange produkter finnes det hormonforstyrrende stoffer, såkalte hormonhermere. Disse stoffene kan påvirke hormonsystemet vårt, og føre til tidlig pubertet hos unge jenter, misdannede kjønnsorgan på guttebabyer, dårlig sædkvalitet hos menn og økt risiko for testikkelkreft. Selv om et produkt inneholder små mengder av et slikt stoff, kan det ha en skadelig effekt.

Forbrukerrådet jobber for et forbud mot hormonforstyrrende stoffer i alle kosmetikk- og kroppspleieprodukter.

Miljømerkede produkter

Den enkleste måten å unngå skadelige stoffer i kosmetikk- og kroppspleieprodukter på, er å velge svanemerket eller blomstermerkede produkter. Da har noen allerede sjekket og godkjent produktet for deg.

I tillegg til å ta hensyn til miljø og helse, har disse vært testet for både parfyme, allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende kjemikalier.

Kosmetikk og allergi

Mange av stoffene som blir brukt i kosmetikk kan utløse allergiske reaksjoner. Det gjelder spesielt parfymestoffer, konserveringsmidler og enkelte hårfargestoffer. Kontakt med allergener (antigener som gir allergiske reaksjoner) i kosmetikk kan føre til at vi blir overfølsomme for visse stoffer. Det kan igjen føre til allergiske reaksjoner.

For noen yrkesgrupper, f.eks. frisører som er mye i kontakt med kroppspleieprodukter, er dette er problem hvis man ikke vet hva produktene inneholder.

Du kan lese mer om allergiske reaksjoner på sidene til Mattilsynet og Astma og allergiforbundet.

Du finner også mer informasjon om skadelige bivirkninger av kosmetikk hos Folkehelseinstituttet. Her kan du også rapportere inn bivirkninger som du har fått ved bruk av kosmetikk.

Vær bevisst!

Alle bør være bevisste på hva de utsetter kroppen for av skadelige stoffer, og prøve å unngå dem så langt som mulig. Husk at huden din er et organ som suger til seg stoffer og frakter det inn i resten av kroppen. Akkurat som kroppen din tar opp stoffer fra maten du spiser og luften du puster inn.

Fakta

Forbrukerrådets nettsider kan du lese ulike produkttester, og finne ut av hvilke stoffer og produkter du bør holde deg unna.

""
BEVISST? Er du klar over hva produktene du bruker inneholder? Velger du svane- eller blomstermerkede produkter, er disse testet og godkjent som helse- og miljøvennlige. Foto: Colourbox

Fakta

Forbrukerrådets nettsider kan du lese ulike produkttester, og finne ut av hvilke stoffer og produkter du bør holde deg unna.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?