Hjelp, jeg blør neseblod

Neseblødning oppstår lett etter skade mot nesa, men også ofte av seg selv. Neseblødning er veldig vanlig og sjeldent farlig.

Tegning av jente som har neseblod (Illustrasjon: ung.no)
BLOD: Mange synes det er ekkelt når det ikke stopper å blø fra nesa, men veldig sjeldent trenger du legehjelp. I denne artikkelen får du noen gode tips. Illustrasjon: ung.no

Den spesielle huden inne i nesa inneholder rikelig med overfladiske blodårer. Det gjør at den lett kan begynne å blø. Blodet renner da fram og ut av nesa, eller bakover og ned i halsen.

Hvis du blør neseblod er det viktig at du vet hvordan du stopper blødningen og når du skal kontakte hjelp. Blør du ofte neseblod kan legen behandle nesa for å forebygge blødning.

Hvordan stopper jeg blødningen?

Blør du neseblod nå bør du gjøre følgende:

 1. Stå eller sitt oppreist.
 2. Klem godt sammen nesa og len deg framover.
 3. Hold grepet på nesa i 15 minutter, uten å slippe opp, for å sjekke om du fortsatt blør.

På denne måten hindrer du blodet i å renne bak i svelget, og gir det tid til å klumpe seg i nesa så blødningen stopper.

Dette bør du ikke gjøre:

 • Unngå å lene hodet bakover; dette får blodet til å renne ned i svelget. Selv om det kan se ut som du blør mindre, så vil du svelge mye blod. Da er det vanskelig å anslå hvor mye du har blødd og det kan gi magetrøbbel og oppkast.
 • Mange gir råd om isbiter på nesa. Det har liten eller ingen effekt.
 • Å putte noe opp i nesa for og stoppe blødningen er ikke anbefalt.

Når skal jeg kontakte lege?

Hvis du blør mye og ikke klarer å stoppe blødningen innen 15-30 minutter ved å følge instruksjonene over, bør du kontakte lege. Ta også kontakt hvis du føler deg dårlig, svimmel eller svak.

Starter blødningen bak i svelget eller du har en kjent blødersykdom, kan du kontakte lege med en gang. Hvis fastlegekontoret er åpent kan du ringe legen for å få en hastetime. Ellers kan du ringe legevakten på telefon 116 117.

Hva kan legen gjøre?

Ved pågående neseblødning som du ikke har klart å stoppe selv, vil legen legge en nesetamponade. Det kan gjøres på flere forskjellige måter, men alle innebærer å putte spesialutstyr opp i nesa for å tette for blødningen.

Den vanligste typen er en spesiell type tampong som er laget spesielt for nesa. Hvis ikke dette fungerer kan legen blåse opp en slange med en ballong på som legges bak i nesa (kateter).

Ved hjelp av en blodprøve kan legen sjekke hvor mye blod du har mistet. Har du mistet veldig mye blod, kan legen bestemme seg for å legge deg inn på sykehus. Men dette er sjeldent nødvendig.

Hvorfor blør jeg neseblod?

Fordi slimhinnen i nesa inneholder mange overfladiske blodårer, oppstår det lett blødning ved slag/skade. Men det kan også oppstå helt av seg selv. Noen er mer utsatt enn andre.

Disse faktorene kan bidra til større sjanse for neseblødning:

 • Kald luft eller stoffer i luften som irriterer eller tørker ut nesa
 • Forkjølelse og infeksjoner
 • Å pelle seg i nesa
 • At noe sitter fast i nesa
 • Noen typer medisiner
 • Sjeldne årsaker som blødersykdom eller veldig høyt blodtrykk

Jeg blør ofte neseblod, kan det behandles?

Hos noen oppstår mindre neseblødninger av seg selv svært ofte. Da kan det være aktuelt å oppsøke fastlegen for å få forebyggende behandling. Dette kalles ofte "etsing" eller "brenning" av nesa.

Navnene høres unødvendig skumle ut. Det finnes flere ulike måter å gjøre det på, men legen vil som regel pensle et stoff på huden inne i nesa. Dette tetter de ytterste blodårene slik at de ikke like enkelt starter å blø. De fleste har god effekt av dette, men noen må ha flere behandlinger.

Hvis du tror du har behov for slik behandling bør du bestille en time hos fastlegen

Skrevet av legen, ung.no

Sist oppdatert: 06.04.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Tegning av jente som har neseblod (Illustrasjon: ung.no)
BLOD: Mange synes det er ekkelt når det ikke stopper å blø fra nesa, men veldig sjeldent trenger du legehjelp. I denne artikkelen får du noen gode tips. Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Tegning av en gutt som er hos fastlegen sin (illustrasjon: ung.no)

Er du redd for å være syk?

Det er ikke uvanlig å tenke at man kan ha fått en alvorlig sykdom. For noen kan tankene ta mye tid og krefter, og føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

HYPOKONDRI: Helseangst eller hypokondri er å ha en sterk redsel for å få eller at man har en dødelig sykdom. Man kan også være redd for å ha en kronisk og alvorlig lidelse. Foto: Colourbox
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente