Hjelp, jeg blør neseblod

Neseblødning oppstår lett etter skade mot nesa, men også ofte av seg selv. Neseblødning er veldig vanlig og sjeldent farlig.

Sist oppdatert: 06.04.2021 Av: legen, ung.no

Illustrasjon av jente som blør neseblod og som sliter med å stoppe blødningen
BLOD: Mange synes det er ekkelt når det ikke stopper å blø fra nesa, men veldig sjeldent trenger du legehjelp. I denne artikkelen får du noen gode tips. Illustrasjon: ung.no

Den spesielle huden inne i nesa inneholder rikelig med overfladiske blodårer. Det gjør at den lett kan begynne å blø. Blodet renner da fram og ut av nesa, eller bakover og ned i halsen.

Hvis du blør neseblod er det viktig at du vet hvordan du stopper blødningen og når du skal kontakte hjelp. Blør du ofte neseblod kan legen behandle nesa for å forebygge blødning.

Hvordan stopper jeg blødningen?

Blør du neseblod nå bør du gjøre følgende:

 1. Stå eller sitt oppreist.
 2. Klem godt sammen nesa og len deg framover.
 3. Hold grepet på nesa i 15 minutter, uten å slippe opp, for å sjekke om du fortsatt blør.

På denne måten hindrer du blodet i å renne bak i svelget, og gir det tid til å klumpe seg i nesa så blødningen stopper.

Dette bør du ikke gjøre:

 • Unngå å lene hodet bakover; dette får blodet til å renne ned i svelget. Selv om det kan se ut som du blør mindre, så vil du svelge mye blod. Da er det vanskelig å anslå hvor mye du har blødd og det kan gi magetrøbbel og oppkast.
 • Mange gir råd om isbiter på nesa. Det har liten eller ingen effekt.
 • Å putte noe opp i nesa for og stoppe blødningen er ikke anbefalt.

Når skal jeg kontakte lege?

Hvis du blør mye og ikke klarer å stoppe blødningen innen 15-30 minutter ved å følge instruksjonene over, bør du kontakte lege. Ta også kontakt hvis du føler deg dårlig, svimmel eller svak.

Starter blødningen bak i svelget eller du har en kjent blødersykdom, kan du kontakte lege med en gang. Hvis fastlegekontoret er åpent kan du ringe legen for å få en hastetime. Ellers kan du ringe legevakten på telefon 116 117.

Hva kan legen gjøre?

Ved pågående neseblødning som du ikke har klart å stoppe selv, vil legen legge en nesetamponade. Det kan gjøres på flere forskjellige måter, men alle innebærer å putte spesialutstyr opp i nesa for å tette for blødningen.

Den vanligste typen er en spesiell type tampong som er laget spesielt for nesa. Hvis ikke dette fungerer kan legen blåse opp en slange med en ballong på som legges bak i nesa (kateter).

Ved hjelp av en blodprøve kan legen sjekke hvor mye blod du har mistet. Har du mistet veldig mye blod, kan legen bestemme seg for å legge deg inn på sykehus. Men dette er sjeldent nødvendig.

Hvorfor blør jeg neseblod?

Fordi slimhinnen i nesa inneholder mange overfladiske blodårer, oppstår det lett blødning ved slag/skade. Men det kan også oppstå helt av seg selv. Noen er mer utsatt enn andre.

Disse faktorene kan bidra til større sjanse for neseblødning:

 • Kald luft eller stoffer i luften som irriterer eller tørker ut nesa
 • Forkjølelse og infeksjoner
 • Å pelle seg i nesa
 • At noe sitter fast i nesa
 • Noen typer medisiner
 • Sjeldne årsaker som blødersykdom eller veldig høyt blodtrykk

Jeg blør ofte neseblod, kan det behandles?

Hos noen oppstår mindre neseblødninger av seg selv svært ofte. Da kan det være aktuelt å oppsøke fastlegen for å få forebyggende behandling. Dette kalles ofte "etsing" eller "brenning" av nesa.

Navnene høres unødvendig skumle ut. Det finnes flere ulike måter å gjøre det på, men legen vil som regel pensle et stoff på huden inne i nesa. Dette tetter de ytterste blodårene slik at de ikke like enkelt starter å blø. De fleste har god effekt av dette, men noen må ha flere behandlinger.

Hvis du tror du har behov for slik behandling bør du bestille en time hos fastlegen

Illustrasjon av jente som blør neseblod og som sliter med å stoppe blødningen
BLOD: Mange synes det er ekkelt når det ikke stopper å blø fra nesa, men veldig sjeldent trenger du legehjelp. I denne artikkelen får du noen gode tips. Illustrasjon: ung.no

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider