Jobbsøker med funksjonsnedsettelse? Slik lykkes du
Har du nedsatt funksjonsevne og ønsker å jobbe? Her er noen tips som kan gjøre søkeprosessen og overgangen til arbeidslivet litt lettere.
Sist oppdatert: 08.11.2021 Av: Redaksjonen ung.no, i samarbeid med FFOs rettighetssenter
Alle som kan og vil, bør få lov til å jobbe. Det gjelder selvfølgelig også de av oss med funksjonsnedsettelser. Her har vi samlet noen tips som kan komme godt med når du jakter drømmejobben.
1. Vær tidlig ute
Å søke jobb tar tid. Særlig overgangen mellom utdanning og arbeid kan drøye lenger enn du tror.
Mest sannsynlig må du sende mange søknader og delta på flere intervjuer før du får tilbud om en stilling. Intervjuprosessen kan også være mer krevende for funksjonshemmede i noen tilfeller.
Start derfor jobbsøkingen en god stund før du ser for deg å starte i en jobb.
2. Følg med på stillingsannonser
Det finnes flere ulike stillingsportaler, hvor arbeidsgivere legger ut ledige stillinger. Du kjenner sikkert til for eksempel Nav.no og Finn.no?
I tillegg til disse bør du følge med på:
- Jobbforalle.no - en egen stillingsportal for et mer inkluderende arbeidsliv. Her finner du også mye nyttig informasjon om søker- og intervjuprosess for deg med nedsatt funksjonsevne.
- Jobbnorge.no - en stor stillingsportal med mye variasjon og mange stillinger ute i distriktene.
3. Registrer CV-en din
Mange stillinger lyses aldri ut offentlig. Derfor kan det være lurt å registrere CV-en i ulike systemer der arbeidsgivere leter etter interessante kandidater.
De fleste stillingsportalene har denne funksjonen, men det kan også være lurt å registrere CV-en hos bemanningsbyråer som Adecco, Manpower eller StepStone.
I tillegg bruker arbeidsgiverne egne rekrutteringssystemer - for eksempel Webcruiter eller EasyCruit. Her kan du lage egen profil og laste opp både CV og attester.
Fakta
FN-konvensjonen om dine rettigheter:
Mennesker med nedsatt funksjonsevne har rett til tilgang til høyere utdanning, uten diskriminering og på lik linje med andre. Staten har ansvar for å sikre rimelig tilrettelegging for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
4. Ta kontakt med din drømmearbeidsgiver
Bruk nettverket ditt - snakk med venner og kjente og fortell at du er på utkikk etter jobb. Kanskje kjenner de noen som trenger nettopp deg?
Om du allerede vet hvor du har lyst til å jobbe, må du gjerne kontakte denne arbeidsgiveren direkte. Fortell hvem du er og hvorfor du ønsker å jobbe akkurat der. Alle arbeidsgivere setter pris på engasjement og interesse.
Igjen - ikke alle stillinger blir lyst ut. Skulle de ikke ha behov for noen akkurat nå, vet arbeidsgiveren i det minste hvem du er til en senere anledning.
5. Må jeg opplyse om funksjonsnedsettelsen min i jobbsøknaden?
Du trenger ikke informere om funksjonsnedsettelsen din i en jobbsøknad. Arbeidsgiver har heller ikke lov til å be om denne typen informasjon.
På en annen side er det flere fordeler med å være åpen om dine behov:
I videoen under hører du fra andre unge, funksjonshemmede som forteller om sin vei inn i arbeidslivet:
6. Nav kan hjelpe deg å komme i arbeid
Er du over 16 år og registrert arbeidssøker hos Nav, kan du også søke om såkalte arbeidsrettede tiltak. Dette er et tilbud Nav har at flest mulig skal være i jobb og for å hindre at folk faller utenfor arbeidslivet.
For å hjelpe deg best mulig vurderer Nav behovene og arbeidsevnen din, og bestemmer utformingen og varigheten av tiltaket sammen med deg. Det kan for eksempel være hjelp til å finne en passende arbeidsplass eller å gi deg ekstra oppfølging i starten av en ny jobb.
7. Diskriminering er strengt forbudt
Selv om det normalt sett tar litt tid å lande drømmejobben, hender det dessverre at jobbsøkere med funksjonsnedsettelser får urettferdig behandling under jobbsøking.
Husk at det er strengt forbudt for arbeidsgivere å diskriminere noen med funksjonsnedsettelse i en ansettelsesprosess.
Arbeidsgiver skal legge vekt på dine faglige kvalifikasjoner, med mindre det stilles spesielle krav til funksjonsevne for å kunne utføre arbeidsoppgavene. Dette gjelder for eksempel brannmenn eller budbilsjåfører.
Åpen
Fakta
FN-konvensjonen om dine rettigheter:
Mennesker med nedsatt funksjonsevne har rett til tilgang til høyere utdanning, uten diskriminering og på lik linje med andre. Staten har ansvar for å sikre rimelig tilrettelegging for mennesker med nedsatt funksjonsevne.
Åpen