Jobbsøker med funksjonsnedsettelse? Slik lykkes du

Har du nedsatt funksjonsevne og ønsker å jobbe? Her er noen tips som kan gjøre søkeprosessen og overgangen til arbeidslivet litt lettere.

JOBB FOR ALLE: Du har rett på tilrettelegging i arbeidslivet, og du skal ikke diskrimineres på grunn av din funksjonsnedsettelse. (Foto: Polina Tankilevitch/Pexels)

Alle som kan og vil, bør få lov til å jobbe. Det gjelder selvfølgelig også de av oss med funksjonsnedsettelser. Her har vi samlet noen tips som kan komme godt med når du jakter drømmejobben.

1. Vær tidlig ute

Å søke jobb tar tid. Særlig overgangen mellom utdanning og arbeid kan drøye lenger enn du tror.

Mest sannsynlig må du sende mange søknader og delta på flere intervjuer før du får tilbud om en stilling. Intervjuprosessen kan også være mer krevende for funksjonshemmede i noen tilfeller.

Start derfor jobbsøkingen en god stund før du ser for deg å starte i en jobb.

2. Følg med på stillingsannonser

Det finnes flere ulike stillingsportaler, hvor arbeidsgivere legger ut ledige stillinger. Du kjenner sikkert til både Nav.no og Finn.no?

I tillegg til disse bør du følge med på:

  • Jobbforalle.no - en egen stillingsportal for et mer inkluderende arbeidsliv. Her finner du også mye nyttig informasjon om søker- og intervjuprosess for deg med nedsatt funksjonsevne.
  • Jobbnorge.no - en stor stillingsportal med mye variasjon og mange stillinger ute i distriktene.

3. Registrer CV-en din

Mange stillinger lyses aldri ut offentlig. Derfor kan det være lurt å registrere CV-en i ulike systemer der arbeidsgivere leter etter interessante kandidater.

De fleste stillingsportalene har denne funksjonen, men det kan også være lurt å registrere CV-en hos bemanningsbyråer som Adecco, Manpower eller StepStone.

I tillegg bruker arbeidsgiverne egne rekrutteringssystemer - for eksempel Webcruiter eller EasyCruit. Her kan du lage egen profil og laste opp både CV og attester.

Fakta

FN-konvensjonen om dine rettigheter:

Mennesker med nedsatt funksjonsevne har rett til tilgang til høyere utdanning, uten diskriminering og på lik linje med andre. Staten har ansvar for å sikre rimelig tilrettelegging for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

4. Ta kontakt med din drømmearbeidsgiver

Bruk nettverket ditt - snakk med venner og kjente og fortell at du er på utkikk etter jobb. Kanskje kjenner de noen som trenger nettopp deg?

Om du allerede vet hvor du har lyst til å jobbe, må du gjerne kontakte denne arbeidsgiveren direkte. Fortell hvem du er og hvorfor du ønsker å jobbe akkurat der. Alle arbeidsgivere setter pris på engasjement og interesse.

Igjen - ikke alle stillinger blir lyst ut. Skulle de ikke ha behov for noen akkurat nå, vet arbeidsgiveren i det minste hvem du er til en senere anledning.

5. Må jeg opplyse om funksjonsnedsettelsen min i jobbsøknaden?

Du trenger ikke informere om funksjonsnedsettelsen din i en jobbsøknad. Arbeidsgiver har heller ikke lov til å be om denne typen informasjon.

På en annen side er det flere fordeler med å være åpen om dine behov:

I videoen under hører du fra andre unge, funksjonshemmede som forteller om sin vei inn i arbeidslivet:

6. Nav kan hjelpe deg å komme i arbeid

Er du over 16 år og registrert arbeidssøker hos Nav, kan du også søke om såkalte arbeidsrettede tiltak. Dette er et tilbud Nav har at flest mulig skal være i jobb og for å hindre at folk faller utenfor arbeidslivet.

For å hjelpe deg best mulig vurderer Nav behovene og arbeidsevnen din, og bestemmer utformingen og varigheten av tiltaket sammen med deg. Det kan for eksempel være hjelp til å finne en passende arbeidsplass eller å gi deg ekstra oppfølging i starten av en ny jobb.

7. Diskriminering er strengt forbudt

Selv om det normalt sett tar litt tid å lande drømmejobben, hender det dessverre at jobbsøkere med funksjonsnedsettelser får urettferdig behandling under jobbsøking.

Husk at det er strengt forbudt for arbeidsgivere å diskriminere noen med funksjonsnedsettelse i en ansettelsesprosess.

Arbeidsgiver skal legge vekt på dine faglige kvalifikasjoner, med mindre det stilles spesielle krav til funksjonsevne for å kunne utføre arbeidsoppgavene. Dette gjelder for eksempel brannmenn eller budbilsjåfører.

Du kan lese mer om dine rettigheter som jobbsøker og ansatt på Likestillings- og diskrimineringsombudet.no.

Skrevet av Redaksjonen ung.no, i samarbeid med FFOs rettighetssenter

Sist oppdatert: 08.11.2021

Offentleg og kvalitetssikra
JOBB FOR ALLE: Du har rett på tilrettelegging i arbeidslivet, og du skal ikke diskrimineres på grunn av din funksjonsnedsettelse. (Foto: Polina Tankilevitch/Pexels)

Fakta

FN-konvensjonen om dine rettigheter:

Mennesker med nedsatt funksjonsevne har rett til tilgang til høyere utdanning, uten diskriminering og på lik linje med andre. Staten har ansvar for å sikre rimelig tilrettelegging for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan skrive jobbsøknad?

Hvordan skriver du en søknadstekst? Hva er viktig å ha med? Her får du nyttige tips.

Skrive på PC (colourbox.com)

Jobbintervjuet - slik får du jobben

Få tips til hvordan du forbereder deg til et jobbintervju, og bli kjent med spørsmålene som er vanligst å stille på et intervju.

jobbintervju (www.colourbox.com)

Diskriminering i arbeidslivet

Det er flere lover som skal beskytte mot diskriminering i arbeidslivet – Likevel opplever mange usaklig forskjellsbehandling.

Diskriminering på jobben (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente