Kontaktlinser, hva finnes og hvordan bruker man dem?

Synsfeil som nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner kan korrigeres med briller og kontaktlinser. Her kan du lese om ulike typer kontaktlinser og hvordan de brukes på en trygg måte.

Sist oppdatert: 18.07.2022 Av: Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse

Nærbilde av en hånd som holder noen kontaktlinser
KONTAKTLINSER: Kan være et godt alternativ til briller for mange.

De aller fleste kan bruke kontaktlinser. Siden det finnes mange forskjellige typer, bør en optiker kunne hjelpe deg med å finne de kontaktlinsene som passer best for deg og dine øyne.

Det er også viktig å bruke dem på riktig måte. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Hvorfor skal du til optiker for å få kontaktlinser?

Selv om du kan kjøpe kontaktlinser på apotek eller internett, må kontaktlinsene du bruker passe til akkurat dine øyne. En optiker kan finne riktige kontaktlinser for deg, lære deg hvordan du tar kontaktlinsene på og av, og gi deg viktig informasjon om hvordan du bruker kontaktlinsene dine på en trygg og riktig måte.

Styrken på brilleglass og kontaktlinser bestemmes ut fra synsfeilen i dine øyne. Brilleglass plasseres med litt avstand fra øynene, mens kontaktlinser sitter helt inntil hornhinnen. Derfor må styrken du har i kontaktlinsene ofte være litt annerledes enn styrken i brillene. Les mer om ulike typer synsfeil i artikkelen under:

Flere typer kontaktlinser

Endagslinser er den vanligste typen kontaktlinser. Dette er «engangslinser» som du kaster etter bruk. Det finnes mange ulike merker, men det er begrenset hvor store synsfeil endagslinser kan brukes til.

Fjortendagerslinser eller månedslinser kan brukes hvis endagslinser ikke passer til øynene dine. Disse må du ta ut om kvelden og rengjøre med linsevæske. I noen tilfeller må kontaktlinser produseres på nøyaktige mål fra dine øyne.

De fleste kontaktlinser skal ikke soves med. Det finnes noen få typer kontaktlinser (døgnlinser) du kan bruke både natt og dag. Bruker du denne typen kontaktlinser, er det ekstra viktig at du kontrollerer øynene dine hos optiker minst hvert halvår.

Hvis du er nærsynt, kan du bruke nattlinser (også kalt ortokeratologi, ortho-k eller drømmelinser). Denne typen kontaktlinser har du bare på om natta når du sover, og det gjør at du kan se helt klart uten briller og kontaktlinser på dagen.

Fargede kontaktlinser

Fargede kontaktlinser kan være gøy hvis du vil forandre øyefarge eller kle deg ut med «crazy» øyne. Fargede kontaktlinser slipper gjennom mindre oksygen til øynene enn vanlige kontaktlinser. Derfor er det ekstra viktig at du bruker fargede kontaktlinser på riktig måte.

Sjekk øynene hos en optiker før du begynner å bruke fargede kontaktlinser, selv om du skal bruke de en sjelden gang. Du må ikke byttelåne kontaktlinser med andre! (Det er enda mindre hygienisk enn å låne en brukt underbukse)

Riktig bruk av kontaktlinser

God hygiene er viktig når du bruker kontaktlinser. Du må alltid vaske hendene før du tar på eller av deg kontaktlinser.

Selv om vi har veldig rent vann i Norge, lever det mikroorganismer i vann som kan skade øynene. Derfor må du aldri skylle kontaktlinsene i vann fra springen. Bruk sterilt saltvann eller linsevæske som passer til linsene hvis du trenger å skylle dem.

Det er viktig å la øynene venne seg til kontaktlinser gradvis. Du må aldri sove med kontaktlinser uten at det er avtalt med din optiker. Om morgenen bør du vente minst en halvtime fra du våkner til du tar på deg kontaktlinsene. Pass på å gå uten kontaktlinser noen timer hver dag, og minst en hel dag hver uke. Da sikrer du at øynene dine får nok oksygen.

Når du bruker kontaktlinser, er det lurt å sjekke øynene i speilet hver dag. Se om kontaktlinsene sitter der de skal og om øynene dine har normal farge. Det er vanlig å bli litt rød på øynene rett etter at du har tatt på deg kontaktlinser. Ta av deg kontaktlinsene hvis øynene fortsetter å være røde. Du bør kontakte optiker hvis rødheten ikke forsvinner, dersom du har vondt i øynene, plutselig dårlig syn, sammenklistrede øyne eller mye puss i øynene. Optiker kan henvise deg videre til øyelege hvis det er behov for det.

Når du begynner med kontaktlinser, bør en optiker følge deg opp ganske ofte i begynnelsen. Etter hvert er det lurt å gå til kontroll minst en gang i året. Noen må gå oftere til kontroll, men det er avhengig av hvilken synsfeil du har og hvilke kontaktlinser du bruker. Følg rådene du får fra optikeren din.

Ta kontakt med lege dersom du har:

  1. Røde øyne
  2. Vondt i øynene
  3. Plutselig dårlig syn (haster!)
  4. Sammenklistrede øyne
  5. Unormalt mye puss i øynene

Økonomisk støtte til kontaktlinser

Det er ingen som får økonomisk støtte til vanlige kontaktlinser. Du kan få økonomisk støtte til spesialtilpassede kontaktlinser hvis du har en synsfeil som gjør at du ikke ser godt med briller. Dette gjelder bare noen helt spesielle øyetilstander eller sykdommer.

Nærbilde av en hånd som holder noen kontaktlinser
KONTAKTLINSER: Kan være et godt alternativ til briller for mange.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?