Mensen – sånn er det

Mensen er blødningen som kommer fra skjeden én gang i måneden. Her er alt du trenger å vite.

Bind (colourbox.com)
BIND: Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen og være godt forberedt når mensen kommer.

Hva er mensen?

Mensen eller menstruasjonen, som det opprinnelig heter, er blødningen som kommer fra skjeden en gang i måneden.

Når jenta har kommet godt igang med puberteten, vil eggløsning starte. Hver måned fremover vil det da modnes et egg i en av eggstokkene og slippes ned gjennom egglederen.

Livmoren forbereder seg også hver måned på å ta imot et slikt egg. Blant annet blir slimhinnen inne i livmoren tykkere, slik at det skal være gode forhold for at egget kan utvikle seg til et foster, om det er befruktet.

Når egget kommer ned til livmoren uten å ha blitt befruktet, vil egget støtes ut sammen med den slimhinnen som har bygd seg opp. Da blør kvinnen i noen dager.

Det er dette som er menstruasjon, eller mens. Normalt er kvinner programmert til å ha mensen omtrent en gang i måneden i 35–40 år. Den blir kun avbrutt om man blir gravid, eller når man bruker hormonell prevensjon.

Les mer om menstruasjon på naturfag.no

Hva er menstruasjonssyklus?

Menstruasjonssyklus eller menssyklus er perioden fra en mens til neste. Menssyklusen regnes fra mensens første dag til første dag i neste mensperiode.

Hvor lang den tiden er, varierer fra jente til jente, men som oftest dreier det seg om 25–30 dager. Les mer om dette i sexordlista.

De første årene er det vanlig at mensen er uregelmessig, og det kan gå alt fra to uker til to–tre måneder mellom mensenperiodene.

Det er lurt å notere i en kalender hver gang mensen kommer, slik at du blir kjent med din egen syklus. Da vil du lære deg å vite når du kan forvente mensen, og du kan reagere hvis den ikke kommer som den skal.

Det finnes også ulike kalendere og apper for dette. Hvis du velger en app, så pass på at det er en som tar personvern på alvor slik at opplysningene dine ikke blir delt.

Hvis mensen ikke kommer til tiden kan det bety at du har blitt gravid, men det trenger ikke å være grunnen. Mensen kan bli litt sen om du er syk, stressa eller har spist for lite. Noen ganger skjer det uten at det er noen spesiell grunn.

Prat med foreldrene dine, helsesykepleier eller lege om mensen blir borte i lengre tid.

Når kommer den første mensen?

For mange kommer den når man er 12–13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som når de er 9 år og noen kan få den så sent som når de er 17 år. Det er først og fremst genene dine som bestemmer når mensen kommer og ulike gener fra både mor og far spiller inn.

Utflod

De fleste jenter vil merke at de får litt utflod en god stund før de får mensen for første gang. Dette fortsetter også videre etter at mensen har kommet igang. Utflod kan du merke ved at det blir litt fuktigere i skjeden og i trusa. Utflod er væske som skilles ut fra spesielle celler i slimhinnene i livmorhalsen.

Utflod lukter vanligvis lite og lukten er gjerne litt svakt syrlig. Fargen på utfloden er alt fra melkehvit til eggehviteaktig eller svakt gullig. Noen jenter har mer utflod enn andre og det kan også variere litt fra dag til dag. Rundt eggløsning kan utfloden være litt mer fast eller geleaktig.

Menstruasjonsblødningen

Noen har mensen i tre dager, andre i over en uke. I gjennomsnitt pleier det å komme ut ca. en halv desiliter blod i løpet av hele perioden du har mensen.

Noen blør mindre, og andre mer. Jenter som blør mye, kan få litt lav blodprosent og litt lavt jernnivå i blodet. Da kan man føle seg slapp og uopplagt. Dette kan sjekkes med en blodprøve hos legen.

Menstruasjonsblodet er en blanding av blod, avstøtt slimhinne og annen væske. Fargen kan ofte være litt mørk i starten og slutten av mensen, og ha mer frisk rødfarge imellom. Blodet kan også være litt klumpete.

Menstruasjonsblodet lukter litt annerledes enn den vanlige lukten fra skjeden. Blodet inneholder jern som kan gjøre at det lukter litt metallisk eller litt søtt.

Blod som blir liggende lenge vil lukte mer, så det er viktig å skifte regelmessig. Du trenger ikke å overdrive vaskingen, men ha vanlig god hygiene med vask morgen og kveld. Eventuelt kan du bruke en våtserviett når du skifter bind eller tampong, eller tømmer og skyller mensenkoppen.

Husk også god håndhygiene.

Mensensmerter

På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré. Det er vanlig å ha magesmerter eller kjenne seg trøtt og sliten under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste, ha løs mage, eller kvalme. Andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt.

Hva betyr PMS?

Det er en forkortelse av det engelske "premenstrual syndrom", og er ulike symptomer som kan oppstå før mensen.

Veldig mange kjenner seg litt dårlig noen dager før mensen kommer. Man kan få ømme bryster, vondt i hodet, verkende smerter i mage og rygg, eller kjenne seg irritert eller lei seg.

Det er ikke sikkert man kan gi mensen hele skylden for dårlig humør, men hormonene kan nok påvirke det noe. Noen kan også oppleve å bli mer kreative og aktive i dagene før mensen.

Bind, tampong eller mensenkopp?

Om du bruker bind, mensenkopp eller tampong for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Noen velger å bruke bind i starten og øver seg mer på å bruke tampong og mensenkopp etterhvert. Noen bruker litt av hvert, avhengig av situasjon og kanskje av mengden blod.

Både bind og tamponger bør byttes regelmessig og menskopp må tømmes når den er full. Dette blir du mer kjent med etter å ha brukt det en stund.

Snakk om det

Har du spørsmål om mensen, snakk med noen om det. Mamma, tanter eller bestemødre er ofte naturlig å prate med og de kan svare på det meste. Spør om hvordan det var å få mensen for dem. Det kan også være fint å dele erfaringer med en venninne.

Helsesykepleier på skolen din er en du kan prate med og spørre om det er noe du lurer på, eller kanskje du kan prate med lærer.

Mensen er noe av det mest naturlige med kvinnekroppen! Husk at det å kjøpe bind og tamponger på butikken er like selvfølgelig som å kjøpe tannkrem.

Hurra for mensen!

Har du noen gang tenkt over de positive sidene ved mensen? Når du får mensen vet du at kroppen virker som den skal, og at du en gang kan bli mamma om du ønsker det.

Mange venter og venter. Nå som du har fått mensen slipper du å lure på når din første mens skal komme.

Mensen KAN være en god unnskyldning til å stelle litt ekstra pent med deg selv. Senk skuldrene og ta det som en mulighet til å slappe av.

Neste gang du får en kommentar om mensen – svar stolt og si "Ja, det har jeg faktisk".

Skrevet av Helsesykepleier, ung.no

Sist oppdatert: 19.10.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Bind (colourbox.com)
BIND: Vet du mer, kan du lære deg å leve godt med mensen og være godt forberedt når mensen kommer.

Fakta

Hvis du blør mye når du har mensen, kan dette gjøre at du får litt lavt jernlager. Da kan du bli slapp og uopplagt. Det kan være lurt å sjekke dette med en blodprøve hos legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Mensen har ikke kommet til tiden

Du kan irritere deg over at mensen kommer, men når den ikke kommer som den skal, kan du bli bekymret. Det kan være ulike grunner til at mensen ikke kommer til tiden.

Menstruasjonskalender (foto: ung.no)

Når kommer mensen første gang?

Det er ikke mulig å si akkurat når du får mensen. Det finnes allikevel noen tegn du kan se etter.

Jente holder kalender.

Utflod – til nytte og bekymring

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Hvis utfloden endrer seg kan det være et tegn på at noe er galt.

Tegning av jente som ser ned i trusa si.

Hjelp, jeg har mensensmerter

Får du vondt i magen når du har mensen? Kanskje du blir kvalm eller oppblåst? Mensensmerter er ganske vanlig etter puberteten. Noen kjenner kun svake smerter, andre blir helt satt ut.

Jente holder seg for magen (colourbox.com)

Alt om bind, tampong og menskopp

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Bind, tampong og menskopp
Aktuelt

Små og store penisplager

Ser du noe på penis som ikke har vært der før? Noen plager er ufarlige og forsvinner av seg selv, andre er mer alvorlige og må behandles. Her er en oversikt.

HJELP?! Noe ukjent som skjer i underlivet? Gradvise forandringer som skjer i ungdomstiden er som oftest helt normal. Foto: Colourbox

Er det toll på gaver fra utlandet?

Får du tilsendt en gave fra en privatperson bosatt i utlandet, er den toll- og avgiftsfri hvis verdien på varen er 1 000 norske kroner eller mindre.

Pakke leveers ut fra posten (colourbpx.com)

Be om hjelp hvis du strever psykisk

Livet består av både oppturer og nedturer. Det er normalt å ha vanskelige tanker og følelser i perioder. Noen ganger kan du trenge litt hjelp for å takle det.

Tenåringsgutt lener seg på tenåringsjente mens han holder rundt henne.