Hva er mensen?

Mensen eller menstruasjonen, som det opprinnelig heter, er blødningen som kommer fra skjeden en gang i måneden.

Når jenta har kommet godt igang med puberteten, vil eggløsning starte. Hver måned fremover vil det da modnes et egg i en av eggstokkene og slippes ned gjennom egglederen.

Livmoren forbereder seg også hver måned på å ta imot et slikt egg. Blant annet blir slimhinnen inne i livmoren tykkere, slik at det skal være gode forhold for at egget kan utvikle seg til et foster, om det er befruktet.

Når egget kommer ned til livmoren uten å ha blitt befruktet, vil egget støtes ut sammen med den slimhinnen som har bygd seg opp. Da blør kvinnen i noen dager.

Det er dette som er menstruasjon, eller mens. Normalt er kvinner programmert til å ha mensen omtrent en gang i måneden i 35–40 år. Den blir kun avbrutt om man blir gravid, eller når man bruker hormonell prevensjon.

Les mer om menstruasjon på naturfag.no

Hva er menstruasjonssyklus?

Menstruasjonssyklus eller menssyklus er perioden fra en mens til neste. Menssyklusen regnes fra mensens første dag til første dag i neste mensperiode.

Hvor lang den tiden er, varierer fra jente til jente, men som oftest dreier det seg om 25–30 dager. Les mer om dette i sexordlista.

De første årene er det vanlig at mensen er uregelmessig, og det kan gå alt fra to uker til to–tre måneder mellom mensenperiodene.

Det er lurt å notere i en kalender hver gang mensen kommer, slik at du blir kjent med din egen syklus. Da vil du lære deg å vite når du kan forvente mensen, og du kan reagere hvis den ikke kommer som den skal.

Det finnes også ulike kalendere og apper for dette. Hvis du velger en app, så pass på at det er en som tar personvern på alvor slik at opplysningene dine ikke blir delt.

FAKTA

Hvis du blør mye når du har mensen, kan dette gjøre at du får litt lavt jernlager. Da kan du bli slapp og uopplagt. Det kan være lurt å sjekke dette med en blodprøve hos legen.

Hvis mensen ikke kommer til tiden kan det bety at du har blitt gravid, men det trenger ikke å være grunnen. Mensen kan bli litt sen om du er syk, stressa eller har spist for lite. Noen ganger skjer det uten at det er noen spesiell grunn.

Prat med foreldrene dine, helsesykepleier eller lege om mensen blir borte i lengre tid.

Når kommer den første mensen?

For mange kommer den når man er 12–13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som når de er 9 år og noen kan få den så sent som når de er 17 år. Det er først og fremst genene dine som bestemmer når mensen kommer og ulike gener fra både mor og far spiller inn.

Utflod

De fleste jenter vil merke at de får litt utflod en god stund før de får mensen for første gang. Dette fortsetter også videre etter at mensen har kommet igang. Utflod kan du merke ved at det blir litt fuktigere i skjeden og i trusa. Utflod er væske som skilles ut fra spesielle celler i slimhinnene i livmorhalsen.

Utflod lukter vanligvis lite og lukten er gjerne litt svakt syrlig. Fargen på utfloden er alt fra melkehvit til eggehviteaktig eller svakt gullig. Noen jenter har mer utflod enn andre og det kan også variere litt fra dag til dag. Rundt eggløsning kan utfloden være litt mer fast eller geleaktig.

Menstruasjonsblødningen

Noen har mensen i tre dager, andre i over en uke. I gjennomsnitt pleier det å komme ut ca. en halv desiliter blod i løpet av hele perioden du har mensen.

Noen blør mindre, og andre mer. Jenter som blør mye, kan få litt lav blodprosent og litt lavt jernnivå i blodet. Da kan man føle seg slapp og uopplagt. Dette kan sjekkes med en blodprøve hos legen.

Menstruasjonsblodet er en blanding av blod, avstøtt slimhinne og annen væske. Fargen kan ofte være litt mørk i starten og slutten av mensen, og ha mer frisk rødfarge imellom. Blodet kan også være litt klumpete.

Menstruasjonsblodet lukter litt annerledes enn den vanlige lukten fra skjeden. Blodet inneholder jern som kan gjøre at det lukter litt metallisk eller litt søtt.

Blod som blir liggende lenge vil lukte mer, så det er viktig å skifte regelmessig. Du trenger ikke å overdrive vaskingen, men ha vanlig god hygiene med vask morgen og kveld. Eventuelt kan du bruke en våtserviett når du skifter bind eller tampong, eller tømmer og skyller mensenkoppen.

Husk også god håndhygiene.

 

 

Mensensmerter

På fagspråket heter menstruasjonssmerter dysmenoré. Det er vanlig å ha magesmerter eller kjenne seg trøtt og sliten under mensens første dager. Noen kan føle seg oppblåste, ha løs mage, eller kvalme. Andre kan føle at de ikke yter like bra som ellers i for eksempel idrett. Andre har ikke plager i det hele tatt.

Hva betyr PMS?

Det er en forkortelse av det engelske "premenstrual syndrom", og er ulike symptomer som kan oppstå før mensen.

Veldig mange kjenner seg litt dårlig noen dager før mensen kommer. Man kan få ømme bryster, vondt i hodet, verkende smerter i mage og rygg, eller kjenne seg irritert eller lei seg.

Det er ikke sikkert man kan gi mensen hele skylden for dårlig humør, men hormonene kan nok påvirke det noe. Noen kan også oppleve å bli mer kreative og aktive i dagene før mensen.

Bind, tampong eller mensenkopp?

Om du bruker bind, mensenkopp eller tampong for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Noen velger å bruke bind i starten og øver seg mer på å bruke tampong og mensenkopp etterhvert. Noen bruker litt av hvert, avhengig av situasjon og kanskje av mengden blod.

Både bind og tamponger bør byttes regelmessig og menskopp må tømmes når den er full. Dette blir du mer kjent med etter å ha brukt det en stund.

 • arrow_drop_down_circle  Vanlige spørsmål om mensen
  Kan man hoppe over en mens?

  – Det er mulig å forskyve en mens hvis du skal noe viktig der det passer veldig dårlig å få mensen. Spør helsesykepleier eller legen om hvordan du skal gjøre det. Få råd om hva du kan gjøre hvis det er litt krise om mensen kommer i ferien i artikkelen her.

  Kan man ha sex når man har mensen?

  – Ja, det går bra. Om du selv vil og har lyst. Både kjæling og samleie er mulig. Selve samleiet kan kjennes litt annerledes enn vanlig, siden fukten i skjeden blandes med blod.

  Kan man trene når man har mensen?

  – Du kan veldig gjerne trene, også under mensen. Det beste er å leve så mye som mulig som ellers, men det er også lov å ta det litt rolig om du har veldig vondt eller blør mye.

  Bade da?

  – Ja, da. Om ikke vannet er veldig skittent eller ekstremt kalt. Tampong/OB er praktisk om du skal bade. Men det kan være lurt å bytte tampongen etter at du har tatt et bad. Mensenkopp kan også bruks når du bader.

  Kan man bli gravid når man har mensen?

  – Ja, det kan man. Rett før mensen og de første dagene i mensenperioden er det mindre sjanse, men siden eggløsningen kan komme uregelmessig, spesielt om du er ung, så kan man bli gravid selv under perioder da man tror at man er sikker. Noen spør om om tampong beskytter mot graviditet. Hvis du bruker tampong og dere har samleie, kan tampongen dyttes innover. Det kan være ubehagelig og det er ikke anbefalt. Tampong beskytter verken mot infeksjon eller graviditet.

  Kan man bli gravid før man har fått sin første mens?

  – Ja, det kan man. Kanskje man er i ferd med å få sin første mens og har sin første eggløsning.

  Kan man bruke tampong eller menskopp selv om man er jomfru?

  – Ja. Ofte er åpningen i skjeden så stor at det fint går an å føre den minste tampongen opp. Start med denne størrelsen så du venner deg til det, og så kan du nok greie å bruke en større størrelse etterhvert. Prøv deg gradvis frem. Du vil fortsatt være jomfru selv om du har brukt tampong.

Snakk om det

Har du spørsmål om mensen, snakk med noen om det. Mamma, tanter eller bestemødre er ofte naturlig å prate med og de kan svare på det meste. Spør om hvordan det var å få mensen for dem. Det kan også være fint å dele erfaringer med en venninne.

Helsesykepleier på skolen din er en du kan prate med og spørre om det er noe du lurer på, eller kanskje du kan prate med lærer.

Mensen er noe av det mest naturlige med kvinnekroppen! Husk at det å kjøpe bind og tamponger på butikken er like selvfølgelig som å kjøpe tannkrem.

Hurra for mensen!

Har du noen gang tenkt over de positive sidene ved mensen? Når du får mensen vet du at kroppen virker som den skal, og at du en gang kan bli mamma om du ønsker det.

Mange venter og venter. Nå som du har fått mensen slipper du å lure på når din første mens skal komme.

Mensen KAN være en god unnskyldning til å stelle litt ekstra pent med deg selv. Senk skuldrene og ta det som en mulighet til å slappe av.

Neste gang du får en kommentar om mensen – svar stolt og si "Ja, det har jeg faktisk".