Når kommer mensen første gang?

Det er ikke mulig å si akkurat når du får mensen. Det finnes allikevel noen tegn du kan se etter.

Jente holder kalender.
TÅLMODIGHET: Mange jenter venter spent på når mensen skal komme første gang. Noen får den tidlig, andre får den sent. (Foto: Colourbox)

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller.

Noen kan få den så tidlig som i 9-årsalderen, og noen kan få den så sent som når de er 17 år.

Spør du mamma eller en søster når de fikk mensen, kan du kanskje få en liten anelse om når du får den. Ofte kan man ligne litt på familiemedlemmer, men slett ikke alltid.

Fakta

Mensen kommer en gang mellom 9 og 17 år. Det er altså store forskjeller fra jente til jente.

Tegn på at mensen snart kommer

Mensen kommer når puberteten er godt i gang. Det vil si at du har vokst mye, har begynt å få bryster og fått hår på kjønnsorganet og under armene.

Noen har litt vondt i magen før den første mensen kommer. Det er også normalt at du har begynt å få utflod og ofte får du utflod et par år før mensen kommer.

Utflod er en væske som blir laget av celler i skjeden. Den er med på å rense og gjøre miljøet i skjeden optimalt. Det er veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har. Ofte kan man se utfloden i trusa, og den kan være alt fra hvit til litt eggehvit. Den lukter ikke så mye, men kan lukte litt surt.

Du skal aldri vaske deg inne i skjeden siden skjeden renser seg selv, og utfloden er en del av denne renselsen. Hvis utfloden er litt brunaktig, kan det være tegn på at mensen er på vei.

Når skal du kontakte lege?

Hvis du ikke har fått noen pubertetstegn når du er 14 og heller ikke har fått mensen da, kan du snakke med legen din.

Det samme gjelder hvis du ikke har fått mensen, selv om du har fått tegn på pubertet og er 16 år. Da kan legen ta blodprøver og sjekke mengden av kjønnshormoner.

Så om du har kommet i puberteten, men ikke har fått mensen ennå og er under 16 år, trenger du ikke å bekymre deg eller gå til lege.

Hvordan fortelle at du har fått mensen?

Mange jenter venter spent på å få mensen og er stort sett stolte og glade når den kommer. Noen kan også synes at det ikke er så enkelt. Snakk gjerne med venninner eller søsken som er eldre og har erfaring om det er noe du lurer på. De fleste synes det er helt greit og vil gjerne hjelpe med råd.

Noen gruer seg og synes det er flaut å fortelle at de har fått sin første mens siden dette er noe nytt. Husk at for foreldre er mensen en vanlig ting, og at de vet at det er noe som kommer når du har kommet i puberteten.

Prøv å bare si det som en helt vanlig ting, og så kan du jo be dem kjøpe bind eller tamponger, skrive det på handlelappen, eller be om penger til det.

Hvis det er noe du lurer på kan du snakke med helsesykepleier på skolen din eller med noen på helsestasjon for ungdom.

Gratis bind og tamponger?

Mange syns det er urettferdig at de skal bruke penger på bind og tamponger. I noen kommuner er det nå bestemt at jenter kan få bind og tamponger gratis. Sjekk ut hvordan det er i din kommune, og hvor du kan få tak i det. Helsesykepleier eller lærer vet sikkert hvordan ordningen er der du bor.

Skrevet av Helsesykepleier, ung.no

Sist oppdatert: 10.01.2022

Offentleg og kvalitetssikra
Jente holder kalender.
TÅLMODIGHET: Mange jenter venter spent på når mensen skal komme første gang. Noen får den tidlig, andre får den sent. (Foto: Colourbox)

Fakta

Mensen kommer en gang mellom 9 og 17 år. Det er altså store forskjeller fra jente til jente.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hjelp, jeg har ikke kommet i puberteten

Har de andre jentene i klassen fått større bryster, bortsett fra deg? Har de andre guttene i klassen fått hår under armene og dypere stemme, bortsett fra deg? Du kan ha forsinket pubertet.

Tegning av to gutter der den ene har fått hår under armen.

Mensen – sånn er det

Mensen er en blødning som kommer fra skjeden til jenter én gang i måneden. Her er alt du trenger å vite om menstruasjon.

Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente