Når kommer mensen første gang?

Det er ikke mulig å si akkurat når du får mensen. Det finnes allikevel noen tegn du kan se etter.

Sist oppdatert: 10.01.2022 Av: Helsesykepleier, ung.no

Jente holder kalender.
TÅLMODIGHET: Mange jenter venter spent på når mensen skal komme første gang. Noen får den tidlig, andre får den sent. (Foto: Colourbox)

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller.

Noen kan få den så tidlig som i 9-årsalderen, og noen kan få den så sent som når de er 17 år.

Spør du mamma eller en søster når de fikk mensen, kan du kanskje få en liten anelse om når du får den. Ofte kan man ligne litt på familiemedlemmer, men slett ikke alltid.

Fakta

Mensen kommer en gang mellom 9 og 17 år. Det er altså store forskjeller fra jente til jente.

Tegn på at mensen snart kommer

Mensen kommer når puberteten er godt i gang. Det vil si at du har vokst mye, har begynt å få bryster og fått hår på kjønnsorganet og under armene.

Noen har litt vondt i magen før den første mensen kommer. Det er også normalt at du har begynt å få utflod og ofte får du utflod et par år før mensen kommer.

Utflod er en væske som blir laget av celler i skjeden. Den er med på å rense og gjøre miljøet i skjeden optimalt. Det er veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har. Ofte kan man se utfloden i trusa, og den kan være alt fra hvit til litt eggehvit. Den lukter ikke så mye, men kan lukte litt surt.

Du skal aldri vaske deg inne i skjeden siden skjeden renser seg selv, og utfloden er en del av denne renselsen. Hvis utfloden er litt brunaktig, kan det være tegn på at mensen er på vei.

Når skal du kontakte lege?

Hvis du ikke har fått noen pubertetstegn når du er 14 og heller ikke har fått mensen da, kan du snakke med legen din.

Det samme gjelder hvis du ikke har fått mensen, selv om du har fått tegn på pubertet og er 16 år. Da kan legen ta blodprøver og sjekke mengden av kjønnshormoner.

Så om du har kommet i puberteten, men ikke har fått mensen ennå og er under 16 år, trenger du ikke å bekymre deg eller gå til lege.

Hvordan fortelle at du har fått mensen?

Mange jenter venter spent på å få mensen og er stort sett stolte og glade når den kommer. Noen kan også synes at det ikke er så enkelt. Snakk gjerne med venninner eller søsken som er eldre og har erfaring om det er noe du lurer på. De fleste synes det er helt greit og vil gjerne hjelpe med råd.

Noen gruer seg og synes det er flaut å fortelle at de har fått sin første mens siden dette er noe nytt. Husk at for foreldre er mensen en vanlig ting, og at de vet at det er noe som kommer når du har kommet i puberteten.

Prøv å bare si det som en helt vanlig ting, og så kan du jo be dem kjøpe bind eller tamponger, skrive det på handlelappen, eller be om penger til det.

Hvis det er noe du lurer på kan du snakke med helsesykepleier på skolen din eller med noen på helsestasjon for ungdom.

Gratis bind og tamponger?

Mange syns det er urettferdig at de skal bruke penger på bind og tamponger. I noen kommuner er det nå bestemt at jenter kan få bind og tamponger gratis. Sjekk ut hvordan det er i din kommune, og hvor du kan få tak i det. Helsesykepleier eller lærer vet sikkert hvordan ordningen er der du bor.

Jente holder kalender.
TÅLMODIGHET: Mange jenter venter spent på når mensen skal komme første gang. Noen får den tidlig, andre får den sent. (Foto: Colourbox)

Fakta

Mensen kommer en gang mellom 9 og 17 år. Det er altså store forskjeller fra jente til jente.

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Mensen

Les mer

Pubertet

Les mer

Kropp

Les mer