Hva skal jeg bruke?

Om du bruker bind, tampong eller mensenkopp for å samle opp menstruasjonsblodet, er opp til deg. Noen velger å bruke bind i starten og øver seg mer på å bruke tampong eller mensenkopp etterhvert. Noen bruker litt av hvert, avhengig av situasjon og kanskje av mengden blod. Bind og tamponger finnes i ulike størrelser tilpasset mengden blod. Ofte blør man mer i starten av hver menstruasjon og må da bruke en stor størrelse, for så å gå over til en mindre størrelse når blødningen blir mindre. Truseinnlegg er den minste størrelsen bind og kan brukes helt på slutten av mensen, om man har mye utflod noen ganger eller som en sikkerhet når man går og venter på at mensen skal komme.

Menskopp kan erstatte tamponger eller bind. Det er en liten silikonkopp som man bretter samme og fører inn i skjeden og som legges til rette slik at den kan samle opp mensblodet på en trygg måte. Denne tømmes regelmessig, vaskes og settes inn igjen.

Bruksanvisning følger med i pakken både på menskopp og tamponger. Les denne nøye før du prøver.

FAKTA

Husk god håndhygiene når du skal bytte bind, tamponger og mensenkopp. God underlivshygiene er også ekstra viktig når du har mensen for å unngå lukt. -Men du skal ikke vaske underlivet med parfymert såpe, men bruke bare vann, eller et såpelignende produkt som er beregnet for underlivet.

Bind

Det er stort utvalg i bind. Det er mange merker og mange størrelser. Det viktige er at du finner bind du liker og som passer til mengden blødning du har. De dagene du blør mye, må du ha et litt større bind, og de dagene du blør mindre kan du greie deg med et lite, eller bare et truseinnlegg. Om natten kan det være lurt å bruke et nattbind når du blør en del. Det rommer litt mere blod og er litt større.

Noen bruker også tamponger eller mensenkopp og et bind eller truseinnlegg i kombinasjon, for å sikre om det skulle komme en liten lekkasje. Finn ut hva som passer for deg.

Tampong

Tampong finnes i mange størrelser, tilpasset blødningsmengde og skjedestørrelse. Den minste størrelsen kan være fin å starte med første gangen. Etterhvert vil du kunne bruke andre størrelser og da kan du velge den som passer i forhold til hvor mye du blør. Tampong er lagd av bomull eller et annet materiale som suger opp menstruasjonsblodet direkte i skjeden effektivt. I tampongen er det festet en snor som gjør at det er enkelt å ta tampongen ut igjen ved å bare trekke i snora. Noen tamponger har en innføringshylse, andre har ikke det og da er det bare å bruke fingeren for å få den på plass.

Menskopp

Menskopp er en silikonkopp som legges inn i skjeden. Menstruasjonsblodet samler seg i denne koppen i stedet for å renne ut av skjeden. Koppen er lagd for å kunne brukes igjen og igjen. Den må tas ut og tømmes for blod innimellom og maks hver 12. time. Husk da å vaske av den før du putter den inn igjen. Det finnes ulike typer menskopp og de finnes i ulike størrelser. Før du tar i bruk menskopp er det viktig at du finner riktig størrelse til din kropp. Det har noe å si hvor stor livmorhalsen er, hvor langt ned i livmoren den sitter, og hvor mye du blør. Spør eller les mer om det der du kan kjøpe menskopp: På apotek eller på nettbutikk. Det er mange ulike menskopper på markedet. Du finner gode bruksanvisninger på produsentenes nettsider. Les og følg også rådene om sterilisering og jevnlig vask av menskoppen.

Innsetting av tampong?

Les først gjennom instruksen i pakken. Fjern emballasjen og rett ut uttrekkssnoren. Kontroller at snoren sitter godt fast og at den henger fritt ned.

 • Vask hendene først.

 • Ta av plasten som er utenpå tampongen.

 • Du kan sitte på WC eller stå med det ene beinet på en stol og det andre på golvet.

 • Hold i tampongen med snora ned. (Den trekker du i når tampongen skal ut igjen).

 • Bruk gjerne et speil for å se om du er på rett plass.

 • Prøv å føre tampongen gjennom skjedeåpningen. Hvis du får til dette, skyv den en fingerlengde innover. Så er den på plass.

  Tips:

  Slapp av og ta deg god tid. Hvis du er anspent, strammer du musklene. Plasser deg i en stilling som er behagelig for deg. Du kan enten sitte på toalettet med knærne godt fra hverandre, stå med lett bøyde knær, eller med den ene foten på toalettsetet. Det siste er kanskje det letteste.

  Hold den nederste delen av tampongen mellom tommel og langfinger mens pekefingeren holdes på bunnen. Skyv de indre kjønnsleppene til hver side fra skjedeåpningen med den andre hånden. Pust sakte ut, slapp av i musklene i bekkenet og skyv tampongen forsiktig inn i skjeden så langt det går med pekefingeren, bakover og oppover. Du må skyve inn med det meste av fingeren før tampongen er på plass. Tampongen skal nå sitte riktig. Snoren skal henge fritt utenfor kroppen og du skal ikke kjenne tampongen.

  Sette i tampong

  Det kan være litt uvant og litt ubehagelig de første gangene du prøver å sette inn en tampong.

  Øv deg på dette når du har god tid, er alene og slapper av i musklene rundt skjedeåpningen. Det er best å øve når du har mensen, for da sklir tampongen litt lettere inn. Husk at det er viktig å få tampongen langt nok inn for at den ikke skal kjennes når du går.

  Hvordan ta ut tampongen

  Vanligvis er det veldig enkelt å ta ut tampongen ved å bare ta tak i snoren som henger ut av skjeden og trekke den rolig ut mens du slapper av i underlivet. Noen syns det kan være litt vondt å trekke tampongen ut. Et råd kan være at du prøver å sitte avslappet på toalettet eller på huk og så slappe helt av i underlivet og trekker den rolig og bestemt ut. Det kan være mer ubehagelig om tampongen har blitt lite fylt med blod, eller om det er en for stor størrelse.

  Tampongen kan ikke forsvinne. Mange er redde for det og blir litt stresset om de ikke finner snoren for å trekke den ut. Hvis du opplever det, så ta det med ro, det vil gå bra.

  • Sjekk en gang til om du finner tråden. Som regel er den der selv om du ikke kjente den med det samme.
  • Du kan også kjenne inn med fingeren og kjenne den innerst i skjeden.
  • Om du slett ikke finner tråden, kan du sette deg på huk og prøve å få tak i den med en eller to fingre og få den ut på den måten.
  • Om du ikke greier det, så vent et par timer før du prøver igjen.
  • Om du slett ikke greier det selv, kan du oppsøke lege for å få tatt den ut.

  Bruk av mensenkopp

  Når du har den riktige størrelsen gjør du følgene:

  • arrow_drop_down_circle  Hvordan bruke menskopp

   1. Før du bruker koppen bør du sterilisere den ved å koke den i tre minutter. Kok den så én gang før eller etter hver menstruasjon.
   2. Vask alltid hendene godt før du setter inn koppen.
   3. Fold menskoppen sammen slik at den danner en C-form. Det finnes mange brettemetoder. Prøv deg frem for å finne den du er mest komfortabel med.
   4. Før så menskoppen inn i skjeden mens du åpner leppene med den andre hånden.
   5. Hvis du sliter med å få koppen fylt med vakuum, eller er usikker på om den sitter riktig, kan du ta en runde rundt kanten og sjekke at den er brettet ut eller prøve å rotere den.
   6. Trekk den så ut når du ønsker å vaske den. Rengjøring er viktig. Du kan ha koppen inntil 12 timer. Skyll den så i vann, og eventuelt med såpe (om såpen ikke er pH-nøytral bør du passe på å skylle koppen godt etterpå).
   7. For å få koppen ut må du bryte vakuumet. Den lille stilken er til for å gjøre det enklere å dra den ut. Hvis du sliter med å få den ut kan du trykke koppen litt sammen, eller sette inn en finger øverst på koppen for å skape en luftlomme.

   Tips:

   • Som med alle nye produkter vil det ta litt tid å venne seg til dette produktet. Ikke bli frustrert om du ikke får det til de første gangene, og må prøve om igjen. Dette er helt vanlig. Det er også en fin måte å bli bedre kjent med underlivet sitt på.
   • Du kan også øve på å sette den inn når du ikke har mensen. Menskoppen kan brukes utenfor menstruasjonssyklusen, og kan brukes for å samle opp utflod.
   • Det kan være lurt å fukte den med litt lunkent vann før man setter den inn, for at den skal skli lettere inn.
   • Det er ikke meningen at den skal like langt opp som en tampong, men den skal ikke kjennes etter at den er satt inn.
   • For å forsikre deg om at menskoppen har foldet seg helt ut kan det hjelpe å ta en knebøy. Det kan også hjelpe å bøye overkroppen fremover samtidig som bena står strake.
   • Dersom den må tømmes på et offentlig toalett med båser kan våtservietter eller papir brukes, så kan du heller vaske den ordentlig når du er hjemme igjen.
   • Dersom du føler stilken er i veien er det mulig å klippe den ned. Men før du klipper den ned bør du eventuelt vente til du har testet den en syklus. Koppen vil automatisk skli litt opp i skjeden, og da er det lettere å ta den ut dersom man har en stilk på koppen.

  Tampong eller mensenkopp og jomfru?

  Det er mulig å bruke tampong eller mensenkopp om du er jomfru.

  Fjern alltid tampongen før du setter inn en ny.

  Tamponger er kun beregnet på å suge opp menstruasjonsvæske. Ikke bruk tampong mellom hver menstruasjon eller mot utflod. Utfloden som kommer da fungerer som en naturlig smøring og tamponger vil tørke ut slimhinnne. Bruk heller truseinnlegge som du skifter 2-3 ganger om dagen. Når du bruker tampong, bør du skifte den ca. hver 4. time og oftere hvis du blør mye.

  Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen inn til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere mye i størrelse. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner, særlig hos jenter i og etter pubertet. Når en får mens renner blodet fra livmoren og ut igjennom den åpningen som er. Oftest så er åpningen så stor at det fint går an å føre den minste tampongen opp i skjeden. Start med denne størrelsen så du venner deg til det og så kan du nok greie å bruke en større størrelse etterhvert. Prøv deg gradvis frem. Det viktigste er å prøve å slappe av når du fører tampongen inn og få den langt nok inn så den ikke kjennes ytterst i skjeden. Du vil fortsatt være jomfru selv om du har brukt tampong.

  Noen jenter har blitt omskåret. Da kan tampongbruk eller bruk av mensenkopp være vanskelig.

  Spør noen om du lurer

  Har du spørsmål rundt mensen eller bruken av tampong, bind eller mensenkopp, så spør noen som har erfaring: En venn, mamma, søster, helsesykepleier eller lærer. Pappa kan også ha kunnskap og gi deg støtte og råd.

  Innkjøp

  Foreldre kan kjøpe inn det du trenger av bind eller tamponger. De har faktisk også plikt til å sørge for at du har det du trenger av nødvendige ting frem til du er 18 år. Det er lurt å ha et liten utvalg av det du trenger klart til mensen kommer. Det enkleste er jo å handle det inn på vanlig matvarebutikk eller netthandel. Det er flere merker og mange størrelser å velge i. Du kan også få tilsendt prøvepakker fra de ulike produsentene om du søker dem opp på nett.

  Når du trener

  Du kan veldig gjerne trene, også under mensen. Mange er redd det skal blø igjennom om de beveger seg mye. Skifter du bind, mensenkopp eller tampong rett før du trener og har en tilpasset størrelse, så vil det gå fint. Noen syns at de føler seg mer bevegelig når de bruker tampong eller mensenkopp, mens andre syns de kjenner dem mer da. Vil du være på den sikre siden, kan du for eksempel bruke tampong eller mensenkopp og et liten bind i tillegg i tilfelle lekkasje.

  Bytt også etter trening om du har trent en stund, og ta gjerne en dusj.

  Når du bader

  Det går helt fint å bade når du har mensen om du får til å bruke tampong eller mensenkopp. Det er ikke så praktisk med bind, for det blir bløtt opp og fyllt av vannet. Bytt tampong eller tøm mensenkoppen FØR du bader. Bytt også tampongen ETTER badet. Hvis du badet med bind, så skift også da rett etter badet.

  Når du sover

  Det finnes nattbind som er litt større og lengre, slik at du ikke blør igjennom om natten. Du kan også eventuelt bruke tampong om natten, men den skal ikke ligge inne mer enn maksimum 8 timer. Noen blør lite om natten og noen blør mye. Det du bruker må tilpasses mengden. Blør du veldig mye, kan du bruke et nattbind i tillegg til tampongen. Blør du lite, kan det være greit å bare bruke bind. Hvis du blør lite, kan en tampong som blir liggende lenge trekke til seg væske fra slimhinnen og da kan det blir litt sårhet. Mensenkopp kan også brukes om natten. Du kan prøve deg frem med hva som fungerer best for deg.

  Tampong og spiral

  Du kan vanligvis bruke tampong når du har spiral, men i pakningsvedlegget til noen hormonspiraler anbefales bruk av bind. Du må være nøye med å skifte tampong oftere fordi gammelt blod i tampongen er noe bakterier lettere kan "trives" i. De første dagene etter innsetting av spiral anbefales ikke bruk av tampong.

  Sex når du har mensen?

  Noen syns ikke det føles OK å ha sex når de har mensen. Andre syns det er helt greit. Mengden blod kan jo også innvirke på hva som føles greit. Å onanere kan gå greit i alle fall, men samleie kan være litt mindre greit.

  Samleie med tampongen i skjeden

  Det kan føles ubehagelig å ha samleie med tampong i skjeden. Det er ikke anbefalt og det beskytter ikke mot verken infeksjon eller graviditet.

  Tampongen kan bli dyttet langt inn om du har den inne når du har samleie, men den forsvinner ikke. Den er i skjeden. En tampong skal ikke være i skjeden i mer enn 8 timer. Hvis du ikke får den ut selv, må du snakke med lege på helsestasjon for ungdom, fastlege eller legevakt så snart som mulig, for å få tatt den ut.