Undersøk testiklene dine!

Mange bekymrer seg for testikkelkreft. Heldigvis er det som oftest uten grunn. Hvis du vet hvordan testiklene dine normalt kjennes ut, vil det være lettere å vite om noe er galt.

Sist oppdatert: 14.12.2020 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Tegning av gutt som står på badet etter en dusj og kjenner på pungen sin.
SJEKK: Ta en sjekk av og til når du først er i dusjen. Mange bekymrer seg for testikkelkreft, men du kan enkelt sjekke selv og følge med. Illustrasjon: ung.no/Endre Hesthagen

Det de fleste kjenner som en kul på testikkelen, er bitestikkelen. Bitestikkelen er et lite bananformet organ som ligger inntil testikkelen i overgangen mellom testikkelen og sædlederen.

Det er helt normalt at den skal være der.

Det finnes også andre kuler i pungen som skal være der. Dette kan for eksempel være brokk, vannbrokk, cyster og åreknuter.

Undersøk testiklene dine selv

Det er anbefalt at du selv undersøker testiklene jevnlig. Gjør det gjerne på en fast dato, så er det lettere å huske. Det tar bare noen minutter.

Slik undersøker du testiklene dine:

  • Gjør det mens du står oppreist, gjerne etter et varmt bad eller en dusj. Da er det lettest å oppdage forandringer.
  • Se på pungen, gjerne i et speil. Se etter hevelser som ikke har vært der tidligere.
  • Undersøk hver testikkel for seg. La testikkelen gli lett mellom tommelen og de øvrige fingrene uten å trykke for mye. Vanligvis er testikkelen bløt og elastisk. Overflaten er glatt og jevn.
  • Se på størrelsen på de to testiklene. Det er vanlig at testiklene er ulike, men det er ikke vanlig at de blir større etter at de er ferdig utvokst. Kjenn etter kuler.

Undersøker du testiklene jevnlig, vet du etter hvert hvordan testiklene dine kjennes ut- På den måten kan du bli i bedre stand til å oppdage eventuelle forandringer.

Testikkelkreft

Noen forandringer kan i verste fall være symptomer på testikkelkreft. De fleste kulene som skyldes kreft ligger på framsiden av testikkelen, og de er vanligvis ikke vonde å ta på.

I andre tilfeller blir hele testikkelen hard, og/eller den blir større. En sjelden gang kan størrelsen faktisk avta samtidig som testikkelen blir hardere enn før.

Det er ca. 300 som får diagnosen testikkelkreft hvert år i Norge, men med moderne behandling er sjansen for å bli helt frisk igjen veldig god.

Kjenner du en kul du ikke har kjent der tidligere og den ikke forsvinner av seg selv, er det beste å få det undersøkt hos fastlegen din eller en lege ved helsestasjon for unge.

Tegning av gutt som står på badet etter en dusj og kjenner på pungen sin.
SJEKK: Ta en sjekk av og til når du først er i dusjen. Mange bekymrer seg for testikkelkreft, men du kan enkelt sjekke selv og følge med. Illustrasjon: ung.no/Endre Hesthagen

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?