Krysskulturell? Vær stolt av det!

Vokser du opp mellom ulike kulturer og synes det er utfordrende? Husk at bakgrunnen din også gir deg noen helt spesielle superkrefter.

Sist oppdatert: 22.12.2021 Av: IMDi, i samarbeid med ung.no-redaksjonen

Illustrasjon av kryskulturelle personer: artist Hkeem, skuespiller Iman Meskini, kong Harald V, bryter Grace Bullen, rapper Musti, musiker Ella Marie Hætta Isaksen og journalist Yama Wolasmal
I GODT SELSKAP: Mange kjente personligheter har krysskulturell bakgrunn - du kjenner kanskje til artist Hkeem, skuespiller Iman Meskini, kong Harald V, bryter Grace Bullen, rapper Musti, musiker Ella Marie Hætta Isaksen eller journalist Yama Wolasmal? (Illustrasjon: Ung.no)

Kanskje du av og til føler deg mest norsk, mens du andre ganger føler deg mest pakistansk, somalisk, fransk eller samisk?

Det er mange måter å være krysskulturell på, og det er veldig vanlig å føle seg mer hjemme i den ene kulturen en dag, den andre kulturen neste dag, og kanskje et sted midt imellom dagen etter det igjen. Litt frustrerende og kaotisk til tider, men å sjonglere ulike kulturer fører med seg veldig mye positivt også!

Hvordan oppstår krysskulturelle superkrefter?

Enten du har familie i utlandet, eller har bodd i forskjellige land selv, forklarer Stiftelsen Flexid det å ha en krysskulturell oppvekst på en fin måte:

Se for deg at Norge er en gul plastelinaklump og for eksempel hjemlandet til foreldre dine er en blå plastelinaklump. Du kjenner til og påvirkes av både den gule klumpen (kulturen i Norge) og den blå klumpen (kulturen i hjemlandet til dine foreldre).

Når den blå og den gule klumpen blander seg, vil deler av plastelinaen bli grønn. Det blå, det gule og det grønne er alle viktige deler av din identitet og oppvekst.

Illustrasjon av en blå og gul jordklode som representerer deg som er krysskulturell hvor Norge er en gul plastelinaklump og hjemlandet til dine foreldre er en blå plastelinaklump

Den grønne fargen du får når du blander gul og blå plastelina, kan beskrives som en helt spesiell superkraft du har fordi du både kjenner til hvordan ting er i Norge og hvordan ting er i hjemlandet til foreldrene dine. Dette er dine krysskulturelle superkrefter!

Det er lov å bli lei

Men superhelter blir også slitne. Du kan bli sliten av å få spørsmål om hvem du er og hvor du kommer fra, eller bli sliten av å måtte tolke brev og situasjoner for de voksne hjemme eller for skolen.

Du kan også bli sliten hvis skolen, vennene dine og familien har ulike forventninger til hva du skal bruke tiden din til, hva som er lov å gjøre, eller hva som er bra å gjøre. I slike situasjoner kan det være fint å minne deg selv på at:

Du er verdifull for samfunnet

Når du vokser opp med flere kulturer, får du automatisk mange, flotte egenskaper samfunnet rundt deg trenger. Du tenker kanskje ikke så mye over det i det daglige, men her har vi listet opp noe av det fine du kan bidra med bare ved å være deg selv:

  • Du snakker/forstår flere språk. Å kunne flere språk er god hjernetrim, det skjerper oppmerksomheten og gjør at hjernen tilpasser seg endring raskere. Og det er alltid bra å kunne flere språk når du skal søke jobber.
  • Du har kulturkunnskap. Du vet og respekterer at mennesker og kulturer er forskjellige - tenk så kjedelig det hadde vært hvis alle var helt like!
  • Du er flink til å tilpasse deg. Har du for eksempel flyttet flere ganger, har du fått øvelse i å få nye venner og i å lære deg et nytt skolesystem.
  • Du har kommunikasjonskunnskap. Du vet at folk snakker og kommuniserer forskjellig. Kanskje det som er høflig i Norge, er uhøflig i andre land?
  • Du kan se en sak fra flere sider. Du forstår hvorfor bestemoren din mener én ting, mens kanskje naboen din mener noe annet.
  • Kanskje har du et internasjonalt nettverk? Å ha familie, venner og bekjente rundt omkring i verden er alltid et pluss. Nettverket ditt kan svare på spørsmål eller hjelpe med andre tjenester, både når det gjelder personlige ting og i jobbsammenheng.
  • Du er en brobygger. Du kan hjelpe familien din å forstå hvorfor vi gjør som vi gjør i Norge, og du kan hjelpe vennene dine å forstå hvorfor man gjør som man gjør i hjemlandet til familien din.

Dette er bare noen av de mange superkreftene du kan ha som krysskulturell. Hvilke andre superkrefter synes du burde stå på lista?

Vil du lese mer om krysskulturell oppvekst? Da kan du for eksempel sjekke ut stiftelsen Flexid, organisasjonen Voksne for Barn og nettportalen Nora.

Illustrasjon av kryskulturelle personer: artist Hkeem, skuespiller Iman Meskini, kong Harald V, bryter Grace Bullen, rapper Musti, musiker Ella Marie Hætta Isaksen og journalist Yama Wolasmal
I GODT SELSKAP: Mange kjente personligheter har krysskulturell bakgrunn - du kjenner kanskje til artist Hkeem, skuespiller Iman Meskini, kong Harald V, bryter Grace Bullen, rapper Musti, musiker Ella Marie Hætta Isaksen eller journalist Yama Wolasmal? (Illustrasjon: Ung.no)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?