Øvelseskjøring for personbil (klasse B)

For å øvelseskjøre en personbil, må du blant annet ha gjennomført trafikalt grunnkurs og fylt 16 år. I tillegg er det et par andre krav du må ta hensyn til.

Sist oppdatert: 12.09.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Ung person i førersetet får instruksjoner om bilkjøring av en voksen.
ØVELSE GJØR MESTER: I Norge må du ha fylt 16 år og bestått trafikalt grunnkurs før du kan begynne å øvelseskjøre. (Foto: Ron Lach / Pexels)

Mange gleder seg til å starte øvelseskjøringen og til å teste teori og trafikkregler for personbil i praksis. Men før du kan gjøre det, er det noen viktige ting du må huske på:

Da er det vel bare å kjøre av gårde? Ikke helt. Se hva mer du må huske på i videoen og teksten under.

Ha alltid med legitimasjon og bevis i bilen

Når du øvelseskjører, må du alltid ha med deg beviset for fullført trafikalt grunnkurs. I tillegg må du ha med legitimasjon med bilde, eventuelt mopedbevis.

Det samme beviset kan du også finne på vegvesen.no/dinside. Da kan du hente beviset på mobilen, hvis du blir stoppet mens du er ute og øvelseskjører.

Merk bilen godt med L-skilt

Bilen du skal kjøre må være merket bak med en godt synlig rød L på hvit bakgrunn når du øvelseskjører (Last ned L-skilt her). Bilen må også ha et ekstra speil som gir den som er med deg god utsikt bakover.

Hvor bør jeg øvelseskjøre?

Øvingsområdet må velges etter hvor langt du er kommet i opplæringa. Unngå øving i tett trafikk og høy fart før du er god nok til å følge trafikkrytmen. En tom parkeringsplass eller lite trafikkerte landeveier er sikrest i starten.

På avsperra område eller øvelsesbane er det lov å øvelseskjøre når den som er med deg har visuell kontakt (kan se deg) og kan instruere deg. Du har ikke lov til å øvelseskjøre i utlandet.

Hvem kan kjøre med deg?

Ledsager, altså den som instruerer deg, må ha fylt 25 år og ha hatt førerrett for bil uten avbrudd de siste fem åra. Den som kjører med deg er ansvarlig for kjøringen, men du som øvelseskjører har også ansvar.

Hvis noen kjører med deg privat, kan ikke personen ta betalt for det. Det er bare autoriserte trafikklærere (kjøreskoler) som kan kreve penger for øvelseskjøring.

Mye trening gjør deg til en trygg sjåfør

Statistikken viser at det er større sjanse for å havne i en ulykke hvis man ikke har kjørt mye. For å redusere ulykkesrisikoen er det derfor viktig at du kjører mye før du tar førerprøven.

Du får også mer igjen for opplæringen på trafikkskolen hvis du samtidig øver privat. Og jo mer erfaring du får, jo bedre og tryggere blir du bak rattet.

Et godt tips er å bruke ferier til mye øvelseskjøring med ledsager. Slik intensiv mengdetrening (kjøre mye på kort tid) vil du lære mye av. Da har du også tid til å prøve deg på lengre turer.

God tur og kjør pent!

Åpen

Førerkort
Ung person i førersetet får instruksjoner om bilkjøring av en voksen.
ØVELSE GJØR MESTER: I Norge må du ha fylt 16 år og bestått trafikalt grunnkurs før du kan begynne å øvelseskjøre. (Foto: Ron Lach / Pexels)

Åpen

Førerkort

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider