Øvelseskjøring for personbil

22.01.2020 Redaksjonen, ung.no

Har du gjennomført trafikalt grunnkurs og fylt 16 år har du lov til å øvelseskjøre en vanlig personbil (klasse B).

ØVELSE GJØR MESTER: I Norge må du ha fylt 16 år og bestått trafikalt grunnkurs før du kan begynne å øvelseskjøre. Foto: Ron Lach / Pexels

Trafikalt grunnkurs skal gi deg grunnleggende forståelse for trafikken og være utgangspunkt for videre opplæring. Aldersgrensen for å ta kurset er 15 år. Tar du kurset i den offentlige skolen, kan du ta det i 10. klasse - selv om du ikke har fylt 15 år. Har du allerede førerkort for et annet kjøretøy, trenger du ikke ta trafikalt grunnkurs på nytt for å øvelseskjøre med personbil (klasse B).

Du må ha fylt 16 år

Du må ha fylt 16 år for å øvelseskjøre for klasse B. Men hvis politiet har gitt deg sperrefrist for førerkort, har du selvsagt ikke lov til å kjøre.

Ha med leg og bevis

Når du øvelseskjører må du alltid ha med deg beviset for at du har fullført trafikalt grunnkurs. I tillegg må du ha med legitimasjon med bilde, eventuelt mopedbevis. Det samme beviset kan du også finne på vegvesen.no/dinside. Da kan du hente beviset på mobilen hvis du blir stoppet mens du er ute og øvelseskjører.

Husk L-skilt

Bilen du skal kjøre må være merket bak med en godt synlig rød L på hvit bakgrunn når du øvelseskjører (Last ned L-skilt her). Bilen må også ha et ekstra speil som gir den som er med deg god utsikt bakover.

Øvingsområdet må velges etter hvor langt du er kommet i opplæringa. Unngå øving i tett trafikk og høy fart før du er god nok til å følge trafikkrytmen. Du har ikke lov til å øvelseskjøre i utlandet. På avsperra område eller øvelsesbane er det lov å øvelseskjøre når den som er med deg har visuell kontakt (kan se deg) og kan instruere deg.

Hvem kan kjøre med deg?

Vegtrafikklova sier at den som er med deg (ledsager) må ha fylt 25 år og ha hatt førerett for bil uten avbrudd minst de siste fem åra. Det er han/hun som er med deg som er ansvarlig for kjøringen, men du som øvelseskjører har også ansvar.

Det er også slik at den som er med deg og øvelseskjører privat, kan ikke ta betalt for det. Det er det bare autoriserte trafikklærere (kjøreskoler) som kan gjøre.

Mengdetrening

Statistikken viser at det er større sjanse for å havne i en ulykke hvis man ikke har kjørt mye. For å redusere ulykkesrisikoen er det derfor viktig at du kjører mye før du tar førerprøven. Du får også mer igjen for opplæringen på trafikkskolen hvis du samtidig øver privat. Og jo mer erfaring du får, jo bedre og tryggere blir du bak rattet.

Et godt tips er å bruke ferier til å kjøre mye med ledsager. Slik intensiv mengdetrening (kjøre mye på kort tid) vil du lære mye av. Da har du også tid til å prøve deg på lengre turer.

God tur og kjør pent!

Fakta

Du må ha med legitimasjon og bevis på at du har tatt trafikalt grunnkurs. Bilen må ha ekstra speil og godt synlig L bak (Last ned L-skilt her).

ØVELSE GJØR MESTER: I Norge må du ha fylt 16 år og bestått trafikalt grunnkurs før du kan begynne å øvelseskjøre. Foto: Ron Lach / Pexels

Fakta

Du må ha med legitimasjon og bevis på at du har tatt trafikalt grunnkurs. Bilen må ha ekstra speil og godt synlig L bak (Last ned L-skilt her).

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Førerkort

Les mer