Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.
AVVENNING: Det kan ta flere uker før du klarer å kvitte deg med søtsug.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Offentlig og kvalitetssikret

For de fleste vil det være sånn at desto mer søtsaker du spiser, desto mer søtt får du lyst på. Har du opplevd at kroppen bare skriker etter noe søtt? Hjernen vår kan faktisk til en viss grad bli avhengig av sukker, og da sender den støtt og stadig signaler om at vi må spise noe søtt. Inntak av sukker og søtsaker gjør at hjernen vår skiller ut lykkehormoner som gir oss en god følelse. Disse lykkehormonene skilles vanligvis ut også i andre situasjoner, uten at vi spiser sukker. Problemet er at hvis du spiser svært mye søtsaker, kan hjernen bli avhengig av sukker for å skille ut disse lykkehormonene. Heldigvis kan du snu om på dette, men for å få til det må du kutte ned på mengden sukker over en lengre periode. Det er ikke alltid veldig enkelt, men vi skal gi noen gode tips til hvordan du kan få det til.

 

Lavt blodsukker gir søtsug

En annen årsak til at du kan ha et stort søtsug er at du spiser for lite og sjeldent i løpet av dagen. Vi anbefaler at du spiser 3-4 hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) og 1-2 mellommåltider hver dag. Hopper man over frokost, eller det går mer enn 4 timer mellom man spiser, så kan søtsuget melde seg. Går du for lenge uten å spise, synker blodsukkeret, og den raskeste måten å få opp blodsukkeret på, er å spise noe søtt. Kroppen sender deg derfor signaler om at du må spise sukker hvis det begynner å bli en del timer siden du har spist.

Et triks for å bli kvitt søtsug vil derfor være å sørge for å spise regelmessig gjennom dagen, med sunne og varierte måltider. Her kan du lese mer om hvordan du får til det.

 

Spiser du på følelser?

Hvis du ikke har det så bra, er lei deg, bekymret eller stresset, kan du ofte oppleve at du føler deg bedre hvis du spiser noe godt og søtt. Som nevnt skiller hjernen ut lykkehormoner når man spiser sukker, så det er noe av årsaken til at du føler deg bedre når du spiser godteri. Problemet er at mange føler seg nedfor igjen etter at de har spist opp. Det kan føre til at du får dårlig samvittighet, og så spiser du mer for å bli kvitt den følelsen. Du ender opp i en vond sirkel som er vanskelig å bryte ut fra.

Hvis du spiser for å føle deg bedre, kan det være at du trenger å snakke med noen om det som egentlig ligger bak disse følelsene. På lang sikt vil ikke maten føre til at du føler deg bedre, og holder du på sånn over tid, kan du utvikle et negativt forhold til mat og kropp. Går du rundt og kjenner på ubehagelige følelser som gir deg lyst til å spise mat for å få det bedre, vil jeg anbefale å ta en prat med noen voksne, for eksempel foreldrene dine eller helsesøster. Les om hvorfor det kan hjelpe å prate med noen.

 

Slik blir du kvitt søtsuget

For å klare å avvenne deg mye sukker og godteri, må du ha en god porsjon viljestyrke og smarte alternativer tilgjengelig. Det tar gjerne noen uker å kvitte seg med søtsuget.

For det første vil det som tidligere nevnt være lurt å etablere en regelmessig måltidsrytme. De fleste har vel opplevd å komme hjem fra skolen, være skikkelig sulten og begynne å lete i skapene etter noe søtt? Ved å planlegge dagens måltider og ha med seg sunne mellommåltider på skolen, kan man spise noe før den verste sulten kommer, og dermed unngå småspising av søtsaker etter skolen. Forslag til sunne mellommåltider er: yoghurt, nøtter, frukt eller grønnsaker.

Er man vant til å spise mye søtsaker, er det ingen tvil om at søtsuget vil melde seg etter hvert. Da er det lurt å ha sunne og smarte alternativer tilgjengelig.

Her er noen forslag sunne, søte alternativer:

  • Smoothie (juice, frosne bær, frukt og litt yoghurt)
  • Oppskåret frukt (epler, melon, mango og druer f.eks.)
  • Søte og grove pannekaker lagd på havregryn og banan (mange oppskrifter å finne på internett)
  • Yoghurt blandet med litt oppskåret frukt eller bær er fin kveldskos
  • Sukkerfri saft (et triks som kan fungere er å drikke dette før søtsuget kommer, så slipper du kanskje at det dukker opp i det hele tatt)
  • Eplebiter med litt sukker og kanel, gjerne stekt i ovnen

På nettsiden Sunn idrett kan du få flere forslag og konkrete oppskrifter til sunn og god mat.

 

Er du motivert for endring?

Når du skal endre på en vane er det viktig at du er motivert, altså at man har skikkelig lyst til det. Som nevnt vil kroppen din den første tiden sende deg signaler om at du må spise sukker, og prøve å motarbeide deg. Det er derfor lurt å ha tenkt nøye gjennom om du virkelig har lyst til å gjøre endringer. Hva motiverer deg til å kutte ned på sukker?

Et triks som kan gjøre det mer motiverende og gøy er å lage en motivasjonskalender for den kommende måneden. Bestem deg for hvor mange dager i uka som skal være godterifrie, tenk også på at det må være realistisk å få til. Spiser du godteri hver dag, er det kanskje ikke så realistisk at du skal kutte det helt ut. Det kan være lurt å starte med å kutte ned til litt godteri én eller to dager i uka, forholdsvis i helgen. Lag en kalender for den kommende måneden og heng den opp på kjøleskapet eller soverommet. Klarer du deg gjennom dagen uten godteri, markerer du dagens rute med et grønt kryss, smilefjes eller liknende. Spiser du godteri på en planlagt godterifri dag, markerer du dagen med et rødt kryss, surt smilefjes eller liknende. Klarer du deg gjennom hele måneden sånn som du har planlagt?

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Jente 12 år
0
16.01.2018 21:18:58
Man kan også bare kjøpe 70% kakao sjokolade etter den har du ikke lyst på noe godteri eller noe sånt Man kan også bare kjøpe godteri Man hater etter har Man ikke så lyst på godteri igjen.
Meg
0
12.01.2018 14:21:41
Meg
0
12.01.2018 14:20:57
Meg
0
12.01.2018 14:20:09
Jeg synes det er vanskelig og la være noe som heter melombar.
13 år gammel jente
0
07.01.2018 15:50:46
Hvordan får jeg til å slutte å onanere når mann er begynt (jeg mener når jeg har gjort det i noen timer så klarer jeg ikke å slutte
Jente 14
0
09.01.2018 17:27:20
Slutt når du føler for det. Skjønner at du ikke klarer å slutte, men skjønner ikke hva du mener. Skal du starte eller slutte?

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg få foreldrene mine til å bli sunnere?
Hei Takk for spørsmål! Det er bra at du bryr deg om å spise sunt. Snakk gjerne med foreldrene dine om dette. Forklar hvorfor det er viktig for de...
Hva kan jeg gjøre for å være sunnere?
Hei Som 14-åring er du i en alder der kroppen forandrer og utvikler seg. Det skjer store forandringer, og selv om du ikke har fått menstruasjon end...
Jeg har lyst til å bli tynnere.
Hei Takk for at du sender inn spørsmål til ung.no. Du spør om vekta di på 80 kg er normal. Du har en vekt som såvidt havner over i kategorien '...
Hvor mange kalorier skal man spise når man skal holde vekten/gå ned litt?
Hei Takk for at du sender spørsmål til ung.no. Vi har skrevet en egen artikkel om hva kalorier er, og hva det brukes til, kanskje kan du lære noe...
Vekt og høyde, jeg spiser for mye godteri
Hei jente 14 år. Takk for spørsmål. Du forteller at du veier 44 kilo og er 160 cm høy. Da er du undervektig. Det gjør ingenting om du spiser go...
Jeg prøver å få motivasjon til å trene og slutte å spise godteri og "junkfood", men klarer det ikke.  
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er fint at du ønsker å gjøre noen endringer med kostholdet ditt og samtidig trene litt. For de fleste er ...
Hva gjør jeg med søtsug? 
Hei Takk for spørsmål!Jeg legger ved en artikkel om søtsug. Her er noen råd fra artikkelen: Slik blir du kvitt søtsuget For å klare å avvenn...
Hva gjør jeg med søtsug? 
Hei Takk for spørsmål!  Du har en vekt som gjør at du ikke bør gå ned i vekt.  Når det gjelder søtsug, så har finner du god tips i artikk...