Spørsmål og svar

Kan man spise det man er allergisk mot, hvis man ikke reagerer?

Jente, 13

Hei. Jeg har et spm! Eller et eksempel: Hvis noen har allergisk mot noe og ikke reagerer mot det men vet at den har allergisk burde den personen spise den tingen da?? Det blir ikke verre iks ??

Svar

Hei!

Det kommer litt an på hvilken matvare det er snakk om.

  • Har man allergi mot frukt og grønnsaker, og ikke opplever noen symptomer av å spise det, så går det helt fint å spise det. Noen reagerer kun i perioder (for eksempel i pollensesongen).

  • Har man fått påvist allergi mot melk, egg, peanøtter eller fisk, og ikke opplever noen symptomer om man får det i seg, har man mest sannsynlig vokst av seg allergien. Det er veldig vanlig å vokse av seg slike allergier. Da ville jeg tatt en liten tur innom legen og fått sjekket ut om allergien er blitt borte.

  • Har man allergi mot hvete/gluten (Cøliaki), så skal man ikke spise hvete selv om man ikke opplever noen plager. Så lenge man har fått påvist cøliaki av legen, så skal man ikke ha noe med hvete, fordi det ødelegger tarmen.

Hvis det er andre matvarer enn dette du tenker på, så får du sende inn et nytt spørsmål som er mer konkret. Håper du fikk svar!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 8.5.2019

Oppdatert: 8.5.2019

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål