Kan jeg spise gluten om jeg har cøliaki, men ingen plager?
Jente, 18
Hei Ung! Da jeg var yngere opplevde jeg ekstreme smerteanfall i magen hver gang jeg spiste, jeg klarte til slutt ikke spise å ble innlagt på sykehuset. Der fant de ut at jeg har IBS og Cøliaki. Nå har jeg funnet ut av hva kroppen min tåler å ikke, jeg unngår Sterk mat + langt mellomrom mellom måltider. Jeg har det veldig fint nå som jeg har lært litt mer om kroppen min. Jeg spiste Glutenfritt da jeg var yngere, men nå har jeg spist vanlig mat i 5-6 år å merker egentlig ikke noe veldig mye plager når jeg spiser dette. Mitt spørsmål til dere er om det kan likevel være skadelig for Kroppen min å spise gluten, selv om jeg ikke merker noe plager? Jeg startet rolig med gluten i små mengder, å nå spiser jeg helt vanlig. Håper dere klarer å svare på spm mitt selv om dere ikke kan gå personlig inn på kostholdsråd! Tusen takk på forhånd!
Svar
Hei og tusen takk for at du skriver til oss i ung.no!
Så fint at du har funnet en måte å spise på som gjør at du ikke har plager! Ved IBS, er det som du sier, at man kan få det ganske mye bedre om man bare finner ut hvilken mat som fungerer best for en selv.
Når det kommer til cøliaki, er det sånn at dette er litt annerledes enn en intoleranse eller IBS. Ved IBS eller intoleranser mot matvarer, kan det fint gå an å spise litt og gradvis øke for å venne magen til dette. Ved cøliaki skal man ikke spise noe gluten. Dette er på grunn av at cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at ved kontakt med gluten, vil tarmtottene bli nedbrutt.
Da du fikk påvist cøliaki når du var yngre, var kanskje tarmtottene dine ganske nedslitt. Da kan man ofte få symptomer som magesmerter, vektnedgang, mangel på næringsstoffer og slapphet. Dette på grunn av at hvis tarmtottene er nedslitt, sliter kroppen med å ta opp næring fra mat. Når du sluttet å spise gluten kunne tarmtottene bygge seg opp igjen og dermed gjøre at du fikk mindre mageplager.
Det er dermed ganske stor forskjell på om du har cøliaki eller gluten-intoleranse. Ved begge tilstander kan du reagere med mageplager ved inntak av gluten, men ved cøliaki må du også unngå gluten totalt.
Så, for å oppsummere, om du er helt sikker på at du har cøliaki, skal du IKKE spise gluten. Om du er usikker på om du har cøliaki eller en intoleranse mot gluten, ville jeg tatt en tur til legen for å sjekke dette. Det kan ha ganske store konsekvenser for din helse om du spiser gluten hvis du har cøliaki.
Jeg vil også anbefale deg å gå inn på nettsiden til norsk cøliakiforening. Der kan du lese mer om cøliaki og andre gluten-intoleranser.
Håper dette ga deg svar på det du lurte på!
Med vennlig hilsen, klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 16.9.2025
Vi har valgt ut dette for deg
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
