Spørsmål og svar

Kan jeg tåle gluten selv om jeg har cøliaki?

Jente, 16

Hei, jeg har hatt cøliaki siden jeg var 4(så lenge jeg kan huske) har alltid opprettholdt en glutenfri diett men noen få slips her og der, men det virker som at det var kun når jeg var liten at jeg reagerte(når jeg var udiagnosert). Jeg har spist gluten i store menger og flere ganger og aldri følt på noe smerter eller noen fysiske plager. Jeg har hørt mye om at jeg kan ende opp med å få utlagt tarm, kreft og diabetes om jeg spiser gluten. Er dette sant? Jeg har en teori om at siden jeg ble diagnosert når jeg var så liten, så var teknologien litt dårlig og de misdiagnoserte meg, at jeg kanskje har laktose intoleranse eller noe… kan det stemme? Vennen min har gluten allergi, og tar GlutenGo tabletter så hun kan spise gluten. Men det funker tydeligvis ikke når du har cøliaki..

Svar

Hei!

Det er/var flere metoder for å finne diagnosen cøliaki. Når jeg ikke vet mer om hvordan du fikk diagnosen som 4-åring, er det vanskelig for meg å si hvor nøyaktig denne diagnosen var. Men helt generelt så er/var slike diagnoser ganske nøyaktige. Siden det får store konsekvenser å gi en slik diagnose (må ha helt annen diett osv), gir/ga man ikke diagnosen uten å være ganske/helt sikker. Og testene var ganske gode alt den gangen, for 12 år siden.

Så hvis jeg skulle tippe, vil jeg gjette at testene var gode den gangen og at legene ga deg rett diagnose, og at du kan stole på den også i dag. Men jeg kan selvsagt ikke si noe sikkert her når jeg ikke kan lese journalen din og ikke vet mer om deg.

Du spør hva som skjer om en med cøliaki spiser mye gluten. Mange får jo symptomer av dette, og derfor unngå de all gluten.

Men også for de som tåler (litt) gluten, er det uheldig å få i seg gluten. Man har sett at de med cøliaki som ikke unngå gluten helt, kan ha større risiko for å få kreft.

Det stemmer at selv om man skulle tåle gluten og ikke merke så mye symptomer), kan slimhinnene i tarmen bli ødelagt likevel. Hvis en med cøliaki ikke har glutenfri diett, vil det kunne føre til nedbryting av tarmslimhinner. Denne nedbrytingen stoppes/bremses ved å kutte gluten, men kan fortsette igjen hvis man ikke kutter gluten.

Det å få utlagt tarm er jo en siste utvei og noe man gjør viss annen behandling ikke virker, og slimhinnene er mye ødelagte. Det er ikke slik at alle som får i seg noe gluten, får "dårlige slimhinner" og må ha utlagt tarm. Men risikoen for skader (som i verste fall kan føre til utlagt tarm) øker jo mer gluten man får i seg, generelt sett.

De med cøliaki har oftere diabetes, og omvendt. Dette mener jeg (her er jeg ikke 100% sikker) har mer med gener å gjøre, enn diett. Altså at risikoen for å få begge disse diagnosene samtidig, er der uansett om man holder en glutenfri diett eller ikke. For det er slik at begge disse to sykdommene er autoimmune sykdommer (sykdommer der kroppen "angriper seg selv"). Og man har ofte mer risiko for å få en til autoimmun\ sykdom, når man først har fått en.

GlutenGo kan hjelpe for de som mener de ikke tåler så godt gluten. Men det hjelper IKKE for de som har cøliaki. De med cøliaki må ha en glutenfri diett. GlutenGo er altfor lite virksom til at man kan bruke dem.

Men du har en del spørsmål om din cøliaki - og jeg kan dessverre ikke svare nøyaktig når jeg ikke kan undersøke deg selv.

Så mitt råd er at du går til fastlegen din og stiller spørsmålene der. Da kan du få en sjekk og mye mer nøyaktige svar. Særlig spørsmålene OM du kan tåle noe gluten og hvordan diagnosen din ble stilt, bør du høre med fastlegen din om.

Alt godt! Vennlig hilsen lege, ung.no

Besvart: 17.4.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål