Har cøliaki, fått i meg gluten av og til. Hva er sjansen for kreft?
Gutt, 15
Jeg har hatt cøliaki i over ett år nå. Er veldig flink til vanlig med å ikke få i meg gluten. Har tatt tester hos legen som viser at jeg har fått ned gluten verdiene mine. Var på besøk hos noen venner og jeg ble servert feil rundstykker. Jeg fikk med gluten og de andre fikk uten. Jeg ble veldig kvalm, dårlig i magen og lite energi. Jeg vet at jeg vil bli ganske fort bra igjen, men spørsmålet min er om hvor mye jeg øker kjangsen for kreft og sånt. Er veldig bekymret for sånne ting, litt fordi jeg mest sannelig har hatt cøliaki i noen år før det be oppdaget. Hvor mye større sjanse er det for kreft med sånne uhell. Dette var mitt største uhell noen gang så jeg er jo flink til vanlig.
Svar
Hei!
Det høres ut som du er veldig nøye på å prøve å unngå å få i deg gluten og at du tar sykdommen din på alvor. Det er bra!
Når man har cøliaki er det viktig at man har en glutenfri diett. Hvis ikke kan mageslimhinnen bli betent, man får ubehagelige symptomer og plager slik som du forteller om. Også KAN det på sikt øke risikoen for visse typer kreft i lymfesystemet.
Studier har vist at de som er nøye på å følge glutenfri diett og som dermed får mer normalisert tarmslimhinne, har mindre sjanse for å utvikle kreft. Med andre ord om du fortsetter som du gjør og stort sett følger en glutenfri diett, trenger du ikke bekymre deg for dette. Det er fort gjort at man kan ha noen glipper og at man dermed av og til får i seg gluten, slik som med den hendelsen som du beskriver. Det vil ikke utgjøre noen stor risiko for deg når dette kun skjer en sjelden gang.
Håper dette var til hjelp for deg, alt godt!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Besvart: 12.11.2023
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
