Spørsmål og svar

Hva skjer hvis man spiser gluten og ikke tåler det?

Jente, 16

Hvis man har spist gluten når man ikke tåler det, hvordan blir de neste måltidene etter det? Liksom får man mer oppblåst mage eller diare, eller er magen lik?

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt!

Hvordan man reagerer på gluten er veldig individuelt, og kommer også an på hva som er årsaken til at man reagerer på gluten.

Når en med cøliaki spiser mat med gluten fører det til en betennelsestilstand i tarmen. Dette kan både gi uheldige symptomer som kvalme, diare, luft i magen og vekttap, men også gjøre at kroppen ikke klarer å ta opp næringsstoffene fra maten. Dette kan igjen gi mangel på vitaminer og mineraler.

Noen kan være sensitive for gluten eller andre komponenter i hveten som kan gi dem mage- og tarmplagene i ulik grad. I dag forskes det en del på denne tilstanden, og det kalles gjerne for «ikke-cøliakisk hvetesensitivitet».

Hvis man ikke har cøliaki, men likevel reagerer på gluten så er det mulig å benytte et hjelpemiddel som heter GlutenGo. GlutenGo kan hjelpe for de som mener de ikke tåler så godt gluten. Men det hjelper IKKE for de som har cøliaki. De med cøliaki må ha en glutenfri diett. GlutenGo er altfor lite virksom til at man kan bruke dem.

Hvis du lurer på om du ikke tåler gluten vil jeg råde deg til å bestille en tur til fastlegen og undersøke dette. Hvis du har cøliaki må du leve på glutenfri kost for å holde deg frisk, men hvis du har en annen type intoleranse for gluten finnes det kanskje andre hjelpemidler du kan bruke. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med.

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 9.10.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål