Spørsmål og svar

Repareres tarmen raskt etter inntak av glutenholdig soyasaus ved cøliaki?

Gutt, 14

Jeg har cøliaki og driver i tillegg med seriøs løping. Jeg har tabbet meg litt ut, det var det at jeg spiste en del gluten soya saus til sushi. Omtrent hvor lang tid kan det ta før tarmen blir helt bra av små tabber man får en liten reaksjon av? Håper ikke det ødelegger mye for treninga bare. Jeg lurer også på om de cøliaki blodprøvene sier noe om det er noe skade på tarmen akkurat når de tas. Husker en gang jeg hadde spist 2 feil brødskiver. Hadde blodprøve ish en måned etter og de var bra så lurer litt om det betyr at tarmen min helbreder seg fort.

Svar

Hei!

Du trenger ikke bekymre deg for om tarmen har tatt skade i lengre tid etter du spiste soyasaus.

Det at du spiste glutenholdig soyasaus til sushi en gang har nok ikke påvirket tarmen din i veldig stor grad. Det vil med aller høyeste sannsynlighet bli bra igjen veldig fort dersom du har spist glutenfritt i ettertid. Akkurat hvor lang tid det vil ta, er vanskelig å si.

Det er heller ikke sikkert at et engangstilfelle av gluten vil vises igjen på blodprøver. Det vil trolig bli som sist gang du spiste gluten, at etter en måned vil det ikke være mulig å se på blodprøvene. Det vil heller ikke gå ut over treningen din ut over den umiddelbare reaksjonen du eventuelt opplevde.

Dersom man spiser gluten ved cøliaki vil man få det som kalles totteatrofi i tarmen. Det betyr at tottene (deler av tarmen som tar opp næringsstoffer) midlertidig forsvinner i tarmen. Disse repareres heldigvis fort igjen dersom man holder seg unna gluten.

Jeg vil også bare nevne at det trolig ikke er store mengder (kanskje ingenting) gluten du har fått i deg fra soyasausen. Norsk Cøliaki Forening (NCF) har skrevet at soyasaus kan være problematisk for de med cøliaki fordi det finnes mange ulike merker, hvor noen kan inneholde gluten. Det er derimot slik at soyasaus vil være naturlig glutenfritt dersom den er fermentert to ganger. Det finnes likevel soyasaus som er merket med "glutenfri" for å være helt sikkert på at det ikke er noe spor av gluten.

Konklusjonen er at du nok ikke trenger å bekymre deg. Fortsett å spis glutenfritt så vil det heller ikke gå ut over verken tarmen eller treningen din i fremtiden heller. Masse lykke til!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 28.2.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål