Kan man spise litt eller "spor av gluten" hvis man har cøliaki?
Gutt, 17
Jeg har cøliaki og lurte på om hvis jeg spiser mat som for eksempel er behandlet av maskiner som også behandler mat som inneholder gluten, spor av gluten. Selv om jeg ikke får symptomer av å spise dette vil det fortsatt føre til skade på tynntarmen over tid ved daglig inntak av mat med spor av gluten?
Svar
Hei!
Cøliaki kan oppleves ganske ulikt fra person til person. Noen får kraftige, akutte symptomer i form av kvalme, oppkast og magesmerter selv etter å ha fått i seg kun små mengder gluten. Andre kan spise gluten uten å merke noe som helst ubehag. Uansett blir tynntarmslimhinnen og tarmtottene skadet av gluten.
Selv om ikke du opplever noe ubehag vil fortsatt tarmen reagere. Det å spise bare litt gluten, eller bare spise det sjeldent, setter i gang immunforsvaret og begynner ødeleggelsen av totter i tarmen. Det betyr at hvis du spiser helt glutenfritt, men så en dag spiser en vanlig tortillalefse, så begynner ødeleggelsen igjen. Det tar tid å reparere. Derfor er det så viktig å spise helt glutenfritt hele tiden.
Man må ha god hygiene for å unngå forurensing (kontaminering) med gluten. Det er anbefalt å ha eget kjøkkenutstyr til glutenfri matlaging. Det vil si eget bestikk, skjærefjøl, adskilt fra glutenholdig mat, gode rutiner i salatbar, grundig rengjøring av utstyr, egen rister/vaffeljern/toastmaskin.
Noen produkter i butikken merkes «kan inneholde spor av gluten» eller «kan inneholde gluten». Hensikten er å informere forbruker om at det kan inneholde gluten, selv om det ikke er en ingrediens.
Ifølge Mattilsynet skal denne type merking bare benyttes dersom det er en reell fare for at produktene kan være forurenset av gluten. Det er ingen krav i regelverket om å merke mat og drikke med «spor av», noe som gjør det til en frivillig advarselsmerking. Det er heller ikke satt en øvre grense for hva et «spor» er.
Jeg kan godt forstå at det er mye å forholde seg til og at det kan være strevsomt å spise glutenfritt. Jeg vil gjerne råde deg til å sjekke ut nettsiden til Norsk Cøliakiforening som kommer med gode tips og triks som kan gjøre det litt lettere å spise glutenfritt.
Ønsker deg alt vel, og god jul!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no
Besvart: 15.12.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
