Hva kan jeg spise og drikke når jeg ikke tåler gluten eller laktose?
Jente, 19
Heihei. Jeg har sliter med å få i meg mat da jeg verken kan spise laktose eller gluten, har nettopp fått påvist og fått streng beskjed av legen å holde meg unna. Men jeg lurte på om dere har noen tips til hva jeg kan spise inni mellom måltider som gjør at jeg får mye energi. For maten jeg spiser nå føler jeg meg berre mer slapp av… men er det noe lett og enkelt ? Noe jeg kan drikke ? Sånn gel som de tar på triatlon og sånt ?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Det er leit å høre at du sliter med å få i deg mat. Du skriver at legen har gitt deg beskjed om å holde deg unna gluten og laktose, men har du fått veiledning eller noe informasjon om alternative matvarer når du kutter ut disse store matvaregruppene? Eller informasjon om hvilke matvarer som inneholder gluten og laktose? Jeg vil sterkt råde deg til å be om henvisning til klinisk ernæringsfysiolog fra fastlegen din. Klinisk ernæringsfysiolog vil kunne gi deg informasjon om hvilke matvarer du må holde deg unna, og hvilke andre matvarer som du kan erstatte disse med.
Når du skal kutte vekk en matvaregruppe fra kostholdet ditt er det viktig at du får erstattet denne med noe annet, da både glutenholdige og laktoseholdige matvarer er rike på ulike vitaminer og mineraler som det er viktig at du får erstattet.
Vi i ung kan ikke gi spesifikke helseråd eller kostplaner, da vi ikke får stilt deg oppfølgingsspørsmål, undersøkt deg eller journalført informasjonen vi gir som en konsultasjon. Dette kan derimot en klinisk ernæringsfysiolog hjelpe deg med. Det vi kan gjøre er å komme med generell informasjon.
Laktose
Laktose er en type sukker som vi finner i melk og meieriprodukter. Dersom du sliter med laktoseintoleranse (at du ikke tåler melkesukkeret/laktose), kan du bytte ut melk og meieriprodukter til alternativene som er uten laktose (selv de med laktoseintoleranse tåler en liten mengde laktose). Da får du fortsatt i deg de viktige vitaminene og mineralene. Plantebaserte melker og yoghurter kan også være et alternativ, men disse inneholder ofte mindre protein, samt en del mer tilsatt sukker og færre vitaminer og mineraler.
Gluten
Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider, slik som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut. Matvarer som inneholder gluten skal være godt merket på innholdsfortegnelsen, men generelt vil rene kjøttvarer og grønnsaker være fri for gluten. Det er alltid lurt å lese på innholdsfortegnelsen i starten, da mange ulike matvarer kan inneholde små mengder gluten.
Når det gjelder hva som er glutenfritt vil jeg anbefale deg å sjekke ut nettsidene til Norsk Cøliakiforening (ncf.no) og Norges astma- og allergiforbund, da disse har en rekke lister over glutenfrie drikkevarer, meltyper og matvarer som er trygge å spise på et glutenfritt kosthold. De har også noen oppskrifter og bakevideoer for medlemmer.
I Norge skal allergener, slik som gluten, merkes skriftlig både på ferdigpakket og på ikke-ferdigpakket mat. På ferdigpakket mat er allergenene oppgitt enten i eller etter ingredienslisten, og teksten skal være uthevet. Ingredienslister og varedeklarasjoner på ferdigpakket mat kan generelt være en prøvelse i seg selv å tyde. Her har du noen tips som kan lette jobben:
- Ingrediensene er opplistet i fallende rekkefølge, det vil si at den ingrediensen det er mest av i matvaren kommer først og den det er minst av kommer sist.
- Tilsetningsstoffene kan angis med navn eller E-nummer. Alle E-stoffer er glutenfrie.
- Næringsinnholdet skal alltid oppgis per 100 g av varen. I tillegg kan verdiene for en definert porsjonsstørrelse oppgis. Energiinnholdet oppgis i kiloJoule (kJ) og kilokalorier (kcal). Videre følger fett i gram, med spesifisering av mettede fettsyrer. Så følger karbohydrater i gram, med spesifisering av sukkerarter. Deretter protein i gram og til slutt salt i gram. Om ønskes, kan tabellen utvides med frivillig informasjon om natriuminnhold (mg), fiber i gram og vitamin og mineralinnhold i egnete måleenheter. Næringsdeklarasjonen skal alltid stå i tabellform.
Et produkt kan merkes som «glutenfritt» dersom det inneholder under 20 mg gluten per 1000 g (20 ppm). Varer som inneholder mellom 20-100 mg gluten merkes vanligvis med «svært lavt glutenintoleranse», og er fortsatt anbefalt til bruk for de som må spise glutenfritt.
Jeg kan godt forstå at det er mye å forholde seg til og at det kan være strevsomt å spise glutenfritt. Jeg vil gjerne råde deg til å sjekke ut nettsiden til Norsk Cøliakiforening som kommer med gode tips og triks som kan gjøre det litt lettere å spise glutenfritt. På nettsiden til Cøliakiforeningen kan du finne oppskrifter, tips til matvarer som er glutenfrie og mye mer. Jeg vil råde deg til å se på denne siden, og kanskje også melde deg inn i forbundet.
Jeg vil som sagt sterkt råde deg til å få en henvisning til klinisk ernæringsfysiolog, da de sammen med deg kan gå gjennom kostholdet ditt og komme med forslag til endringer slik at du får dekket behovet for de ulike næringsstoffene, samt gitt deg mer informasjon om hvordan du kan spise gluten- og laktosefritt.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 21.8.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål