Spørsmål og svar

Stoler ikke på cøliakidiagnosen og trives så lite med å spise glutenfritt

Jente, 20

Jeg fikk for et år siden diagnosen cøliaki. Og dette har vært veldig vanskelig for meg da jeg ikke helt tror på at jeg har det. Første gang jeg tok den der blodprøven var den falsk negativ, andre gangen stemte den overens med cøliaki, tok også gastroskopi som stemte overens med det. Men jeg stoler ikke på de som jobber på der sykehuset, de har feiloperert meg før og feildiagnostisert meg på flere avdelinger. Og jeg går rundt med en frykt for å legge på meg fordi jeg leser på nett at glutenfri mat et usunt. Så jeg sliter med dette i tillegg til at jeg ikke tror på at jeg har det. Dette har plager meg siden i fjor, er det noe jeg kan gjøre? Vil virkelig ikke fortsette å spise glutenfri mat, trives så inderlig lite med det så jeg vurderer bare å slutte med det

Svar

Hei!
Det er leit å høre at du har vansker med å stole på vurderingene som legen har gjort. Cøliaki er en diagnose som ofte går uoppdaget i lang og det er ikke uvanlig at pasientene har fått andre og feil diagnoser tidligere. Årsaken er at symptomene kan være få eller at de kan ligne på andre tilstander. Samtidig er generelle mageplager - uten at det foreligger cøliaki - svært vanlige. Det gjør jobben utfordrende for legen. Men en biopsi gir et sikkert svar, så basert på det du skriver her kan du stole på at diagnosen din er korrekt.

Noen med cøliaki får sterke plager når de spiser gluten. Andre merker ingenting, - men alle vil få de samme skadene på tarmen. Det å spise gluten når man har cøliaki gir også noe økt kreftrisiko i tillegg til tarmskadene. Det er derfor svært viktig at du holder deg helt unna gluten når du har en cøliakidiagnose.

Det stemmer at en del glutenfrie erstatningsprodukter er mindre sunne for de uten cøliaki. Typisk fordi de inneholder mindre fiber og er mer basert på kun rismel, maismel og lignende. Men det er altså ingen tvil om at de er mye sunnere for de som faktisk har cøliaki. Det er ikke mer kalorier i erstatningsprodukter så det er ikke slik at du legger lettere på deg av disse varene. Om du ikke liker erstatningsprodukter så trenger du ikke spise dem. Man kan fint spise helt glutenfritt uten å spise slike produkter. Du kan da lage ting fra bunnen av, eller rett og slett spise andre matvarer. Hvis du feks skal spise en pastarett kan du enten kjøpe glutenfri pasta, du kan lage pastaen selv fra bunnen av med glutenfritt mel - eller du kan lage pastaretten med potet i stedet for pasta. Potet er for øvrig sunnere enn både vanlig pasta og glutenfri pasta, og de nasjonale kostholdsrådene anbefaler at vi spiser mer potet!

Avslutningsvis så vil jeg minne om at det finnes en egen cøliakiforening der du kan få hjelp og støtte fra andre i samme situasjon.

Håper svaret var nyttig for deg og ga deg noen nyttige refleksjoner og tips. Ønsker deg alt godt videre!

Mvh

Legen, ung.no

Besvart: 14.11.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål