Er jeg for stor?
Jente, 13
Hei. Jeg er normalt aktiv tror jeg, trener fotball 3 ganger i uken (+ -). I løpet av en dag spiser jeg dette: frokost: 1 brødskive med banan matpakke: et knekkebrød med brunost, et eple, etter skolen: en skål med cornflakes, middag: laks med poteter og agurksalat kveldsmat: toast med kneipp, ost og skinke. Så syntes jeg har et greit kosthold? Men allikevel veier jeg 53 kg, og jeg er 155 høy. Jeg er ganske sterk fordi jeg har gått på kampsport i 6 år. Jeg er liksom litt lubben, har mye fett rundt magen og lårene og armene og hele meg egt. Jeg ser ikke akkurat tjukk ut, men større enn normalen. Dette irriterer meg veldig, hvorfor er det sånn? Er kostholdet mitt normalt? Burde jeg være bekymret eller prøve å gå ned i vekt? Plis svar fort, hilsen en jente med dårlig selvtillit...
Svar
Hei
Du behøver ikke ha dårlig selvtillit. Å sammenlikne deg med andre gir ikke alltid et riktig bilde av om du er overvektig eller ikke. Dette er fordi at en kan ha veldig ulik vekt, men allikevel ha en normal og sunn kroppsvekt.
Så flott at du er aktiv og spiser sunt. Mengdene du spiser til frokost og lunsj er kanskje litt små? Kjenn etter. Går du rundt og er sulten fram til middag? I så fall kan du ha behov for en større frokost og lunsj.
Her er noen tips til et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Du behøver altså ikke være bekymret og du behøver heller ikke å gå ned i vekt.
Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 10.10.2019
Oppdatert: 10.10.2019
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
