Spørsmål og svar

Hva skjer om man spiser det samme hver dag?

Annet, 15

Hva skjer hvis man spiser det samme hver dag? Har spist det samme dag etter dag (bortsett fra middag) i flere måneder nå. Jeg spiser ganske sunt tror jeg, men vet ikke om det har så stor effekt siden jeg bare spiser det samme FROKOST: 250g med cottage cheese og 1/2 banan LUNSJ: Fruktsalat (appelsin, pære, eple, druer) 1 hjemmebakt grovt rundstykke med pålegg (1/2 med baconost og 1/2 med prim lett 4%) MELLOMMÅLTID: 2 speltlomper med kjøttpålegg (kylling, kalkun eller hamburgerrygg) 1 hjemmebakt grovt rundstykke med pålegg (samme som lunsjen) MIDDAG: Har en rett for hver dag i uken. Enten kyllingsuppe, spinatsuppe, 150g kylling med salat, 150g svinekjøtt med salat, karbonader men kokte grønnsaker (2 gulrøtter, 50g brokkoli og 2poteter med skall) og laks med bulgur/quinoa og kokte grønnsaker og ørret med bulgur/quinoa og kokte grønnsaker + et hjemmebakt rundstykke KVELDSMAT: 2 hjemmebakte knekkebrød med prim lett 4%, 2 speltlomper med kjøttpålegg, 1 banan Noe jeg må endre?

Svar

Hei!

Ideelt sett så er det lurt å variere i hva man spiser fordi ulike matvarer har ulike næringsstoffer. Man risikerer å få mangler på noe om man spiser det samme hele tiden. Når det er sagt så virker det som du spiser variert mat med innslag fra de fleste matvaregrupper, så det trenger ikke være noe problem at du spiser det samme hver dag, så lenge du ikke blir lei.

Jeg vil anbefale deg å ta en titt på våre generelle kostholdsråd, og se om det er noen matvaregrupper du ikke har i kostholdet ditt. Hvis det er noe som mangler, kan det være lurt å gjøre noen tilpasninger i forhold til det.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Det er ikke noe jeg legger merke til som du endre på, såvidt jeg kan se. Men det er jo fint å ha litt nøtter i kostholdet, samt belgfrukter (erter, bønner, linser). Bruk gjerne litt ulike melsorter når du baker, da ulike typer har ulike næringsstoffer (bygg, havre, rug, sammalt spelt, frø). Spiser du noe hvit fisk? Det er en god kilde til jod og kalsium, og noe vi anbefaler at man spiser et par dager i uka. Det kan være i form av fisk til middag (torsk, sei, fiskekaker, hjemmelaget fiskesuppe) eller som pålegg (fiskekaker).

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 25.6.2019

Oppdatert: 25.6.2019

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål