Er lei av å spise den samme maten, noen forslag til variasjon?
Gutt, 17
Hei, trenger litt hjelp angående frokost, lunsj og kvelds. Er det bare brødmat, havregryn egg og yoghurt en kan spise i Norge eller finnes det noe annet? Føler liksom at det går i det samme hele tiden. Er litt frustrert over at nesten alle pålegg inneholder så mye sukker, så hvilke pålegg er sunne? Hvordan kan eg bli sunnest mulig? Og kva spiser toppidrettsutøvere og ernæringsfysiologer i Norge for eksempel? Spiser 2-3 frukter til dagen, tips til noen andre frukter enn kiwi, mango, banan og eple. Eg tar en teskje tran hver dag og et glass appelsinjuice, ca 1,5 dl hver dag. Når det kommer til grønnsaker så går det mest i brokkoli og gulrot, derfor eg ikke har gulrot utenom middag for eksempel men heller frukter. Ønsker å bli enda sunnere og spise mer variert, håper på positiv tilbakemelding.
Svar
Hei!
Det er ikke uvanlig å bli matlei i perioder, da gjelder det å finne oppskrifter på nye retter og måltider som kan gi variasjon. Jeg vil råde deg til å se på denne nettsiden, her er det massevis av spennende oppskrifter til ulike måltider.
Forslag til sunne pålegg: makrell i tomat, laks, tunfisk, fiskekaker, cottage cheese m. sukkerfritt syltetøy, kaviar, kyllingpålegg, avokado, egg, leverpostei, mager ost, peanøttsmør.
Makrell i tomat er en slager som pålegg hos ernæringsfysiologer i alle fall. Ellers går det nok mye i grovt brød og havregryn.
Forslag til andre frukter: klementin (disse er jo så gode nå før jul!), pære, melon, lage smoothie av bær, druer. Det er alltid bra å variere hvilke frukt og grønnsaker man spiser. Det er anbefalt å spise totalt 300 gram grønnsaker per dag.
Utover det anbefaler vi alle å følge de generelle rådene for et sunt kosthold.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Pass på at du ikke blir overdrevent opptatt av hva du spiser og ikke.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 20.12.2020
Oppdatert: 20.12.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

