Spørsmål og svar

Kan det skade tennene å spise mye frukt?

Jente, 16

Hei: er veldig glad i å spise frukt, så eg lurte på om det er usunt å spise fire-fem porsjoner frukt om dagen? Er også veldig glad i epler, kan spise sånn tre-fire epler på en dag, kan dette skade tennene mine? Har sett mange på nettet advare mot at man sliter på tenne ved syren, som gjør at tenne «slites vekk». Er også veldig glad i brødskiver (spiser bare grovt) og lurte på om det er greit å ikke bare spise magre varianter pålegg, syns at det blir så smakløst. Liker godt mills baconpostei, med sylteagurk, men har lest at dette ikkje er så sunt. Lurer også på om mills majones er sunt, fordi i Branmat sin test skårer Hellmans best selv om den har over 700 kalorier per 100 gram. Er også veldig glad i fiskepålegg, men siden mye av dette er røkt, er det da usunt? Lurte på om egg også er noe man må begrense inntaket av? Hvor mye bør eg egentlig tenke over det jeg har på brødskiva? Og er hvitris og vanlig pasta usunt? Vil gjerne ha et bedre kosthold uten å overtenke alt.

Svar

Hei!

Frukt: Vi anbefaler alle å spise minimum to frukt (eller porsjoner bær) per dag. Det er helt greit å spise mer enn dette, og i alle fall hvis du varierer hvilken type frukt du spiser, da det er ulike typer vitaminer og mineraler i ulike typer frukt. Hvis man er overvektig og har behov for å passe litt ekstra på kostholdet, så kan det være nok å spise to frukt per dag, med mindre det kommer som en erstatning for usunn mat/søtsaker. Frukt inneholder noe syre, men den positive effekten av å spise frukt oppveier den eventuelle negative syren. For tennene er det ikke bra å gå å småspise hele dagen, man bør holde seg til 4-6 måltider per dag, slik at tennene får "hvile" og tid til å renses mellom måltidene.

Pålegg: Magre pålegg er noe vi generelt anbefaler for å redusere inntaket av mettet fett i kostholdet. Det er imidlertid ikke noe farlig å få i seg litt mettet fett, det er helt greit. Noen spiser mye fløte, smør og sjokolade, og prioriterer å ha dette i kostholdet sitt selv om det er usunt, da er det ekstra viktig at pålegget i det minste er magert. Men hvis man derimot spiser jevnt over sunt, og bare bruker slike helfete matvarer i helgene/av og til, så kan man spise mer av det pålegget som ikke er magert. Det er helt greit å spise baconpostei. Men som med alt annet er variasjon bra. Se om du finner enkelte pålegg der du synes magert er ok, for eksempel vil man unngå mye mettet fett ved å velge skinke/kyllingpålegg fremfor salami, eller en mager salami kontra en fet. Er man jevnt over sunn så kan man spise noe som er litt mer usunt her og der også, uten at det betyr noe i det store og hele.

Majones: Majones er lagd av vegetabilsk olje, og inneholder det sunne umettede fettet. Men fett har mye kalorier, og derfor er det et veldig kaloririkt pålegg, selv om det er sunt. Det er greit å bruke majones så lenge man ikke har noen problemer med for høy vekt, men det kan være en fordel for de fleste å bruke lettmajones i hverdagen. Alle lettmajoneser, og alle helfete majoneser, har omtrent like mange kalorier, så i den testen er det muligens smaken som avgjorde hvem som vant.

Røkt fiskepålegg: Nettsiden bramat.no skriver følgende om røkt fisk: "Spiser du mye røkt laks og ørret, får du antakelig i deg langt mer salt enn du har godt av. Særlig hvis du velger de typene som inneholder mest salt.

Det er heller ikke spesielt bra å spise altfor mye røkt mat, fordi et høyt inntak kan virke kreftfremkallende. I dag har vi to former for røkt mat. Maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma. Røykaroma er mindre skadelig enn tradisjonell røyking." Litt av og til er helt ok og bra siden det gir sunne fettsyrer, men det er nok ikke noe man bør spise fast hver dag, da blir saltinntaket høyt. Hva med makrell i tomat som pålegg? Her er det lite salt og dette er heller ikke røkt.

Egg: Du kan gjerne spise egg regelmessig, det går helt fint. Det er massevis av næringsstoffer i egg. Har man høyt kolesterol/hjertesykdom så kan det være lurt å begrense inntaket noe grunnet mettet fett i plommen, men for andre så er det helt ok å spise et egg om dagen.

Hvit ris/pasta: I hvit ris og pasta er det lite næringsstoffer (vitaminer og mineraler), det er heller ikke fiber, og egentlig stort sett bare glukose (ren energi). Det er derfor ikke spesielt sunt, men det inneholder heller ikke noe direkte usunt, det bare gir oss ikke noe kroppen trenger. Det er derfor en fordel å velge fullkornsvariant, fordi den har fiber og vitaminer, mineraler. Men det betyr også mye hva man har ved siden av ris og pasta, er det en middag med mye grønnsaker og fisk/kylling så får man allikevel et bra påfyll av næring selv om man ikke alltid velger fullkornsvarianten. Det er imidlertid noe man bør prøve å venne seg til å bruke.

Det er flott at du ønsker et sunt kosthold, men ikke ønsker å overtenke alt mulig. Det er mye man kan lære om kosthold hvis man er interessert, og det er så mange råd der ute at jeg skjønner at folk blir forvirret.

Jeg vil anbefale deg å forholde deg til myndighetenes generelle kostholdsråd.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.

Se gjerne på artiklene under svaret!

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 20.6.2021

Oppdatert: 20.6.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål