Trenger andre alternativer til majones på skiva!
Gutt, 20
Halo. Ej he fått et problem. Ej he begynt å ete noke voldtsomt med majones og saus. Ej greie ikkje å ete ei kakeskjive uten å dunke skjevå i majones. Driten med majones e at de legg sej som spekk rondt bukjen. He fått voldtsomt me sidespekk og svetten renn ta panna når ej skal prøve å jobbe. Kvardagen e ikkje noke kjekk lenger så eg må ta tak! :) Ej prøve å trappe ned på majonesbruken, men då endte det med at ej vart avhenging av smør. Trakka so stygt over på jobb at jogging e uaktuelt! Har dokke noke anna tips til meg for å bytte ut majonesen med noke sunnare?
Svar
Hei!
Så fint at du ønsker å ta tak i kostholdet ditt og spise sunnere!
Både majones og mange sauser er kaloririke matvarer som, hvis man spiser mye av det, kan føre til at man legger på seg. Når det er sagt, inneholder majones også mye av det sunne, umettede fettet, og er sånn sett en matvare det er greit å inkludere i kostholdet. Det handler i større grad om mengden du spiser.
Når det gjelder mindre kaloririke alternativer til majones på brødskiva, som du spør om, har jeg følgende råd:
- Forsøk å velg pålegg som smaker mye og som gjør at du ikke føler behovet for å dynke skiven i majones. Eksempler kan være ulike magre krydderskinker og smøreoster, egg og kaviar eller makrell i tomat. Topper du skivene med grønnsaker som tomat, agurk og paprika, vil skivene også bli mer saftige uten at du trenger majones i tillegg.
- Krydre brødskivene med litt urtesalt og pepper, evt. andre kryddere som persille, basilikum, oregano osv. Dette gir mer smak uten å tilføre ekstra kalorier.
- Smør et tynt lag avokado under pålegget i stedet for smør/majones. Selv om avokado også er relativt kaloririkt tilfører den brødskiven mange gode næringsstoffer i tillegg til god smak.
- Velg lettmajones og plantemargarin de gangene du føler du "må ha" dette. Denne typen inneholder mindre kalorier enn de vanlige variantene.
- Begrens mengden! Både majones og smør kan inngå i et sunt og variert kosthold så lenge du begrenser mengden og ikke overdriver inntaket.
- Bytt ut noen av brødmåltidene med andre alternativer som f.eks havregrøt, yoghurt med musli, salater, supper etc.
- Kesam, yoghurt naturell, lett/ekstra lett rømme, cottage cheese og andre magre meieriprodukter er eksempler på andre matvarer som kan erstatte både majones og andre kaloririke sauser.
Ellers er dette våre generelle råd til et sunt og variert kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger også ved noen nyttige artikler med flere råd for et sunt kosthold og en sunn livsstil. Lykke til!
Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen
Besvart: 12.12.2021
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål




