Hvorfor er frukt ofte sunnere enn dessert?
Jente, 13
hvorfor er det sånn at frukt er veldig sunt når det er lagd av vitaminer men desser er ikke sunt men er laget av melk. og melk er jo sunt.
Svar
Hei!
Frukt inneholder, som du skriver, mange vitaminer i tillegg til mineraler og fiber, som er næringsstoffer vi trenger for å ha en sunn kropp og en god helse. Frukt er naturlig rikt på fruktsukker som gir en søt og god smak, men er vanligvis ikke tilsatt noe ekstra sukker.
Mange desserter derimot, inneholder mye tilsatt sukker, i tillegg til at de ofte også inneholder mye mettet fett. Tilsatt sukker og mettet fett er næringsstoffer vi stort sett bør begrense inntaket av, da et høyt inntak er forbundet med overvekt/fedme og utvikling av ulike livsstilssykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdom osv. på sikt.
Når det er sagt, er det også mulig å lage sunnere desserter uten så mye tilsatt sukker og mettet fett. Det er også helt greit å unne seg en dessert innimellom helt uten at man skal ha dårlig samvittighet for det.
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt og variert kosthold:
Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger også ved noen artikler der du kan lese litt mer om de ulike næringsstoffene, samt flere tips til et sunt kosthold og en sunn hverdag.
Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen
Besvart: 18.12.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


