Inneholder ett egg alle de vitaminene jeg trenger?
Jente, 14
Er det faktisk helt sant at kun ett egg inneholder og dekker dagsbehovet av alle vitaminene? Eller er det tull? Isåfall så Kan man jo bare spise ett egg om dagen å droppe resten? Syns det høres rart ut og håper på et sant svar. Hva skjer hvis jeg spiser 2 egg eller fler? Får jeg overdose av vitaminer da isåfall? Og hva om jeg tar tilskudd av vitaminer via kosttilskudd, trenger jeg ikke ta det hvis jeg spiser ett egg? Jeg skjønner ikke dette så vær så snill å hjelp!
Svar
Hei!
Det du har hørt om at du kun kan spise ett egg om dagen og dermed få dekket behovet for alle vitaminene du trenger, er nok en myte.
Det er helt riktig at egg er blant de mest næringsrike matvarene vi har. Egg er en fin kilde til protein, og inneholder i tillegg vitamin A, B, D, E og K. Egg er også rik på mineraler og inneholder både jern, kalsium, natrium, kalium magnesium, fosfor, sink og selen. I likhet med blant annet kylling og kalkun, har egg også en høy andel av det sunne umettete fettet, til tross for at det også inneholder litt mettet fett og kolesterol.
Egg bør derfor inkluderes som del av et sunt og variert kosthold, men det betyr ikke at du bare kan spise egg for å få dekket behovet for alle næringsstoffene du trenger. Egg inneholder f.eks ikke vitamin C og har dessuten lite av både karbohydrat og fiber.
Du kan fint spise 1-2 egg per dag i tillegg til annen vanlig mat. Spiser du sunt og variert og inkluderer både grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, melk og meieriprodukter, kjøtt og fisk i tillegg til egg i kostholdet ditt, vil du mest sannsynlig ikke ha behov for noe kosttilskudd.
Du kan lese litt mer om egg og dets egenskaper her.
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger også ved noen flere artikler med råd for et sunt kosthold og en sunn livsstil, samt en som forklarer litt mer om de ulike næringsstoffene.
Håper dette var oppklarende for deg!
Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen
Besvart: 10.1.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

