Hvordan kan jeg få i meg nok proteiner og kalorier når jeg trener?
Jente, 17
Hvordan skal jeg få i meg nok proteiner og kalorier for muskelvekst uten å spise i overkant mye salt og usunt fett? Jeg ser for eksempel at egg har mye protein, men det har også et stort saltinnhold. Ellers ville jeg spist mye grønnsaker, men det er det jo lite proteiner i. Hva bør jeg spise for å få en balanse i dette? Vil gjerne bygge muskler samtidig som jeg vil ha et sunt kosthold
Svar
Hei!
Så fint at du er opptatt av et sunt kosthold og å få i deg nok næring når du trener. Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold og disse gjelder også for personer som trener:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med øktene. Yoghurt med musli, skyr, sjokolademelk og en frukt, havregrøt og brød/knekkebrød med pålegg er gode mellommåltider etter en treningsøkt.
Gode kilder til proteiner er matvarer som kylling, rene kjøttprodukter, fisk, skalldyr, melk/meieriprodukter og egg. Når det gjelder saltinntak er det først og fremst alt det tilsatte saltet som typisk finnes i ferdigretter som frossenpizza, posesupper, potetgull etc. man bør begrense. Salt som finnes naturlig i blant annet egg trenger du ikke bekymre deg for.
Jeg legger også ved noen artikler der du kan lese litt mer om kosthold og trening. Håper dette var til nytte!
Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen
Besvart: 27.9.2021
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål