Er det farlig å spise 52 egg i uka?
Gutt, 17
Er d farlig å spise 52 egg i uka?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Jeg blir bekymret for deg når jeg leser spørsmålet ditt. Å spise 52 egg i uka er svært mye, og langt over det som er anbefalt.
Det finnes ingen fasit på hvor mange egg som er bra eller dårlig å spise, men å spise 52 egg er likevel svært mye.
Egg er en svært sunn matvare. Det inneholder massevis av vitaminer og mineraler, og er en god kilde til proteiner. Egg inneholder imidlertid også en del mettet fett og kolesterol. Før trodde man at egg økte kolesterolet pga. det høye kolesterolinnholdet, men nå vet vi at dette for de aller fleste ikke er tilfellet.
Hos friske personer så vil kroppen selv regulere kolesterolnivået ut ifra hvor mye mettet fett vi spiser. Likevel er det noen personer som er mer utsatt for høyt kolesterol enn andre, og disse skal være litt forsiktige. Har man f.eks diabetes eller hjertesykdom i familien, bør man være litt ekstra påpasselig med hvor mye egg (og mettet fett) man spiser.
Å spise syv egg om dagen er likevel et veldig høyt inntak. Jeg vil derfor anbefale deg til å redusere dette til rundt to egg om dagen. Ettersom jeg ikke vet mer om deg eller har mulighet til å undersøke deg selv, så kan jeg heller ikke si noe helt sikkert om dette i ditt tilfelle. I de fleste tilfeller vil det gå greit å spise to egg om dagen.
På generelt grunnlag vil jeg råde deg til å variere kostholdet ditt så mye som mulig. Ellers vil jeg anbefale deg å følge de generelle rådene for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Du kan også ta en titt på disse artiklene med flere tips til et sunt og variert kosthold, samt hva du bør spise i forbindelse med trening.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 4.6.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål