Spørsmål og svar

Spiser jeg nok sunn mat til å kunne ha et fint og fyldig hår?

Jente, 17

Spiser jeg nokk sundt og variert mat og drikke for at jeg kan ha sundt, fyldig og fint hår? Jeg har minst ingen vitaminmangel og tar også kosttilskudd, men har junk food som is, sjokolade og ostepop vanligvis i to dager i uka. Sundeste mat og drikke jeg vanligvis tar er bacon, bagett brød med kylling, banan, biola, brun lapskaus i boks, bønder i tomatsaus, egg, ferdiglagt frukt smoothie, grønn og rød pesto, joika kake, kjøttkake/hamburger, lasagne, litt fiskepinner, litt juice, litt kompe, litt store reker, litt taco, litt vann, melk, maks bolle, ost, peanøttsmør, potetstappe, risgrøt, snurring, spagetti, sukkerfri appelsinsaft, tomatsaus i glass krukke, tomatsuppe og vårull med litt grønsaker.

Svar

Hei!

Takk for at du skriver til oss i ung.no.

Hvordan hår vi har er individuelt og først og fremst bestemt av genene våre. Det å ha en sunn livsstil vil imidlertid også til en viss grad kunne påvirke. Det viktigste er at man spiser sunt og variert, slik at man får i seg nok av alle næringsstoffene og unngår utvikling av mangelsykdommer. Spesielt viktig for hårvekst er det å spise nok proteiner, B- og C-vitaminer, samt mineraler som jern, selen og sink.

Inntak av disse næringsstoffene får du dekket gjennom å ha et normalt og sunt kosthold, slik som du beskriver. Det er helt greit at du koser deg med junkfood og godterier innimellom, så lenge dette ikke går på bekostning av annen sunn og næringsrik mat. Det er derfor fint at du begrenser inntak av denne typen matvarer til to ganger i uka.

Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som du kan titte på.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 18.5.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål