Hva kan jeg kutte ned på for å få et sunnere kosthold?
Jente, 15
Hei! Jeg trener litt hjemme sånn kanskje litt mindre enn annenhver dag i uken. Det jeg trener er bare sånn 2min lår og 1min arm og 5min mage kanskje sånn ca. Og jeg prøver å kutte ned på sukker i ukedagene, men på fredag, lørdag og søndag spiser jeg ganske mye godteri og drikker mye brus osv. Jeg har ganske lyst til å forbrenne fett fra kroppen, men vil ha det litt koselig i helgene med venner osv å spise litt godteri! Så vil ikke kutte helt ned på sukker, selvom det er anbefalt for å forbrenne fett! Finnes det en annen måte jeg kan nå målet mitt? For eksempel hva som er enkelt jeg kan lage til nistepakken min, og hva jeg kan spise mer av og kutte ned på?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Selv i et sunt og variert kosthold er det rom for litt «kos» i helgene, men det er anbefalt å begrense inntaket. Dette er fordi godteri først og fremst inneholder mye fett og sukker. Dette er hverken bra for tannhelsen eller den generelle helsen vår.
De norske helsemyndighetene anbefaler at inntaket av tilsatt sukker begrenses til under 10 energiprosent. I gjennomsnitt tilsvarer dette et inntak av tilsatt sukker på 60–70 gram per dag for menn og 50-55 gram per dag for kvinner.
Det er likevel ikke sånn at det er farlig å spise større mengder sukker innimellom. Det viktigste er at du generelt er flink til å spise sunn og variert mat slik at kroppen får alle de næringsstoffene som den trenger, og at du forsøker å begrense inntaket av godterier og annet snop til helger og andre festlige lag. Et annet «lett» forslag du kan prøve er å bytte fra brus med sukker til sukkerfri brus. På denne måten får du minsket sukker-inntaket ditt betraktelig.
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt og variert kosthold:
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Når det gjelder forslag på matpakker finnes det en rekke fine nettsider med oppskrifter og forslag: 
- Matprat: Matpakker
- Tine: Matpakketips
- Frukt.no: Matpakker
På disse nettsidene finner du både konkrete tips og oppskrifter, men også litt informasjon om hva du bør tenke på når du skal lage en sunn matpakke.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 25.9.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål