Spørsmål og svar

Trenger kroppen sukker? Hva skjer hvis jeg kutter sukker?

Jente, 17

Jeg prøver å kutte ut sukker, så jeg lurte på om det er sunt å kutte det helt ut. Som godteri og brus og ting med vanlig sukker i. Eller trenger kroppen litt sukker? Hva skjer når man kutter ut sukker ? Hvis man spiser litt sukker igjen etter man ikke har spist på flere dager vil man da legge på seg mye ? Kan man bruke bær og frukt eller er det like dårlig som vanlig sukker ?

Svar

Hei!

Så fint å høre at du ønsker å kutte ned på sukkerinntaket. De aller fleste av oss spise for mye at dette og har godt av å kutte litt, men vi trenger ikke kutte ut alt.

Det er helt topp å spise frukt, selv om det er litt fruktsukker i det. Myndighetene anbefaler oss jo å spise "5 om dagen". Det er så lite sukker i frukt, også får man så mye andre gode næringsstoffer fra det at man anbefaler faktisk å spise mer frukt! Frukt, bær og grønnsaker er sunt og godt.

Sukker inneholder ingen av de næringsstoffene som kroppen vår trenger. Spiser man veldig mye sukker slik at det går på bekostning av annen sunn og næringsrik mat, kan det etter hvert føre til utvikling av alvorlige mangelsykdommer. Men som sagt så betyr ikke dette at man ikke kan ha noe av det.

Hvis du ønsker å gjøre en innsats for å redusere sukkerinntaket så vil jeg råde deg til å kutte ned på det som heter "tilsatt sukker". Spis mer enn gjerne matvarer med naturlig innhold av sukker slik som melk og frukt/bær.

De norske helsemyndighetene anbefaler at tilsatt sukker (det vil si det sukkeret du finner i godterier, bakevarer, syltetøy, brus/saft etc.) høyst utgjør 10 energiprosent av kosten. For kvinner utgjør dette ca. 50-60 g sukker per dag.

Sukkerinnholdet i noen ulike matvarer er som følger

  • En rosinbolle = 15 g sukker
  • 100 g melkesjokolade = 42 gram sukker
  • 100 g vingummi/smågodt = 65 g sukker
  • 2 ss syltetøy = 12 g sukker
  • Ett glass brus = 25 g sukker

Sukker som forekommer naturlig i matvarer som frukt og melk regnes ikke som tilsatt sukker.

Grunnene til at man ikke anbefaler et høyere sukkerinntak er for det første at sukker utelukkende tilfører kroppen energi og ellers ikke har noen positive helseeffekter, og for det andre at et høyt inntak av matvarer med mye sukker øker risikoen for at man ikke får i seg nok av næringsrike matvarer som kroppen trenger. I tillegg fører sukker til skade på tennene.

Sykdommer som kan oppstå på sikt som følge av et høyt sukkerinntak er følgende:

  • Overvekt og fedme (Sukker inneholder mye kalorier. Overskudd av kalorier vil lagres som fett i kroppen, noe som disponerer for utvikling av overvekt og fedme). Man får ikke overvekt/fedme av sukker direkte, men av overskuddsenergi over tid.
  • Diabetes type 2 - Du kan ikke få diabetes av å spise for mye sukker. Dette er en myte om diabetes. Riktignok spiller kostholdsvaner inn som en medvirkende årsak til diabetes type 2, men sukker alene er ingen årsak til diabetes.
  • Åreforkalkning og utvikling av hjerte- og karsykdom
  • Mangel på vitaminer og mineraler som følge av at man ikke får i seg nok av dette
  • Tannråte

Les mer om hva som hva som er et sunt kosthold her: Tips til sunt kosthold

Du spør også om man legger på seg hvis man begynner å spise sukker igjen etter flere dager uten. Det korte svaret er nei. Det som gjør at man går opp i vekt er at man spiser mer energi / kalorier enn man forbrenner over tid. Les mer om kalorier her.

Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog

Besvart: 2.6.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål