Kan det bli for mye fruktsukker? Forskjell på naturlig og tilsatt sukker?
Gutt, 13
Er det litt sånn samme med hvor mye sukker jeg spiser så lenge det ikke er tilsatt Som f.eks kan det bli for mye fruktsukker?
Svar
Hei!
Så fint at du spør om dette!
For å svare kort: Ja, det kan bli for mye fruktsukker også. Det er vanskelig å spise for mye fruktsukker naturlig (i form av f.eks frukt), men det finnes også fruktsukker i pulverform og anbefales ikke i store mengder.
Det blir fort mye forvirring og snakk om sukker på internett, i ukeblader og sosiale medier for å nevne noe. Jeg skal forsøke å forklare under:
Det finnes flere typer sukker, for eksempel det som er naturlig sukker og tilsatt sukker (som du nevner). Det naturlige sukkeret finnes naturlig i matvaren fra starten av for eksempel i frukt og bær (fruktsukker) og melk (melkesukker / laktose). Sukker som ikke finnes naturlig i mat og drikke, men som tilsettes ved produksjon eller matlagning kalles derfor for tilsatt sukker.
Mat og drikke som har et naturlig innhold av sukker inneholder ofte andre næringsstoffer som kroppen trenger, som vitaminer og mineraler. Det naturlige sukkeret finner vi altså i sunne matvarer, for vi anbefaler jo å spise mer frukt, og å drikke melk.
Vi anbefaler også å begrense matvarer med mye tilsatt sukker som for eksempel godterier, bakevarer, brus, saft, syltetøy og liknende. Tilsatt sukker bidrar ikke, eller i svært liten grad, med næringsstoffer i kostholdet, kun med energi (kalorier).
Det at noe er "naturlig" forveksles ofte med at noe er utelukkende sunt. Det er derimot slik at både naturlig og tilsatt sukker i store mengder er negativt. Begge typene sukker bidrar med like mye kalorier, men det er lettere å spise mye tilsatt sukker fremfor naturlig sukker i form av frukt. Man skal ikke spise store mengder av noen av disse.
Et høyt inntak av sukker (begge typer) øker risikoen for vektøkning, overvekt og fedme. Dette gir igjen økt risiko for type 2-diabetes og noen former for kreft. Det er også en sammenheng mellom inntak av tilsatt sukker og tannhelse
Oppsummert:
De norske helsemyndighetene anbefaler at tilsatt sukker høyst utgjør 10 energiprosent av kosten. Det utgjør alt fra ca. 50-60 g sukker per dag. Det finnes ikke egne anbefalinger for naturlig sukker, men min anbefaling er å ikke spise fruktsukker i pulverform, men spis det i form av matvarer som f.eks frukt og melk som er sunt! :-)
Håper dette kunne være oppklarende for deg!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no
Besvart: 16.11.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

