Er sukker som ikke er "tilsatt" farlig?
Gutt, 13
Er sukker som ikke er tilsatt farlig, som i skyr så er det ikke tilsatt sukker men det er 5g med sukker, er det sukkeret usunt? Og kan det bli for mye sukker selv om det ikke er tilsatt
Svar
Hei!
Sukker som er tilsatt i produksjonen eller tilberedning av mat er det sukkeret som regnes som tilsatt sukker og som vi ønsker å begrense inntaket av. Grunnen til dette er ikke at sukker er direkte farlig, men fordi matvarer med et høyt innhold av tilsatt sukker ofte bidrar med lite næringsstoffer, men mye kalorier.
Et høyt inntak slike matvarer øker risikoen for vektøkning, overvekt og fedme, noe som kan ha en negativ påvirkning på helsen vår og igjen øke risikoen for utvikling av ulike livsstilssykdommer som blant annet diabetes, høyt blodtrykk og hjerte-karsykdom på sikt.
De norske helsemyndighetene anbefaler at inntaket av tilsatt sukker begrenses til under 10 energiprosent, noe som i gjennomsnitt tilsvarer ca. 50 g per dag.
Tilsatt sukker må skilles fra det vi kaller "naturlig" sukker, som er det sukkeret som finnes naturlig i ulike matvarer som blant annet frukt, bær, melk og meieriprodukter som f.eks skyr. Dette sukkeret teller ikke med i den begrensede mengden tilsatt sukker vi anbefaler, fordi disse matvarene samtidig bidrar med andre næringsstoffer som kroppen vår trenger.
Håper dette var oppklarende!
Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen
Besvart: 21.11.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
